avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager

In luna august 2017, am cumpărat un apartament prin programul Prima casa.
După aprox. 2 luni am fost chemat în judecată de fostul soț al uzufructuarei pe motiv că contractul de vânzare nu este valabil, deoarece contractul apartamentului pe care l-am cumpărat este nul, nefiind un contract de v-c ci un contract de donație simulată.
În speță, reclamantul a fost căsătorit cu uzufructuara, iar în anul 2016 acesta a mandatat-o pe aceasta sa vândă apartamentul oricui dorește și la ce preț consideră că este satisfăcător intereselor lui. Aceasta a vândut apartamentul fiicei sale, păstrând dreptul de uzufruct viager, pentru suma de 50.000 lei. Pentru acest motiv, că prețul de vânzare este mai mic fata fata de cel cu care l-am cumpărat eu (38000 eur) și a faptului că și-a păstrat dreptul de uzufruct, reclamantul consideră că de fapt actul de vânzare către fiica acesteia este de fapt o donație ascunsă și ca urmare este nul, el mandatand-o pe uzufructuara doar pentru vânzare. Ca urmare cere anularea acestui act și ulterior toate actele intocmite.
Nu mai știu ce să fac. Este posibil să rămân fără apartament? Actele au fost verificate și de notarul public și de compartimentul juridic al băncii și de FNGIMM. Chiar pentru a putea încheia contractul cu banca uzufructuara a renunțat de bunăvoie la uzufruct.
Va rog foarte mult să-mi dați un sfat. Mi-e frica să rămân fără casă.
Ultima modificare: Marți, 28 Noiembrie 2017
ady0072000, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:20, 29 Noiembrie 2017
Angajați avocat pentru a se face întâmpinare si ă se face aparari concrete.
Trebuie analizate actele, sustinerile si probele reclamantului pentru a se face apărarea concretă.
Destul de slabe sansele.
Art 1091 alin4 din Codul civil, prevede ca " Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."


1. La data incheierii acelui contract de vanzare cumparare domnul respectiv nu mai avea calitatea de sot, deci implicit nici de mostenitor rezervatar, pentru a invoca donatia deghizata.
2. A imputernicit fosta sotie printr-o procura, sa vanda, deci a fost de acord cu instrainarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot să vând apartamentul fiilor mei? Inimii Inimii Pot sa vând apartamentul fiilor mei cu clauza? (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)