In luna august 2017, am cumpărat un apartament prin programul Prima casa.
După aprox. 2 luni am fost chemat în judecată de fostul soț al uzufructuarei pe motiv că contractul de vânzare nu este valabil, deoarece contractul apartamentului pe care l-am cumpărat este nul, nefiind un contract de v-c ci un contract de donație simulată.
În speță, reclamantul a fost căsătorit cu uzufructuara, iar în anul 2016 acesta a mandatat-o pe aceasta sa vândă apartamentul oricui dorește și la ce preț consideră că este satisfăcător intereselor lui. Aceasta a vândut apartamentul fiicei sale, păstrând dreptul de uzufruct viager, pentru suma de 50.000 lei. Pentru acest motiv, că prețul de vânzare este mai mic fata fata de cel cu care l-am cumpărat eu (38000 eur) și a faptului că și-a păstrat dreptul de uzufruct, reclamantul consideră că de fapt actul de vânzare către fiica acesteia este de fapt o donație ascunsă și ca urmare este nul, el mandatand-o pe uzufructuara doar pentru vânzare. Ca urmare cere anularea acestui act și ulterior toate actele intocmite.
Nu mai știu ce să fac. Este posibil să rămân fără apartament? Actele au fost verificate și de notarul public și de compartimentul juridic al băncii și de FNGIMM. Chiar pentru a putea încheia contractul cu banca uzufructuara a renunțat de bunăvoie la uzufruct.
Va rog foarte mult să-mi dați un sfat. Mi-e frica să rămân fără casă.
Angajați avocat pentru a se face întâmpinare si ă se face aparari concrete.
Trebuie analizate actele, sustinerile si probele reclamantului pentru a se face apărarea concretă.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Destul de slabe sansele.
Art 1091 alin4 din Codul civil, prevede ca " Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."
1. La data incheierii acelui contract de vanzare cumparare domnul respectiv nu mai avea calitatea de sot, deci implicit nici de mostenitor rezervatar, pentru a invoca donatia deghizata.
2. A imputernicit fosta sotie printr-o procura, sa vanda, deci a fost de acord cu instrainarea.