Buna,
Incerc sa ma dumiresc cu o chestiune, de fapt sunt doua.
1. Programul de pauze, din tot ce citesc vad ca e obligatorie doar o pauza de masa de 15 min pe zi, aceasta putand fi inclusa in program. Ce este peste poate fi peste program, ex. pauza de 20 min, se sta la lucru 8 ore si 20 min. Bun, asta am cam inteles-o. Extrapoland, nu gasesc foarte clar cadrul referitor la pauzele pentru nevoi fiziologice. Prin exagerare de zel e OK sa se ajunga doar la o pauza de 15 min si atata tot? Ramane sa faca omul pe el? Legea permite asa ceva?
2. Munca de noapte, la ultimele modificari deja nu mai stiu ce se intampla. E suficienta reducerea programului la 7 ore si plata pogramului normal? Mai e cazul si de spor de noapte sau nu? In colectiv nu retin sa fi intalnit formularea SAU, doar in Cod.
Daca se lucreaza totusi 8 ore noaptea, se respecta Colectivul? Pana la urma care sa fie sporul minim de acordat? In practica cum procedeaza fabricile de obicei?
Eu am tot studiat, dar sincer lucrurile imi par prea interpretabile.
Credeti ca ma puteti ajuta?
Buna!
Ok, am trecut de socul initial, am sucit si invartit legile si nu mai stiu ce sa cred.
daca cumulez perioadele pe care le gasesc inteleg ca trebuie sa mai tinem angajatii( printre care si eu), cel putin 15+30= 45 zile calendaristice, in care 20 zile lucratoare preaviz cu 4ore/zi+ minim un sal compensatoriu.
Am vazut ca anuntarea initiala cf CCCM 200-2010 a intentiei de concediere facuta catre reprezentantii angajatilor se face cf art 79 c cu 15 zile calendaristice inainte de declansarea procedurii.( si aceasta instiintare se depune la ITM si Somaj?)
Apoi vad ca conform art.71.1.1 din Codul Muncii se transmite AJOFM si ITM decizia luata in urma negocierilor cu 30 zile calendaristice inainte de emiterea dec de concediere.
Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine si/sau daca ar mai fi ceva.
Va multumesc
Buna!
Sunt referent resurse umane aici.
Am mai avut situatii cand am mai incis puncte de lucru si concediat maxim 9 persoane( art.65.1)
Acum vorbim de cca 85-90 persoane si de aceea e mai complicat.
Va multumesc.
Buna!
In cazul in care firma noastra va declara falimentul in curand care sunt pasii de urmat in ceea ce priveste angajatii?
Ma gandesc ca intr-un fel este o concediere colectiva, pe de alta parte insa nu stiu exact.
Va rog sa ma ajutati
Buna!
Ma aflu intr-o situatie similara si imi este necesar foarte repede acest formular.
Ma puteti ajuta, va rog?
O zi buna
Buna!
Am ajuns intr-o situatie foarte neplacuta astazi cand s-a constatat ca in decursul noptii trecute a avut loc dupa inchiderea unui punct de lucru cineva a revenit in acesta, deschis cu cheia si furat bani din seif.
Mentionez ca desi acolo sunt camere de luat vederi, politia a constatat ca se lucrase la calculatorul care face inregistrari in avans, astfel incat sa nu poata fi surprins de catre camere cand va intra noaptea din nou.
La acel punct de lucru avem mai multi angajati si ne este teama sa ii mai primim la munca.
daca era vorba macar sa stim despre care e vorba faceam plangere penala si suspendarea ctr de munca din initiativa noatrs, insa acum cum de abia incepe ancheta nu stim ce am putea face si va rog sa ma ajutati cu sugestii si masuri legale pe care le-as putea lua.
Multumesc.
O zi buna
Buna!
Scuze ca va raspund atat de tarziu.
Va multumesc nespus pentru sfaturi.Astfel voi reusi sa nu mai "car" dupa mine niste angajati pe care chiar nu ii intereseaza ce si cum.Am sa trimit doua convocatoare, cu ITM nu se stie niciodata.
Buna!
Ma confrunt cu o situatie pe care poate ati intalnit-o si voi pana acum.
La momentul in care am inceput sa lucrez la actuala firma am gasit pontate absente nemotivat cateva persoane de mult timp.
M-am asigurat ca li se face referat disciplinar si le-am trimis convocatoare prin posta cu confirmare de primire.
Astfel am concediat 4 persoane care nu s-au prezentat dupa ce li s-a intocmit procesul-verbal constatator.
Problema este ca doua persoane nu au ridicat de la posta convocatoarele si le ducem dupa noi asa.
Nu sunt in localitatea in care avem noi sediul si inteleg ca sunt de negasit.
Ce imi propuneti sa fac in acest caz?
Multumesc