avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pauze masa+pt nevoi fiziologice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pauze masa+pt nevoi fiziologice

Buna,

Incerc sa ma dumiresc cu o chestiune, de fapt sunt doua.
1. Programul de pauze, din tot ce citesc vad ca e obligatorie doar o pauza de masa de 15 min pe zi, aceasta putand fi inclusa in program. Ce este peste poate fi peste program, ex. pauza de 20 min, se sta la lucru 8 ore si 20 min. Bun, asta am cam inteles-o. Extrapoland, nu gasesc foarte clar cadrul referitor la pauzele pentru nevoi fiziologice. Prin exagerare de zel e OK sa se ajunga doar la o pauza de 15 min si atata tot? Ramane sa faca omul pe el? Legea permite asa ceva?
2. Munca de noapte, la ultimele modificari deja nu mai stiu ce se intampla. E suficienta reducerea programului la 7 ore si plata pogramului normal? Mai e cazul si de spor de noapte sau nu? In colectiv nu retin sa fi intalnit formularea SAU, doar in Cod.
Daca se lucreaza totusi 8 ore noaptea, se respecta Colectivul? Pana la urma care sa fie sporul minim de acordat? In practica cum procedeaza fabricile de obicei?
Eu am tot studiat, dar sincer lucrurile imi par prea interpretabile.
Credeti ca ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: ContSters193035 , utilizator 05:02, 1 Aprilie 2011
Nu este nevoie de pauza "pentru nevoi filiologice". Salariatul se duce ...cand are nevoie si nimeni nu-i contabilizeaza intreruperile.
Se considera munca de noapte munca prestata intre orele 22-6.
Coform Codului muncii actual, salariatul care lucreaza in schimbul de noapte sau care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte beneficiaza fie de reducerea programului de lucru cu o ora, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, sau de un spor de salariu de minim de 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noape prestata.
Noul Cod al muncii prevede ca durata de lucru noaptea este de 8 ore si ea poate fi depasita doar daca in ccm se prevede altfel.
De asemenea, se introduce un alineat nou potrivit caruia angajatorul va acorda parioade de repaus compensatorii sau compensarea in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore noapte mnd mnd Buna ziua, Inca o problema :sorry:, daca durata programului de noapte este de 8 ore, angajatorul este obligat sa acorde un spor de 25% din salariul de baza, ... (vezi toată discuția)
Pontaj individual sofer autocamion rrramor rrramor Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti si pe mine , cum trebuie facut pontajul pentru un sofer de camion , fiind plecat cate 5-6 zile , in care binenteles ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte Vioreld Vioreld buna ziua. trebuie sa angajez un paznic, care va munci 12 cu 36 ore ( program de la 18-06). 1. in cim ii trec exact asa: 12 ore cu 36 pauza sau se trece ... (vezi toată discuția)