avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore noapte

Buna ziua,
Inca o problema :sorry:, daca durata programului de noapte este de 8 ore, angajatorul este obligat sa acorde un spor de 25% din salariul de baza, daca diminueaza programul la 7 ore nu mai are aceasta obligatie? Codul Muncii spune ca acest spor trebuie sa fie minim 15%, in CCM la nivel national minimum este 25%...#-o
multumesc!
Cel mai recent răspuns: geoXL , utilizator 16:29, 22 Iulie 2009
sp de noapte este de 25%. Trebuie anuntat si ITM-ul ca societatea utilizeaza munca in intervalul orar 22-06 printr-o adresa scrisa .

In general se merge pe acordare spor si nu pe diminuare program .
Eu stiam ca se acorda un spor de 25% pentru cei care lucreaza pe timp de noapte !
Diminuarea programului de lucru chiar daca s-ar considera echivalentul acelui spor ar trebui facuta cu 2 ore ca sa reprezinte 25%!
Diminuarea programului de lucru chiar daca s-ar considera echivalentul acelui spor ar trebui facuta cu 2 ore ca sa reprezinte 25%!

Logic, da. Legal, nu.
CCMUN stabileste drepturi superioare pt salariati, in ceea ce priveste sporul acordat pentru munca de noapte: de la 15% la 25%.
Dar nu aplica aceasta cresterea a drepturilor si in ceea ce priveste cealalta modalitate de compensare a muncii de noapte, reducerea programului de lucru.
Astfel ca e vorba, in CCMUN, tot de 1 ora reducere, desi daca era sa se pastreze proportiile, ar fi trebuit sa fie prevazute 2 ore.
sa inteleg ca daca-mi micsoreaza programul de lucru cu 1h, dela 8h la 7h angajatorul nu mai este obligat sa-mi acorde sporul de noapte?
multumesc!
Exact.
Cele doua tipuri de compensari se exclud simultan. Ori una, ori alta.

Alte discuții în legătură

Calcul spor ore de noapte mocanuarc1 mocanuarc1 Modul de calcul al sporului de noapte pentru functionari publici(MAI). As vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva in legatura cu modul de calcul al sporului ... (vezi toată discuția)
Modificare orar de munca ..verbal geoXL geoXL Am fost instiintat ca noul orar dupa care o sa lucrez va fi 15.00 - 22.30 insemnand 7.5 ore pe zi iar in contract spune ca orarul este de 8, mi-au mai spus ca ... (vezi toată discuția)
Act aditional pentru munca de noapte papic papic In contractul de munca este trecut ca lucrez 40 ore pe saptamana , cu program normal de 8 ore pe zi, in realitate lucrez doar de noapte cate 12 ore pe noapte o ... (vezi toată discuția)