elga50 a scris:
Nu stiu daca este acelasi caz - pe forum intra unul sau mai multi utilizatori care expun acelasi subiect ca sa verifice raspunsurile date de ceilalti...e un fel de joc de-a baba oarba....in fine, deci a mai fost expus un caz asemanator la aceasta discutie.
www.avocatnet.ro/content/for...
Si la sfarsit am ajuns la concluzia ca de fapt doar achizitionase un apartament la licitatie, dar nu-l cumparase inca.
Deci pun intrebarea: s-a cumparat apartamentul cu contract de vanzare-cumparare in regula...sau e doar adjudecat, in curs de cumparare?
Faceti o MARE greseala in folosirea cuvintelor stimate moderator elga50. In primul rand nu intelegeti diferenta intre o vanzare-cumparare - contract autentificat la notar si procedura executarii silite reglementata de codul de procedura civila. Prin aceasta procedura de executare silita, creditorul (banca sau alta persona) are un titlu executoriu impotriva debitorului (proprietarul datornic al apartamentului) iar pentru a-si satisface creanta vinde orice bun al datornicului prin intermediul executorului judecatoresc. Exista situatii in care sunt mai multi creditori ce au creante impotriva aceluias debitor; in acest caz suma obtinuta din vanzarea bunurilor se distribuie intre acesti creditori. Asociatia de proprietari are o creanta impotriva debitorului, creanta pe care si-o poate recupera apeland tot la executorul judecatoresc. Daca asociatia este delasatoare... atunci o sa suporte din buzunar datoriile debitorului. Aceste datorii sunt ale debitorului, caci el le-a facut, nu apartamentul sau nou proprietar. Deci debitorul trebuie sa fie urmarit pentru aceste datorii. Prin procedura de excutare silita, titlul de proprietate sau mai bine zis transferul dreptului de proprietate se face prin actul de adjudecare. Noratul nu are ce cauta in aceasta procedura. Cu actul de adjudecare se face intabularea in CF precum si noile contracte de utilitati pe numele noului proprietar.
Daca totusi au ramas bunuri mobile ale vechiului proprietar, caci prin executare silita se vinde doar apartamentul, nu si bunurile mobile, atunci asociatia ar face bine sa se miste repede sa poate sa mai recupereze ceva. Sa stiti ca nu este neaparat o regula ca debitorul ce nu-si plateste ratele la banca... nu-si plateste nici intretinerea la asociatia de proprietari, astfel ca noul proprietar sa se fi interesat de datoriile debitorului. Mai mult, nefiind datoriile lui - a noului proprietar - nu vad de ce ar trebui sa-i pese atat de mult de ele.