avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Activitate dan1mircea

Activitate dan1mircea

buna ziua,
pana la urma cum ati rezolvat situatia? Ce actiune ati facut? O situatie asemanatoare am si eu.

multumesc
buna ziua,
sper ca ati rezolvat situatia. Asa cum se supnea si mai sus, fostul proprietar nu prea este dispus sa predea imobilul, astfel ca tot la executor trebuie sa apelati. Problema este ca pana sa-l evacuati din imobil mai trece (in functie de situatie) un oarecare timp, timp in care fostul proprietar va consuma utilitatile si va incerca sa faca cat mai multe debite. La mine asa s-a intamplat, iar acum asociatia de proprietari imi cere mie sa platesc cheltuielile dintre momentul adjudecarii si cel al intrarii in posesie, cheltuieli pe care fostul proprietar le-a facut, motivand ca de la data actului de adjudecare eu am fost proprietar si de atunci trebuie sa platesc. Eu nu consider legal asa ceva. Ce ar trebui sa fac?
nu domnule, stai linistit. Toata lumea isi da cu parerea aici. La cartea funciara actul de adjudecare este SINGURUL document cerut. In viata mea n-am mai auzit de"inregistrarea proprietatii la notariat" :O
elga50 a scris:

Nu stiu daca este acelasi caz - pe forum intra unul sau mai multi utilizatori care expun acelasi subiect ca sa verifice raspunsurile date de ceilalti...e un fel de joc de-a baba oarba....in fine, deci a mai fost expus un caz asemanator la aceasta discutie.
www.avocatnet.ro/content/for...

Si la sfarsit am ajuns la concluzia ca de fapt doar achizitionase un apartament la licitatie, dar nu-l cumparase inca.
Deci pun intrebarea: s-a cumparat apartamentul cu contract de vanzare-cumparare in regula...sau e doar adjudecat, in curs de cumparare?

Faceti o MARE greseala in folosirea cuvintelor stimate moderator elga50. In primul rand nu intelegeti diferenta intre o vanzare-cumparare - contract autentificat la notar si procedura executarii silite reglementata de codul de procedura civila. Prin aceasta procedura de executare silita, creditorul (banca sau alta persona) are un titlu executoriu impotriva debitorului (proprietarul datornic al apartamentului) iar pentru a-si satisface creanta vinde orice bun al datornicului prin intermediul executorului judecatoresc. Exista situatii in care sunt mai multi creditori ce au creante impotriva aceluias debitor; in acest caz suma obtinuta din vanzarea bunurilor se distribuie intre acesti creditori. Asociatia de proprietari are o creanta impotriva debitorului, creanta pe care si-o poate recupera apeland tot la executorul judecatoresc. Daca asociatia este delasatoare... atunci o sa suporte din buzunar datoriile debitorului. Aceste datorii sunt ale debitorului, caci el le-a facut, nu apartamentul sau nou proprietar. Deci debitorul trebuie sa fie urmarit pentru aceste datorii. Prin procedura de excutare silita, titlul de proprietate sau mai bine zis transferul dreptului de proprietate se face prin actul de adjudecare. Noratul nu are ce cauta in aceasta procedura. Cu actul de adjudecare se face intabularea in CF precum si noile contracte de utilitati pe numele noului proprietar.
Daca totusi au ramas bunuri mobile ale vechiului proprietar, caci prin executare silita se vinde doar apartamentul, nu si bunurile mobile, atunci asociatia ar face bine sa se miste repede sa poate sa mai recupereze ceva. Sa stiti ca nu este neaparat o regula ca debitorul ce nu-si plateste ratele la banca... nu-si plateste nici intretinerea la asociatia de proprietari, astfel ca noul proprietar sa se fi interesat de datoriile debitorului. Mai mult, nefiind datoriile lui - a noului proprietar - nu vad de ce ar trebui sa-i pese atat de mult de ele.
Carpenaru in cunoscutul sau Drept Comercial Roman la Exceptiile de la prezumtia de comercialitate spune:
"Intrucat legea nu precizeaza ce intelege prin acte civile, se considera ca trebuie avute in vedere actele de drept privat [...] care raman civile, indiferent de persoana care le savarseste." De asemenea, continua autorul "fac parte din aceasta categorie actele juridice, care, in conceptia Codului comercial, sunt acte civile"

am mai cautat prin jurisprudenta ICCJ si am dat peste o decizie interesanta.

"Acţiune în revendicarea unui imobil preluat abuziv. Despăgubiri. Natură civilă

Caracterul civil al acţiunii în despăgubiri este accesoriu acţiunii în revendicare a unui imobil preluat abuziv în baza Decretului nr.92/1950 şi nu este fundamentat pe raporturi comerciale ca urmare a încheierii şi derulării unor contracte comerciale, fiind consecinţa revendicării imobilului,pentru plata lipsei de folosinţă a acestuia.

(Secţia comercială, decizia nr.715 din 8 februarie 2005)

Reclamanta B. T. a chemat în judecată pe pârâta S.C. L. SA Târgu Mureş pentru a fi obligată la plata echivalentului în lei a lipsei de folosinţă a spaţiului situat la parterul imobilului din Târgu Mureş, Piaţa Trandafirilor nr.16, ce i-a fost restituit în proprietate.

Prin sentinţa civilă nr.3083 din 28 noiembrie 2003, Tribunalul Mureş a admis acţiunea şi a obligat-o pe pârâtă la plata despăgubirilor civile, cu dobânda legală aferentă începând cu 16 iulie 2003 până la plata integrală a debitului.

Curtea de Apel Târgu Mureş, prin decizia civilă nr.80 din 29 aprilie 2004 a admis apelul pârâtei, a desfiinţat hotărârea instanţei de fond şi a trimis cauza spre competentă soluţionare Judecătoriei Târgu Mureş.

Împotriva deciziei, reclamanta a declarat recurs, solicitând respingerea apelului pârâtei şi menţinerea hotărârii primei instanţe, întrucât litigiul, fiind comercial, era de competenţa tribunalului, iar trimiterea sa spre rejudecare la instanţele civile este greşită.

Recursul este nefondat.

În raport cu susţinerile reclamantei, se constată că acestea nu întrunesc nici una dintre situaţiile prevăzute de art.304 C. proc. civ., pentru a se putea dispune casarea hotărârii atacate.

În speţă, reclamanta şi-a redobândit dreptul de proprietate asupra spaţiului în discuţie, pe calea unei acţiuni în revendicare, prin hotărâre judecătorească irevocabilă, pârâta fiind obligată să-i restituie în natură imobilul ce-i fusese preluat abuziv conform Decretului nr.92/1950.

Cum prin acţiunea de faţă reclamanta a solicitat despăgubiri reprezentând lipsa de folosinţă a spaţiului revendicat, invocând ca temei legal al pretenţiilor sale dispoziţiile art.480, 485, 998, 1084-1088 C. civ., instanţa de apel a constatat natura civilă a cauzei şi a trimis-o spre soluţionare în fond, la judecătorie.

De altfel, caracterul civil al litigiului şi nu comercial, cum eronat îl consideră reclamanta , rezultă şi din faptul că acţiunea în despăgubiri nu se fundamentează pe raporturi juridice comerciale, între comercianţi, ca urmare a încheierii şi derulării unor contracte comerciale, ci este vorba de o acţiune civilă accesorie, consecinţa revendicării imobilului, pentru plata lipsei de folosinţă a acestuia.

În consecinţă, recursul a fost respins ca nefondat."

ce poate fi interpretata in sensul caracterului civil al actiunii in revendicare chiar cand o parte este o societate comerciala.

top dan a scris:

Calitatea de comeciant a partilor atarage si calificarea procesuala a cauyei ca fiind un litigiu comercial

asta inseamna ca si un contract de asistenta juridica intre avocat si un SRL este tot comercial?
ICCS a spus in decizia 731 din 17.02.2006 ca NU. Comercialitatea data de calitatea de comerciant a unei pari nu opereaza intotdeauna.
Buna ziua,
SC A SRL revendica un imobil de la SC B SRL. La primul termen in fata completului specializat de comercial instanta decide a trimite dosarul la completul de civil. La urmatorul termen completul de civil decide sa il trimita la unul de comercial.
Toate aceste trimiteri au fost motivate pe necompetenta functionala.
Deci cum este natura litigiului? Civil sau Comercial?
Multumesc.
inca ceva, daca se intampla sa coste reparatia mai mult decat am evaluat-o eu ? ce se intampla atunci?
Ok, am inteles ca trebuie sa platesc taxa de timbru. Totusi o ultima remarca/intrebare: pot eu (desi exista un deviz, asa cum am mentionat mai sus) sa o evaluez la o alta valoare? sa zicem mai putin decat spune devizul. Aceasta deoarece suma din deviz e "umflata", stiu cu siguranta. Oare instanta ma va crede pe mine cand imi evaluez cererea ?
Multumesc mult.