se da o casa realizata in 940, in bucuresti, inregistrata de atunci la fisc. casa realizata in 1940 nu are act de construire, exista doar act proprietate pe teren. in anii 80 s a emis o adeverinta care atesta ca orice constructie anterioara decretului 52 parca se autorizeaza prin insasi aparitia decretului din anii 50.
in 1990 pe baza unei autoriz de consolidare am refacut in plus si acoperisul vechi si am reamenajat vechiul pod in spatiu locuibil. data fiind inaltimea initiala pod 4 m a fost realizata o supanta din lemn, deci avem un apt separat+mansarda.
intrebare-cum pot intabula daca la fisc apare supraf initiala a casei p+1+ teren + dependinte (pod, terasa), iar eu acum am toate acestea (p+1+depend+curte etc) dar podul e apt dotat complet iar sub acoperis a aparut un spatiu in plus-mansarda. ideea e ca amprenta e la fel, inaltime casa aprox la fel, dar in loc de un pod de h 4 m avem etaj+mansarda de h 4,5. stiu ca pt schimbare invelitoare nu tb acte, nici pt amenajari de interior.in plus:
-pe casa in cauza + teren s-au facut niste succesiuni da cu mentiunile de supraf existente si la fisc-deci teren in supr de xx si casa cu 4 camere + dep.nimeni nu mentioneaza acolo cite niveluri, cum dispuse-doar cstr fara autorizatie efectuata pe teren in 940. la toate succesiunile ulterioare s-a copiat pur si simplu dupa un act de succersiune din 970.
-nimeni nu ne-a deranjat, locuim acolo, avem si o firma acolo (ar putea exista dovada ca lucrarea s-a realizat acum mult mai multi ani decat cei 2 din lege si prin faptul ca materialele s-au decontat, firma avand sediu acolo).
-avem utilitati, facturi, decizii impunere etc, totul ok.
-nu exista nicio dovada ca aceasta casa arata asa au altminteri.nu exista planuri, doar anul constructiei si an dobandire teren.ar mai fi documentatie pt consolidare in febr 90 -unde se vede mai exact dispunerea spatiilor-dar pariez ca nu mai exista la ei, sau dc da, e intr o arhiva uitata. eu pe a mea o am dar cred ca pot uita de ea.
-se poate modif la fisc pur si simplu ducand noile schite? ei au mai modif la o casa a unui frate al meu doar pe baza unor schite de arhitect nestampilate, nenimic. just so-iata planurile, ok.
intreb in ideea noii legi propuse acum cu modif lege 50.
mama mea detine o casa pe care am reparat o si extins o eu. decizia a fost luata in comun in familie, dar cum se zice paza buna trece primejdia rea, asa ca ma gandesc sa am o dovada a investitiei pentru viitor.
concret, casa cu parter initial a fost extinsa acum 4 ani de mine cu un etaj, eu locuind in acesta cu familia, iar parterul fiind inchiriat, eu impartind frateste banii cu parintii si sora mea. la momentul respectiv nu am scos autorizatii, asa ca propietar e mama mea in acte pe toata casa, care insa e declarata la primarie cu toata supr actuala, deci incl cei 140 mp facuti de mine.
atat eu cat si mama avem lista cheltuielilor facute aici si care se ridica la o suma mare, poeste 70k eur, deoarece lucrarile au consolidat si finisat la cheie casa existenta si au ridicat si etajul amintit.
noi ne am gandit sa facem asa. sa dea mama si tata o declaratie, ceva scris care confirma acesti bani, stipuland ca vointa lor e ca eu sa stau in etaj si parterul sa fie inchiriat si impartit frateste cu sora mea. alta varianta e contr imprumut intre mine si ei pe aceasta suma si cu stipularea garantiei pe etaj. as prefera o solutie sub semnatura privata, (care sa fie un act la care apelez doar in caz extrem, deoarece am relatii bune cu sora mea acum, dar cine stie cu cine se marita ea) dat fiind ca nu putem intabula si vinde etajul din cauza ca n are acte si in plus pe aceasta proprietate mai exista o succesiune nedezbatuta dar in cuantum minor-sub 1/10 din casa.
e suficienta o declaratie de forma eu mama declar ca fiul meu a investit x eur pt a face etajul in anul x si vointa mea ca propitar e ca el sa l stapaneasca deoarece el l a facut, restul casei vechi revenind cum e si normal ambilor frati? mentionez ca afara de manopera care e partial la negru am bonuri si facturi de materiale luate pe numele meu, platite din cardul meu.
detin 3 sferturi dintr un imobil la curte situat in cluj, destul de central, prin mostenire de la parinti. celalalt sfert este al fratelui meu decedat intre timp, dar care are o fiica, pe . nepoata mea. fratele meu si cu mine am dobindit cotele parti in 1978, dupa decesul tatalui nostru, eu cumparand ulterior si partea unui unchi din acea casa, in care eu locuiesc.. intrebarile sunt:
1. daca nepoata deschide succesiunea fratelui meu si cere iesire din indiviyiune, normal ar fi ca eu sa i platesc sulta, deoarece detin trei sferturi. totusi, ma poate forta sa plec eu din casa si sa ma despagubeasca ea?
2. actele pe casa vizeaza casa veche, doar parter. intre timp, eu am ridicat pe costuri proprii etajul, dar fara autorizatie, nefiind insa de nimeni tulburat. am unele facturi de materiale, dar manopera e la negru. exista poze cu casa veche si actul care arata parter, 125 mp. acum casa are p+etaj+m si cam 270 mp. instanta tine seama de imbunatatirile aduse de mine sau se evalueaza tot imobilul actual? mentionez ca fratele meu a fost de acord ca eu sa extind casa pe banii mei, a dat si un act in acest sens, fapt intarit la notar si de vaduva lui (care insa nu e si mama nepoatei mele, ci a doua sotie)
3. casa are 2 apartamente acum complet separate, eu stau intr unul si altul l am inchiriat. totusi, nu se poate imparti in 4 ci numai in 2. exista riscul ca nepoata desi are numai un sfert sa ia un etaj intreg?
4. in incheiere, va multumesc si va rog sa imi sugerati totodata ce ar fi mai bine sa fac in continuare. eu nu stiu daca ea a deschis succesiune, daca cere iesirea samd, dar nici nu am intrebat o, sa nu i dau idei.
Buna ziua. Supun atentiei dvs urmatoarea speta:
X, Y si Z, frati, mostenesc la moartea mamei lor (in 82) o parte de cate 1/8 dintr-un imobil construit de parintii lor, 5/8 revenind tatalui. dupa moartea tatalui, x si y renunta la mostenire (dupa 10 ani), fiind emis certif de mostenitor pe numele lui z. la moartea lui x familia sa renunta si ea la acea 1/8 care revine tot lui z.
problema apare la moartea lui y (survenita in 2002). acesta, in timpuil vietii, imputerniceste cu procura pe sotia lui z sa doneze optimea sa fratelui sau z dar donatia nu se poate face la notar deoarece nu exista cadastru pe casa. prin urmare z si sotia lui fac in 2004 un act de donatie vizat de 1 avocat si de 2 martori. y moare in 2005 si lasa in urma 1 baiat si sotia sa, dar se stie ca mai are un copil din tinerete (recunoscut).
intrebarile sunt:
(1) e valabila donatia facuta cu martori si avocat, in conditiile in care y nu a revocat niciodata procura?
(2) daca se deschide succesiune dupa y, cum se citeaza fiul sau de tinerete, de care numeni nu stie unde sta (se stie doar ca fusese cindva marinar si statuse pe vremea lui Ceausescu la Calarasi)?
(3) Acest fiu poate deschide succesiune dupa y, chiar daca nu are acte pe casa?
(4) Daca acest fiu poate veni ulterior cu pretentii si daca da, la calcularea valorii despagubirilor se tine seama de faptul ca z a reparat, refacut si extins casa (e vb de o vila interbelica situata in centrul Constantei)