avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire indiviziune

Buna ziua,

Supun atentiei dvs cazul meu.

detin 3 sferturi dintr un imobil la curte situat in cluj, destul de central, prin mostenire de la parinti. celalalt sfert este al fratelui meu decedat intre timp, dar care are o fiica, pe . nepoata mea. fratele meu si cu mine am dobindit cotele parti in 1978, dupa decesul tatalui nostru, eu cumparand ulterior si partea unui unchi din acea casa, in care eu locuiesc.. intrebarile sunt:

1. daca nepoata deschide succesiunea fratelui meu si cere iesire din indiviyiune, normal ar fi ca eu sa i platesc sulta, deoarece detin trei sferturi. totusi, ma poate forta sa plec eu din casa si sa ma despagubeasca ea?

2. actele pe casa vizeaza casa veche, doar parter. intre timp, eu am ridicat pe costuri proprii etajul, dar fara autorizatie, nefiind insa de nimeni tulburat. am unele facturi de materiale, dar manopera e la negru. exista poze cu casa veche si actul care arata parter, 125 mp. acum casa are p+etaj+m si cam 270 mp. instanta tine seama de imbunatatirile aduse de mine sau se evalueaza tot imobilul actual? mentionez ca fratele meu a fost de acord ca eu sa extind casa pe banii mei, a dat si un act in acest sens, fapt intarit la notar si de vaduva lui (care insa nu e si mama nepoatei mele, ci a doua sotie)

3. casa are 2 apartamente acum complet separate, eu stau intr unul si altul l am inchiriat. totusi, nu se poate imparti in 4 ci numai in 2. exista riscul ca nepoata desi are numai un sfert sa ia un etaj intreg?

4. in incheiere, va multumesc si va rog sa imi sugerati totodata ce ar fi mai bine sa fac in continuare. eu nu stiu daca ea a deschis succesiune, daca cere iesirea samd, dar nici nu am intrebat o, sa nu i dau idei.
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 18:28, 5 August 2009
Criterile de atribuire a unui bun indiviz au in vedere si aspectul ca bunul sa fe atribuit celui care are cea mai mare cota din acesta si sa asigure destinatia sa economica. Cit priveste constructiile puteti dovedi ceea ce ati edificat dv. pentru a nu face parte din masa de partaj. si oricum se tine seama daca este comod partajabila in natura. Deocamdata nu actionatti in nici un fel caci nu ati avea interes sa va expuneti unei cheltuieli, insa dupa 1 octombrie taxa de timbru pentru o eventuala iesire din indiviziune vor creste substantial
Nepoata are un interes in cauza, deci lasati-o sa actioneze...
Oricum, nu sunt sanbse sa fiti dumneavoastra obligat sa paratiti imobilulu, tinand cont ca avet o cota de 3/4, dar veti fi obligat la plata sultei....sau se va face partajarea in natura.
Asteptati sa treaca 6 luni de la decesul fratelui Dvs., perioada in care daca se poate sa nu se faca succesiunea, adica sa nu accepte nepoata succesiunea in mod expres. Asta poate ajuta.
Cati ani au trecut de cand ati construit?
Oricum pana nu facti partajul nu intabulati restul casei! Altfel valoarea masei de la partaj va fi mult mai mare, implicit si taxele. Dupa sase LUNI vorbiti cu nepoata, spuneti situatia, ca ea trebuie sa stie care a fost vointa tatalui ei si incercati sa tratati rezonabil. Bineinteles numai din partea veche din imobilul care a fost.
Daca vedeti ca nu aveti cu cine, consultati-va cu un avocat BUN, si incercati sa fiti preventiv. Daca Dvs. folositi imobilul si vreti sa va si ramana in proprietate, va sfatuiesc sa faceti toate demersurile sa treceti totul pe numele Dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2009
Manuela Bernat, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare mostenire lucian1956 lucian1956 Buna ziua, Un parinte vaduv, cu doi copii, doreste sa-si cumpere o casa noua. O vinde pe cea veche, banii nu ajung si cumpara o casa cu unul dintre copii in ... (vezi toată discuția)
Ajutor ptrscmircea ptrscmircea tatal meu a murit in ianuarie inca nu am facut succesiunea suntem 3 frati si mama deci 4 stiu ca se va imparti totul in 4 dar mama si sora mea vor sa imi dea ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)