avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2013 soluții astăzi
Forum Activitate ingprofmec

Activitate ingprofmec

Sora mea are doi copii minori unul in varsta de 13ani si unul de 20 de ani(din prima casatorie)si unul de 2 ani(din casatoria actuala).De la data casatoriei sta impreuna cu sotul si cei doi copii in locuinta sotului, o casa construita anterior casatoriei de catre sot impreuna cu parintii acestuia. Locuinta se afla pe numele parintilor acestuia, desi a fost finalizata si mobilata dupa casatoria cu sora mea,ei fiind casatoriti de 3 ani si majoritatea bunurilor au fost luate cu credite. Au aparut neintelegeri si sotul impreuna cu parintii lui au alungat-o din casa, pe sora mea impreuna cu copiii. Ce credeti ca mai poate sa faca sora mea in situatia aceasta?
Discuție Succesiune
In oct 2007 mama mea s-a stins fulgerator.Am ramas 3 fiice si sotul supravietuitor.Nu am vrut sa-l mai purtam pe tata,in varsta de 75 de ani, pe la succesiune,intelegand sa-l lasam pe tata in deplina posesie,iar dupa moartea dumnealui sa impartim totul frateste,intre noi,cele 3 fete.Desi pana acum am impartit toate cheltuielile de la decesul mamii la 4(tata si noi trei),desi pana acum a fost ingrijit de noi, cele trei fete,acum tata a schimbat intelegerea si vrea sa-i lase intreaga mostenire unui nepot,in varsta de 17 ani,caruia nu-i place nici cartea,nici munca dar care fraiereste un biet batran si ii mananca si pensia destul de mare si vrea si toata mostenirea.Nepotul a fugit de acasa,are un comportament foarte obraznic si cu mine si cu mama lui,ca nu am fost de acord sa-i lasam lui mostenirea.As face si aceasta,dar nu pot lasa munca mea,ca sunt sora cea mare,si munca parintilor mei pe mana unui copil obraznic si certat cu legea.Cu regret,va spun ca tot noi suntem amenintate,de el,iar acum se vede proprietar.Cand noi,fetele mamii, am mai vrut sa trecem pe la casa parinteasca, cand ne-am dus pe la cimitir,nu ne-a deschis poarta si a asumutit cainii,spunand ca noi "nu avem nici un drept acolo".Desi este in casa sau curte,tata nu ia nici o masura si asa plecam cu sufletul greu din locul unde mama ne astepta cu bratele deschise,dar din pacate s-a stins pe neasteptate.Nepotul are apucaturi foarte rele(repetentie,furturi s.a.) si si-a gasit refugiu la batran.Iar batranul probabil ca sa nu fie singur,desi e in putere,ii accepta orice.Va rog ,sa ma sfatuiti! Daca nu am fost sa accept succesiunea in primele 6 luni,de la decesul mamii,mai pot face acest lucru.Ar fi bine sa cer eu succesiunea sau sa las lucrurile asa,urmand sa imi cer drepturile dupa ce va deceda si tata.Tata are vreo posibilitate sa faca vreun act in favoarea nepotului,fara acordul nostru,daca nu exista succesiune dupa mama. Exista vreo cale sa ne cerem dreptul de a putea trece macar pe la casa parinteasca,fiind totusi mostenitoarele mamii.Va multumesc si va rog sa imi intelegeti supararea. Dorinta mamii a fost intotdeauna sa impartim in mod egal,intre noi,cele 3 fete ale ei. Si tata zicea la fel dar batranii pot fi pacaliti atat de usor,din pacate.
Se poate dovedi ca banii pentru constructie provin dintr-un CEC,pe meu si al sotului, plus facturi,plata mesteri etc.Soacra a avut intotdeauna viciul betiei.Ei au donat o vila ce s-a construit intr-un an dar ei au murit intr-o casuta deosebit de modesta.Mi se pare evident sa se poate demonsta ca ei nu au avut cu ce trai dansii,de asta au si beneficiat de pensie de la sotul meu,martori pot fi un sat intreg,chiar si rudele lui.E posibil chiar si act de v-c sau vreo vanatoare de avere.Si credeti ca eu si copiii mai avem curajul sa investim acolo timp,bani,munca si suflet?Sotul are aproape 50 de ani si cum cei nesimtiti traiesc mai mult,ce se intampla daca eu sunt cea care nu mai rezist?
Se poate demonstra cu martori ca terenul il folosim de 22 de ani iar casa a fost amenajata si intretinuta doar de noi si nici macar socrii nu au locuit nici o zi. Lumea in sat stie ca e gospodaria noastra.Pe socrii i-am ajutat si ingrijit cat au trait(socrul 2007,soacra 2005),in plus sotul le-a platit pensie de intretinere pana in ultima zi.Acum ingrijim,in continuare si gospodaria lor si muncim pamantul,impreuna cu copii mei,majori.Nu e om in satul acela(din GJ) sau chiar rudele care sa nu spuna cat de mult am muncit eu si copii si ca am fost la capataiul socrilor pana in ultima clipa.Dar sanatatea mea a suferit si imi e teama de incurcatura de acte ce o las copiilor.Sunt dispusa sa cheltui timp si bani prin procese,decat sa suferim in continuare,mai ales ca sotul face uz mereu de "dreptul"de a ne scoate afara din casa.Notiunile de fals in inscrisuri,uz de fals,rea-credinta,alungare din locuita,dreptul de superficie nu ma pot ajuta?Dupa atatia ani va dati seama ca e vorba si de atasament. Se poate vorbi de uzucapiune(macar dupa 30 deani) sau ce sanse mai am?Care va fi situatia in caz de deces al sotului?
Sunt casatorita din 1987. In1991parintii sotului ne-au propus sa construim o casa pe pamantul lor,casa ce se va invecina cu casa lor, fiind de acord si ei si cei doi frati ai sotului.Problema a fost ca nu am putut obtine autorizatie de constructie pe numele nostru si atunci am construit in baza unei autorizatii de a construi o anexa la gospodaria socrilor.Am hotarat atunci ca ne va dona casa si pamantul aferent,atat sotului cat si mie,cu scutire de raport,intrucat o mare parte din bani si materiale de constructie erau din partea mea,a sotiei si casa va fi bun comun.Dar in 1992,fara stirea mea, socrii doneaza fiului lor casa si 450 m.p.,cu scutire de raport,afirmand ca au construit casa ei,desi veniturile lor de pensii agricole infime nu justifica donatia,ca sa nu mai vorbim de proba cu martori.Problema mare este ca desi au trecut de la donatie 17 ani,ani in care eu am continuat sa ingrijesc si sa investesc timp si bani in aceea casa de vacanta.Noi locuim in apartam. proprietate comuna,desi e cumparat de mine dintr-un ap.de la stat si banii din disponibilizare),desi socrii acum au decedat, sotul ne alunga mereu din casa de la tara pe motiv ca este donatia lui de la parinti,situatie greu de indurat atat de mine cat si de cei doi copii,acum majori si studenti. Sotul are titlu de proprietate pe numele lui si toata lumea stie ca aceea casa este construita de noi,in timpul casatoriei,ca familia noastra vine acolo in fiecare sfarsit de saptamana.Dupa moartea parintilor lui, nu au mai facut nici o succesiune si sotului i-a ramas si casa parinteasca. Situatia acestei donatii ma framanta si sub aspectul mostenirii ce va ramane copiilor mei,sotul mai avand un copil din prima casatorie si doi frati.#-o. Mai pot anula acea donatie falsa?