avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia-cardasie intre sot si socrii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia-cardasie intre sot si socrii

Sunt casatorita din 1987. In1991parintii sotului ne-au propus sa construim o casa pe pamantul lor,casa ce se va invecina cu casa lor, fiind de acord si ei si cei doi frati ai sotului.Problema a fost ca nu am putut obtine autorizatie de constructie pe numele nostru si atunci am construit in baza unei autorizatii de a construi o anexa la gospodaria socrilor.Am hotarat atunci ca ne va dona casa si pamantul aferent,atat sotului cat si mie,cu scutire de raport,intrucat o mare parte din bani si materiale de constructie erau din partea mea,a sotiei si casa va fi bun comun.Dar in 1992,fara stirea mea, socrii doneaza fiului lor casa si 450 m.p.,cu scutire de raport,afirmand ca au construit casa ei,desi veniturile lor de pensii agricole infime nu justifica donatia,ca sa nu mai vorbim de proba cu martori.Problema mare este ca desi au trecut de la donatie 17 ani,ani in care eu am continuat sa ingrijesc si sa investesc timp si bani in aceea casa de vacanta.Noi locuim in apartam. proprietate comuna,desi e cumparat de mine dintr-un ap.de la stat si banii din disponibilizare),desi socrii acum au decedat, sotul ne alunga mereu din casa de la tara pe motiv ca este donatia lui de la parinti,situatie greu de indurat atat de mine cat si de cei doi copii,acum majori si studenti. Sotul are titlu de proprietate pe numele lui si toata lumea stie ca aceea casa este construita de noi,in timpul casatoriei,ca familia noastra vine acolo in fiecare sfarsit de saptamana.Dupa moartea parintilor lui, nu au mai facut nici o succesiune si sotului i-a ramas si casa parinteasca. Situatia acestei donatii ma framanta si sub aspectul mostenirii ce va ramane copiilor mei,sotul mai avand un copil din prima casatorie si doi frati.#-o. Mai pot anula acea donatie falsa?
Cel mai recent răspuns: ingprofmec , utilizator 20:55, 5 Februarie 2009
Ati putea promova o actiune cu doua capete de cerere respectiv constarea nulitatii absolute a donatiei si respectiv constatarea ca imobilul este bun dobindit in timpul casatoriei construit pe terenul socrilor donatori.
Care ar fi temeiul nulităţii absolute a actului de donaţie? Părinţii au donat terenul proprietatea lor şi construcţia care, în temeiul accesiunii, este tot a lor, dreptul lor de proprietate nefiind contestat de cei despre care se pretinde că au construit. Cu atît mai mult cu cît soţul donatar nu este dispus să susţină pretenţiile soţiei cu privire la dreptul de proprietate al soţilor asupra construcţiei. Cam greu de găsit un temei de nulitate absolută.
Se poate demonstra cu martori ca terenul il folosim de 22 de ani iar casa a fost amenajata si intretinuta doar de noi si nici macar socrii nu au locuit nici o zi. Lumea in sat stie ca e gospodaria noastra.Pe socrii i-am ajutat si ingrijit cat au trait(socrul 2007,soacra 2005),in plus sotul le-a platit pensie de intretinere pana in ultima zi.Acum ingrijim,in continuare si gospodaria lor si muncim pamantul,impreuna cu copii mei,majori.Nu e om in satul acela(din GJ) sau chiar rudele care sa nu spuna cat de mult am muncit eu si copii si ca am fost la capataiul socrilor pana in ultima clipa.Dar sanatatea mea a suferit si imi e teama de incurcatura de acte ce o las copiilor.Sunt dispusa sa cheltui timp si bani prin procese,decat sa suferim in continuare,mai ales ca sotul face uz mereu de "dreptul"de a ne scoate afara din casa.Notiunile de fals in inscrisuri,uz de fals,rea-credinta,alungare din locuita,dreptul de superficie nu ma pot ajuta?Dupa atatia ani va dati seama ca e vorba si de atasament. Se poate vorbi de uzucapiune(macar dupa 30 deani) sau ce sanse mai am?Care va fi situatia in caz de deces al sotului?
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2009
ingprofmec, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sansele nu sunt prea mari si dupa opinia mea.Este foarte greu avand in vedere ca donatia este un act autentic.
Sotul dvs nu este in relatii bune cu copiii?pentru ca dupa decesul lui acestia il vor mosteni.sau va este teama de o eventuala vanzare a imobilului>
Se poate dovedi ca banii pentru constructie provin dintr-un CEC,pe meu si al sotului, plus facturi,plata mesteri etc.Soacra a avut intotdeauna viciul betiei.Ei au donat o vila ce s-a construit intr-un an dar ei au murit intr-o casuta deosebit de modesta.Mi se pare evident sa se poate demonsta ca ei nu au avut cu ce trai dansii,de asta au si beneficiat de pensie de la sotul meu,martori pot fi un sat intreg,chiar si rudele lui.E posibil chiar si act de v-c sau vreo vanatoare de avere.Si credeti ca eu si copiii mai avem curajul sa investim acolo timp,bani,munca si suflet?Sotul are aproape 50 de ani si cum cei nesimtiti traiesc mai mult,ce se intampla daca eu sunt cea care nu mai rezist?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Între soțul meu și părinții lui s-a făcut un act de donație a unei sume de bani care nu corespunde realității, în realitate nu i-au dat nimic. cum pot anula acest act? hantig_gina1963 hantig_gina1963 Sotul meu inainte de a cumpara casa a facut un act de donatie cu unul din parinti precum ca i-ar fi dat o suma de bani ptr cumparare ceea ce nu este adevarat ... (vezi toată discuția)
Pretentii Micaioana Micaioana Buna ziua! M_am trezit cu o proces civil in care eu si sotul suntem chemati in calitate de parati de catre parintii sotului in calitate de reclamanti. Socrii ... (vezi toată discuția)
Succesiune, mostenire acte lupealaura lupealaura Situatia noastra e cam asa: soacrii mei si-au construit impreuna casa unde au locuit. Soacra a murit acum 10 ani, iar dupa nu s-a facut succesiunea. Sotul meu ... (vezi toată discuția)