avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, mostenire acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, mostenire acte

Situatia noastra e cam asa: soacrii mei si-au construit impreuna casa unde au locuit. Soacra a murit acum 10 ani, iar dupa nu s-a facut succesiunea. Sotul meu mai are o sora. Socrul meu e pe moarte si ar vrea ca tot ce i-ar "reveni" lui sa fie trecut pe numele sotului mea. Care ar fi solutia cea mai favorabila pt noi si ce am putea face? In ideea ca oricum trebuie vorbit si cu sora sotului. Socrul ar vrea ca efectiv tot ce ii revine (casa, pamant etc) sa fie trecut fiului. Mama socrului traieste (tatal nu) si am vrea sa stim daca se poate face ceva si in privinta partii care-i revine socrului din partea tatalui sau, daca se poate trece pe numele sotului meu sau ce se poate face in privinta actelor(daca se poate sa ma ajutati si cu acestea)?!
Deci: Socrii mei au casa si pamantul.....si alt pamant la camp(extravilan). Ne puneam , eventual, si problema pamantului care ar putea ramane ca posibila mostenire socrului meu de la parintii lui (tatal lui a decedat, dar mama mai traieste).
Care credeti ca ar fi cea mai avantajoasa metoda? Dupa succesiune un contract de vanzare-cumparare sau?
Va multumesc mult si astept raspunsurile voastre cat mai urgent!
Cel mai recent răspuns: Cristina Pielmus , Avocat 20:29, 30 Septembrie 2007
Intre timp am descoperit ca nu sunt acte pe casa construita de socrii mei. Ce ar trebui sa facem?
Pentru constructii (casa) nu este nevoie de niciun act de proprietate. Doar titlu de proprietate pentru terenul-curte aveti nevoie. Pe al cui nume este titlul de proprietate pentru terenul intravilan (curte)? Este foarte important de stiut acest lucru, pentru ca traieste mama socrului si sunt mai multe variante.
Terenul este pe numele socrului, care are titlu de proprietate pe terenul respectiv. Dar nu trebuie facuta intabualre pentru succesiune?
Pentru succesiune nu este nevoie de intabulare. Dar daca asteptati sa decedeze socrul, la succesiune vine si sora sotului dvs.
Intabularea este necesara in cazul vanzarii, donatiei, contract de intretinere. In acest caz sora nu mai are niciun drept.
Dar , pentru ca partea socrului (inclusiv ce-i revine dupa sotie) sa-i ramana sotului meu, nu trebuie facut contract de vanzare-cumparare? Si deci e necesar act de proprietate si asupra casei? Va multumesc pentru raspuns, m-as bucura sa ma ajutati si in continuare caci pentru noi situatia este destul de urgenta.

Alte discuții în legătură

Autorizare construcție Raluca1606 Raluca1606 Buna seara!Eu si sotul meu vrem sa costruim o casa in curtea socrilor. Problema este ca actele sunt pe numele soacrei mele si a surori ei. Cum putem face sa ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana pedro72 pedro72 Tatal meu a cumparat o casa in 1962. Intre intre el si propietar s-a incheiat o chitanta de mana cu martori. In aceasta chitanta de vanzare cumparare este ... (vezi toată discuția)
Partaj cadarg cadarg As dori sa ma lamuriti cu urmatorul aspect .Eu vreau sa intabulez o casa cu gradina dar pe titlul de proprietate este trecuta si o sora de-a socrului care nu a ... (vezi toată discuția)