avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Activitate cezariuliu

Activitate cezariuliu

Răspuns la discuția nelamurire OUG 111/2010
Buna seara,

Am inteles ca Ministerul Muncii a pus in dezbatere Normele Metodologice la OUG 111.2010, dar in textul inca neaprobat al acestor norme nu se regaseste niciun indiciu cat de mic referitor la interpretarea acestui articol 11.

Si eu solicit lamuriri suplimentare celor care pot sa clarifice acest text din OUG.



Multumesc pentru raspunsuri

Ar fi interesant de vazut care este si punctul de vedere al celor de la ITM.

Mai jos va prezint o interpretare a angajatilor din resurse umane dintr-o companie: 15 zile lucratoare pentru CIM de 3 si respectiv cele de 6 luni ( "durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni").

Pentru CIM inchieiate pentru 7 luni, de exemplu, considera 30 de zile lucratoare (" pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni");

iar pentru CIM inchieiate pentru 1 luna, de exemplu, considera 5 de zile lucratoare (" pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni");
Solicit lamuriri suplimentare legate de prevederile Art. 83 din Codul Muncii privind durata perioadei de proba in cazul unui CIM incheiat pentru o perioada determinata de exact 3 luni ( si respectiv exact 6 luni) intruct textul legii este interpretabil pentru multi angajatori si chiar pentru anumiti salariati din domeniul resurselor umane pe care i-am intrebat.

Textul legii il redau mai jos:
Art. 83. - Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;

Care ar fi interpretarea corecta?

Va multumesc anticipat
O zi buna

eu.ro.lex a scris:

Stimate domn,
degeaba asteptati sa vi se ceara acordul, pentru ca acest lucru nu se va intampla.Din punctul nostru de vedere, acel apartament este de locuit, in consecinta nu a fost schimbata destinatia lui. Daca aveti probleme de ordine publica, va puteti adresa politiei.

Multumesc pentru raspuns.
Dar, stimate domnule avocat, daca in baza aceluiasi contract de inchiriere incheiat intre proprietar si firma, aceasta se decide ca sa nu mai inchirieze in regim hotelier unuia sau altuia pentru o zi, 2 saptamani sau o luna, ci sa aduca in apartament - cu acordul proprietarului - doua birouri si trei fisete si sa functioneze ca sediu secundar de exemplu, ce se intampla? Merge la asociatia de proprietari sa ceara doar in acel moment acordul vecinilor?
Răspuns la discuția Concediul paternal
Sunt doua acte normative distincte.

1. Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007 -2011, care prevede la Art. 61(1) lit C faptul ca la nasterea unui copil se acorda - 5 zile libere platite + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura.

si:

2. Codul Muncii, care prevede la art. 51, lit C faptul ca un CIM poate fi suspendat din initiativa salariatului pentru concediu paternal. Legea 210 din 31dec 1999 vine sa ne lamureasca ce inseamna concediu paternal.
Si anume:
"Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare", care "se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului".
Apoi gasim precizat ca: "Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective" iar mai apoi se precizeaza ca "In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare".

Eu apreciz ca CCMUN vine sa se spuprapuna peste un drept care oricum era reglementat de Codul Muncii ca o suspendare de contract si nu ca si zile libere platite legiuitorul le acorda prin gratia sa pentru anumite evenimente speciale ( casatorie salariat/copil , deces sot/parinti etc).

Lucru care genereaza confuzie.

S-a dorit ca salariatul sa beneficieze imediat dupa nasterea copilului de anumite zile libere platite?
Pentru ca in primele 8 saptamani, el poate cere concediu paternal - 5 +10 zile prin Codul Muncii + Legea 210/1999.

Mai trebuia lucrul acesta precizat in CCMUN?



Buna seara,

Poate cineva sa ma ajute cu cateva informatii legate de urmatoare problema.
Apartamentul de deasupra este inchiriat de proprietar unei firme care ofera servicii de cazare in regim hotelier.
In apartament este un dute-vino continuu. Nu se respecta nici o regula de civilizatie si de bun simt. Se vine la 11 - 12 noaptea, cucoanele stau incaltate numai cu pantofi cu toc, muzica se asculta si la 3 noaptea, inundatii frecvente in baie, etc.
Numai probleme! Degeaba bat in tevi, nu conteaza pt ei - ca doar platesc la greu pentru fiecare zi de cazarea intr-un apartament de lux in Bucuresti.
Am spus presedintelui de bloc, am vorbit cu proprietarul, cu patronul firmei, si nimic.
Presedintele spune ca nu are ce sa le faca, proprietarul spune ca nu il intereseaza, patronul imi spune sa-l sun daca sunt probleme, dar dupa el nu exista nici o problema.
Cui ma pot adresa pentru a afla conditiile in care a fost inchiriat acest apartament firmei respective?
In Legea 230/2007 privind infiintarea asociatiilor de proprietari, se vorbeste despre un aviz pe care asociatia de proprietari il elibereaza la cererea proprietarului unui apartament prin care se confirma acceptul administratiei si al proprietarilor din locuintele cu care apartamentul in cauza se invecineaza in plan orizontal si vertical, privind schimbarea destinatiei spatiului/apartamentului respectiv.
Unde se poate verifica existenta acestui aviz? Se ataseaza la contractul de inchiriere?
Nu mi s-a solicitat niciodata acordul privind inchirierea apartamentului, si nici nu am semnat nimic.
Se prea poate sa fi semnat cineva in locul meu. Lucru pe care am de gand sa-l verific.
Pentru ca este caz penal.
Oricum presedintele spune ca "noi nu stim cum in ce conditii a inchiriat proprietarul apartamentul si ca atare ei au interesul sa rezolve lucrurile".
In traducere, vroia sa spuna ca au interesul sa rezolve problema legata de inundatia din baie. Restul, nu conteaza pentru dl presedinte de bloc.

Ma poate ajuta cineva?
Cu multumiri.