avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul paternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul paternal

Conform legii nr 210/1999, art1/aliniatul2 "tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege".

In contractul individual de munca (incheiat in 2006) numarul de zile libere la care am dreptul in cazul nasterii unui copil este restrans la doua.
Aceasta prevedere incalca legea?
Benefiziez de 5 zile de concediu paternal (conform legii) sau de 2 zile(conform contractului individual de munca)?

O alta problema este legata de atestatul de puericultura care da dreptul la 10 zile libere, conform aceleiasi legi, art 4/aliniatul1. Detin un astfel de atestat. Angajarorul poate refuza acordarea celor 10 zile din diverse motive?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: cezariuliu , utilizator 13:39, 6 Februarie 2009
Potrivit art. 61 (1) din CCMN, salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii. In situatia naşterii unui copil se acorda 5 zile + 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură.

Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă ori prin lege.

Art. 61 (1) din CCMN se aplica tuturor tipurilor de angajatori, fara exceptie, sau exista derogari in functie de ramura de activitate ori alte tipuri de derogari?

Multumesc!
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Daca in contractele colective incheiate la nivel de unitate, grup de unitati sau la nivel de ramura sunt cuprinse dispozitii mai favorabile salariatilor atunci sunt aplicabile acestea.
La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Sunt doua acte normative distincte.

1. Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007 -2011, care prevede la Art. 61(1) lit C faptul ca la nasterea unui copil se acorda - 5 zile libere platite + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura.

si:

2. Codul Muncii, care prevede la art. 51, lit C faptul ca un CIM poate fi suspendat din initiativa salariatului pentru concediu paternal. Legea 210 din 31dec 1999 vine sa ne lamureasca ce inseamna concediu paternal.
Si anume:
"Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare", care "se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului".
Apoi gasim precizat ca: "Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective" iar mai apoi se precizeaza ca "In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare".

Eu apreciz ca CCMUN vine sa se spuprapuna peste un drept care oricum era reglementat de Codul Muncii ca o suspendare de contract si nu ca si zile libere platite legiuitorul le acorda prin gratia sa pentru anumite evenimente speciale ( casatorie salariat/copil , deces sot/parinti etc).

Lucru care genereaza confuzie.

S-a dorit ca salariatul sa beneficieze imediat dupa nasterea copilului de anumite zile libere platite?
Pentru ca in primele 8 saptamani, el poate cere concediu paternal - 5 +10 zile prin Codul Muncii + Legea 210/1999.

Mai trebuia lucrul acesta precizat in CCMUN?



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul paternal se cumuleaza cu zilele de concediu prevazute prin contractul colectiv la nivel de unitate pentru tata? ContSters60018 ContSters60018 Buna ziua. Sper sa ma lamuriti. Eu cred ca raspunsul la aceasta intrebare este nu, dar vreau sa stiu exact de ce este nu. Un proaspat tatic beneficiaza de 5 ... (vezi toată discuția)
Zile libere 5 pt nastere copil liliua2008 liliua2008 BUNA ZIUA! SUNT VALABILE CELE 5 ZILE LIBERE PLATITE CONFORM CCM SI PENTRU BARBATI? multumesc!! (vezi toată discuția)
5 zile libere platite pentru tatici? Popescu Petre Popescu Petre Buna ziua! Cat de curand o sa devin tatic si.. as vrea sa beneficiez de zilele libere platite. Conform regulamentului intern al firmei unde lucrez, se acorda ... (vezi toată discuția)