avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 5 zile libere platite pentru tatici?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

5 zile libere platite pentru tatici?

Buna ziua!
Cat de curand o sa devin tatic si.. as vrea sa beneficiez de zilele libere platite. Conform regulamentului intern al firmei unde lucrez, se acorda numai 2 zile, insa pe diverse forumuri am citit ca trebuie acordate cel putin 5 zile.
Daca poate cineva sa ma lamureasca, eventual cu extras din actul legislativ, care e "varianta corecta" si cum trebuie procedat in acest caz!
Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 19:56, 3 Iulie 2009
Va citez din CCM la nivel national:
Art. 61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;

Iar Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca prevede ca:
Art. 11. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Codul Muncii zice 5 zile libere platite. Este important insa sa aveti in vedere faptul ca s-ar putea ca firma chiar sa aiba nevoie de Dvs si sa nu isi poata permite sa va acorde 5 zile consecutive. Este mai bine sa obtineti drepturile pe care le aveti pe cale amiabila si sa nu le dati motive prea multe pentru a va pune pe lista viitorilor disponibilizati. In conditiile actuale orice loc de munca in orice companie a devenit foarte nesigur si probabil ca dintre cei care "stau foarte bine de acasa" si isi pot permite oricand sa isi piarda job-ul nu sunt foarte multi.
Concediul paternal se acorda in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 210/1999 – Legea concediului paternal. Dupa cum reiese chiar din titlul actului normativ, beneficiar al acestui concediu este tatal copilului nou-nascut care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat de acesta.

Potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 210/1999, "Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului."

Durata acestui concediu este de 5 zile lucratoare. Daca tatal copilului nou-nascut a absolvit cursul de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu inca 10 zile lucratoare, de acest drept tatal beneficiind o singura data.

Urmare suspendarii pe aceasta perioada a prestarii muncii de catre salariat, evident ca se suspenda si plata salariului, tatal copilului nou-nascut beneficiind insa de o indemnizatie pentru concediu paternal care se plateste din fondul de salarii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective si se include in veniturile impozabile ale salariatului.

Indemnizatia pentru concediul paternal platit, egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza.
Atata timp cat aveti un CCM la nivel de unitate nu puteti incalca acesta clauza si cred ca nici nu este indicat putand fi sanctionat cu pana la desfacerea contractului de munca. CCM la nivel de unitate este adaptat la codul muncii si la Contractul colectiv national, preluand din acestea doar clauzele obligatorii, minimale.
ART.61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.
Conform CCM NATIONAL.:D

Alte discuții în legătură

Concediu paternal saracristiana saracristiana Buna ziua ! As dori sa-mi spuneti daca pot sa beneficiez de 5 zile de concediu paternal dupa nasterea fetitei. Mentionez ca lucrez la o firma privata. Eu ... (vezi toată discuția)
De cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului? orora orora Buna ziua, Va rog sa imi spuneti de cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Ajutor banesc la nastere daniela-p daniela-p buna ziua, sunt insatcinata in 32 de saptamani (8 luni) urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii august 2011 asi dori sa stiu daca se mai acorda acel salariu ... (vezi toată discuția)