avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternal

Buna ziua ! As dori sa-mi spuneti daca pot sa beneficiez de 5 zile de concediu paternal dupa nasterea fetitei. Mentionez ca lucrez la o firma privata. Eu i-am intrebat si mi-au spus ca nu sunt obligati .
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:29, 18 Septembrie 2011
Doar daca aveti un contract colectiv de munca la nivel de unitate/ramura in care exista o astfel de reglementare,angajatorul va va acorda aceste zile .
saracristiana a scris:

Buna ziua ! As dori sa-mi spuneti daca pot sa beneficiez de 5 zile de concediu paternal dupa nasterea fetitei. Mentionez ca lucrez la o firma privata. Eu i-am intrebat si mi-au spus ca nu sunt obligati .
Va multumesc !


Sunt obligati prin lege sa va acorde tatalui un concediu paternal de 5 zile lucratoare , indiferent daca exista sau nu ccm aplicabil angajatorului.

Art.1 alin.2 din Legea nr.210/1999 prevede ca, tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

ART. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.
1. Din Legea concediului paternal, nr. 210 din 31/12/1999:

Art. 1.
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2.
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4.
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

2. - Asadar angajatorul este obligat sa va acorde (daca sunteti tatal copilului) cele 5 zile lucratoare libere platite, chiar daca acestea nu sunt stipulate in CCM aplicabil unitatii dvs.
- Orice CCM se completeaza cu prevederile din Codul muncii sau alte legi.
- Acordarea concediului paternal nu se face din oficiu ci mumai la cererea tatalui.


Interventie moderator:
:rtfm:
ondino:

1. Am rugamintea la dvs. ca inainte a posta un raspuns sa va documentati.
2. Ar fi bine sa dovediti ceea ce spuneti si cu textul de lege aferent.
3. Userul ce sa mai inteleaga cand vedeti aceste raspunsuri contradictorii?
4. De acum inainte o sa va sterg toate raspunsurile pe care le dati "dupa ureche", fara sa cunoasteti legislatia in materie.
5. Rating-ul dvs. nu prea corespunde cu realitatea.
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu dvs. sunteti in masura sa apreciati daca ratingul meu corespunde sau nu realitatii.

In comentariu faceam referire la faptul ca o astfel de prevedere poate sa existe stipulata si in CCM la nivel de unitate/ramura,avand in vedere ca era stipulat si in CCM la nivel national o reglementare de acest gen:

In conformitate cu prevederile art. 61 alin. 1 lit. c din Contractul colectiv de munca la nivel national pentru anii 2007-2010, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, in speta nasterea unui copil � 5 zile + 10 zile, daca a urmat un curs de puericultura
ondino:

1. In primul raspuns ati spus:
Doar daca aveti un contract colectiv de munca la nivel de unitate/ramura in care exista o astfel de reglementare,angajatorul va va acorda aceste zile .


2. In ultimul raspuns spuneti:
In comentariu faceam referire la faptul ca o astfel de prevedere poate sa existe stipulata si in CCM la nivel de unitate/ramura,avand in vedere ca era stipulat si in CCM la nivel national o reglementare de acest gen:


3. Cele doua ziceri arata ca desi nu aveti dreptate o tineti ca "Ivan cu fluierul".

4. - Calitatea de moderator, care va urmareste evolutia de cand ati intrat pe forumurile moderate de mine, imi permite sa fac aprecieri cu privire la activitatea dvs.
- De ce nu spuneti ca v-am si "recomandat" de doua ori pentru raspunsurile dvs. bune? Si de ce acum nu va pot spune ca nu ati dat un raspuns corect?
- A gresi e omeneste si nu trebuie sa fim suparati pentru asta pe cei care ne atrag atentia.

5. CCMUNN pe anii 2007-2010 nu mai este valabil si pe 2011.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor banesc la nastere daniela-p daniela-p buna ziua, sunt insatcinata in 32 de saptamani (8 luni) urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii august 2011 asi dori sa stiu daca se mai acorda acel salariu ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil owebv2014 owebv2014 De la locul de munca mi s-a spus ca imi vor oferi doar 3 zile libere in urma nasterii copilului. Asa prevede legea? (vezi toată discuția)
Zile libere la nasterea copilului brebanmarius brebanmarius Buna ziua, Sunt salariat si vreau sa stiu daca la nasterea celui de al doilea copil beneficiez sau nu de cele 10 zile libere,in urma cursului de ... (vezi toată discuția)