Firma la care lucrez a facut in luna aprilie 2009 o concediere colectiva, in urma careia 50 de persoane au fost disponibilizate. In luna iulie 2009 intrucat firma a contractat o lucrare doreste sa angajze personal pe o perioada de 6 luni(altul decat cel concediat). Codul muncii precizeaza la art. 72 ca"angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati pe o perioada de 9 luni de la data concedierii acestora".
Legal ar fi sa fie rechemate persoanele concediate, dar ce se poate face pentru a fi evitat acest lucru, intrucat conducerea doreste sa execute lucrarea cu personal nou.
Se poate folosi personal detasat de la o alta firma pentru aceasta perioada de 6 luni. Din cate stiu eu Codul muncii nu interzice detasarea unor persoane la o firma care a dispus concediere colectiva.
Exista vreo reglementare care sa interzica acest lucru?
Buna seara
Potrivit art.51 din contractul colectiv de munca la nivel national se plateste un salariu mediu pe unitate salariatei pentru nasterea fiecarui copil.
As dori sa stiu cum se calculeaza acest salariu, care sunt contributiile care se platesc la acest salariu, si care este temeiul legal in baza caruia se platesc aceste contributii.
Lucrez la o companie cu capital privat care are un numar total de 217 angajati.
Intrucat firma trece printr-o situatie dificila din punct de vedere economic, conducerea m-a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie 2009 ca trebuie sa efectuam concedieri.
In scopul de a se evita o concediere colectiva,[care ar fi trebuit notificata cu cel putin 50 de zile(20 de zile pentru notificarea intentiei de concediere+30 de zile pentru notificarea deciziei de concediere) inainte emiterii deciziilor de concediere] s-a luat decizia de a se concedia 19 angajati, astfel nefiind indeplinite conditiile art. 68 din Codul Muncii, referitor la concedierea colectiva.
Persoanelor concediate li s-a dat termen de preaviz de 20 de zile lucratoare, intre 2 si 27 februarie.
Intrebarea mea este daca in luna martie firma decide sa renunte la alti 15 salariati, va fi considerata o concediere colectiva, cu toate aspectele care decurg din asta, sau va fi considerata tot o concediere individuala pentru motive care nu tin de persoana salariatului dat fiind numarul total de salariati concediati.
Astept un raspuns
Va multumesc