avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIERE COLECTIVA SAU INDIVIDUALA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIERE COLECTIVA SAU INDIVIDUALA


Lucrez la o companie cu capital privat care are un numar total de 217 angajati.
Intrucat firma trece printr-o situatie dificila din punct de vedere economic, conducerea m-a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie 2009 ca trebuie sa efectuam concedieri.
In scopul de a se evita o concediere colectiva,[care ar fi trebuit notificata cu cel putin 50 de zile(20 de zile pentru notificarea intentiei de concediere+30 de zile pentru notificarea deciziei de concediere) inainte emiterii deciziilor de concediere] s-a luat decizia de a se concedia 19 angajati, astfel nefiind indeplinite conditiile art. 68 din Codul Muncii, referitor la concedierea colectiva.
Persoanelor concediate li s-a dat termen de preaviz de 20 de zile lucratoare, intre 2 si 27 februarie.
Intrebarea mea este daca in luna martie firma decide sa renunte la alti 15 salariati, va fi considerata o concediere colectiva, cu toate aspectele care decurg din asta, sau va fi considerata tot o concediere individuala pentru motive care nu tin de persoana salariatului dat fiind numarul total de salariati concediati.
Astept un raspuns
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 23:38, 12 Martie 2009
Art. 68. - (1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

Astfel, daca intre concedieri nu trec mai mult de 30 zile pot fi considerate concedieri colective.
Pentru a fi calificata o concediere ca fiind colectiva trebuie indeplinite trei conditii :
- prima, sa fie vorba de un anumit numar de salariati afectati de aceasta masura
- a doua, motivul incetarii contrcatului individual de munca a celor in cauza sa nu tina de persoana lor
- a treia, perioada de timp in care va avea loc incetarea acelor contracte sa nu depaseasca 30 de zile calendaristice.


A doua concediere va fi calificata ca fiind individuala numai daca este realizata la un interval de timp mai mare de 30 de zile calendaristice de la data primei concedieri.
20+30? Eu cred ca pot fi indeplinite si cumulativ, nu neaparat consecutiv.
Procedura concedierii colective nu dureaza 50 zile, ci 30.
Concedierea colectiva poate depasi cele 30 de zile. La solicitarea oricăreia dintre părţi inspectoratul teritorial de muncă poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă nu pot fi soluţionare în 30 de zile calendaristice.

Alte discuții în legătură

Concedieri - urgent irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Sunt angajator si am un numar de personal de 200 de persoane. Sunt in situatia in care din ... (vezi toată discuția)
Concedire colectiva melcsy melcsy spuneti-mi mie va rog, care este nr. maxim de persoane ce pot sa fie concediat daca intreprinderea are 91 angajati, cel putin 10 dar cel maxim, ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva svisarinescu svisarinescu Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie.Firma unde lucrez intentioneaza sa concedieze mai multi de 10 salariati , mentionez sunt 20 de salariati ... (vezi toată discuția)