Lucrez la o companie cu capital privat care are un numar total de 217 angajati.
Intrucat firma trece printr-o situatie dificila din punct de vedere economic, conducerea m-a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie 2009 ca trebuie sa efectuam concedieri.
In scopul de a se evita o concediere colectiva,[care ar fi trebuit notificata cu cel putin 50 de zile(20 de zile pentru notificarea intentiei de concediere+30 de zile pentru notificarea deciziei de concediere) inainte emiterii deciziilor de concediere] s-a luat decizia de a se concedia 19 angajati, astfel nefiind indeplinite conditiile art. 68 din Codul Muncii, referitor la concedierea colectiva.
Persoanelor concediate li s-a dat termen de preaviz de 20 de zile lucratoare, intre 2 si 27 februarie.
Intrebarea mea este daca in luna martie firma decide sa renunte la alti 15 salariati, va fi considerata o concediere colectiva, cu toate aspectele care decurg din asta, sau va fi considerata tot o concediere individuala pentru motive care nu tin de persoana salariatului dat fiind numarul total de salariati concediati.
Astept un raspuns
Va multumesc
Art. 68. - (1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
Astfel, daca intre concedieri nu trec mai mult de 30 zile pot fi considerate concedieri colective.
Pentru a fi calificata o concediere ca fiind colectiva trebuie indeplinite trei conditii :
- prima, sa fie vorba de un anumit numar de salariati afectati de aceasta masura
- a doua, motivul incetarii contrcatului individual de munca a celor in cauza sa nu tina de persoana lor
- a treia, perioada de timp in care va avea loc incetarea acelor contracte sa nu depaseasca 30 de zile calendaristice.
A doua concediere va fi calificata ca fiind individuala numai daca este realizata la un interval de timp mai mare de 30 de zile calendaristice de la data primei concedieri.
Concedierea colectiva poate depasi cele 30 de zile. La solicitarea oricăreia dintre părţi inspectoratul teritorial de muncă poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă nu pot fi soluţionare în 30 de zile calendaristice.