avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIERE COLECTIVA SAU INDIVIDUALA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIERE COLECTIVA SAU INDIVIDUALA


Lucrez la o companie cu capital privat care are un numar total de 217 angajati.
Intrucat firma trece printr-o situatie dificila din punct de vedere economic, conducerea m-a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie 2009 ca trebuie sa efectuam concedieri.
In scopul de a se evita o concediere colectiva,[care ar fi trebuit notificata cu cel putin 50 de zile(20 de zile pentru notificarea intentiei de concediere+30 de zile pentru notificarea deciziei de concediere) inainte emiterii deciziilor de concediere] s-a luat decizia de a se concedia 19 angajati, astfel nefiind indeplinite conditiile art. 68 din Codul Muncii, referitor la concedierea colectiva.
Persoanelor concediate li s-a dat termen de preaviz de 20 de zile lucratoare, intre 2 si 27 februarie.
Intrebarea mea este daca in luna martie firma decide sa renunte la alti 15 salariati, va fi considerata o concediere colectiva, cu toate aspectele care decurg din asta, sau va fi considerata tot o concediere individuala pentru motive care nu tin de persoana salariatului dat fiind numarul total de salariati concediati.
Astept un raspuns
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 23:38, 12 Martie 2009
elis a scris:

Concedierea colectiva poate depasi cele 30 de zile. La solicitarea oricăreia dintre părţi inspectoratul teritorial de muncă poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă nu pot fi soluţionare în 30 de zile calendaristice.


Aceasta insa nu inseamna ca nu se poate face concediere colectiva si in 30 zile.
adelaida_07 a scris:

Procedura concedierii colective nu dureaza 50 zile, ci 30.


Eu la acest raspuns m-am referit ... si nu am sustinut ca nu se poate face si in 30 de zile calendaristice :)
Scuze pt un oarece off_topic, dar vad ca se discuta deja timpul necesar concedierii colective. Trecand prin o asemenea procedura as spune ca timpul minim este de 20 de zile lucratoare. Iata de de: se anunta sindicatul(reprezentantii salariatilor), ITM si AJOFM cu privire la intentia de concedire colectiva. In aceeasi zi, se poarta discutii cu sindicatul care face sau nu propuneri, apoi li se raspunde(daca este cazul). Se realizeaza notificarea "finala"(proiectul initial+eventuale modificari) catre cei de mai sus. Se emit preavizele catre persoanele afectate. Trec 20 de zile lucratoare(adica 30 calendaristice) corespunzatoare preavizului legal- trebuie verificat in CCM-ul unitatii daca nu cumva este un termen mai mare. Dupa acestea se emit deciziile de concedire, si de a doua zi relatia de munca cu respectivii inceteaza.
Toate aceste sunt realizabile daca: societatea are "infrastructura" necesara realizarii in timp scurt a tuturor actelor, si daca sindicatul este cooperant.
Buna ziua tuturor,
Sunt cam in aceeasi situatie si nu stiu cum sa procedez pentru a nu ma incadra in concedieri colective:(pentru ca nu am respectat termenul de instiintare a ITM)
Am un numar de 166 angajati. Am preavizat 15 (cu 20 zile lucratoare inainte) si le voi desface cim cu 65 CM la urmatoarele date : 14.03 - 6 angajati, 18.03 - 1 ang, 25.03 - 5 angajati ,28.03 -1 ang, 02.03.- 1 ang , 03.04 - 1 angajat (datele de incetare CIM sunt stabilite calculand 20 zile lucrat. de la data primirii de catre salariati a preavizului de concediere). In total sunt 15 pers deci sub numarul stabilit de CM pentru a fi considerat ca fiind concediere colectiva.
De pe 24.03-20.04 intentionez sa mai preavizez inca 4 angajati iar intre 26.03-22.04 o alta persoana.
Va rog sa-mi spuneti daca prima serie este considerata concediere individuala avand in vedere ca respecta cele trei conditii enuntate de Elis mai sus si cum va fi considerata a doua serie de 5 disponibilizari.
Sper ca m-am facut inteleasa, dar nu sunt de formatie jurist si m-ar ajuta foarte mult raspunsul vostru, de care am urgenta nevoie.
Sectiunea a 5-a - Concedierea colectiva. Informarea, consultarea salariatilor si procedura concedierilor colective

(titlul sectiunii a fost modificat prin OUG 55/2006)

ART. 68 - Definire

(modificat prin OUG 55/2006)

(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:

a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;

b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;

c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Pentru a nu se considera concediere colectiva nu trebuie sa aveti intr-un interval de 30 zile 10 % din nr. salariatilor.
Mai precis in intrevalul 14.03 pana la 12.04 nu trebuie sa aveti mai mult de 15 concediati.
In continuare in intrevalul din 18.03 pana in 16.04 sa nu aveti mai mult de 15 concediati, si asa mai departe.
Trebuie calculat de la fiecare data de concediere 30 zile si in aceste intervale nu trebuie sa fie depasit numarul prevazut in CM.
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2009
adelaida_07, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedieri - urgent irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Sunt angajator si am un numar de personal de 200 de persoane. Sunt in situatia in care din ... (vezi toată discuția)
Concedire colectiva melcsy melcsy spuneti-mi mie va rog, care este nr. maxim de persoane ce pot sa fie concediat daca intreprinderea are 91 angajati, cel putin 10 dar cel maxim, ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva svisarinescu svisarinescu Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie.Firma unde lucrez intentioneaza sa concedieze mai multi de 10 salariati , mentionez sunt 20 de salariati ... (vezi toată discuția)