avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie.Firma unde lucrez intentioneaza sa concedieze mai multi de 10 salariati , mentionez sunt 20 de salariati activi si unul in concediu de crestere copil, intrebarea mea este se considera concediere colectiva , mai exact persoana cu contract suspendat se ia in calculul salariatilor incadrati .
potrivit codului muncii :
Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 26 Octombrie 2014
O concediere are caracter colectiv daca indeplineste urmatoarele conditii (cumulativ):

Antreneaza desfacerea contractului de munca a unui numar de:

a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100;

In speta, este vorba despre o concediere colectiva conform art.68 alin.1 lit.a C.mun (cel puţin 10 de salariaţi, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadraţi cel puţin 20 de salariaţi).
svisarinescu a scris:

..... mentionez sunt 20 de salariati activi si unul in concediu de crestere copil, intrebarea mea este se considera concediere colectiva , mai exact persoana cu contract suspendat se ia in calculul salariatilor incadrati .
.....



La calcul intra si salariatul care are c.i.m. suspendat pentru CCC.

In speta, va fi vorba despre o concediere colectiva.
Totusi in Codul Muncii este specificat : ,,cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai multi de 20 salariati şi mai puţin de 100 de salariaţi" - nu se intelege daca ai 21 de salariati se considera concediere colectiva , iar cu 20 concediere individuala ?

O alta problema in legatura cu concedierea colectiva este faptul ca am si o persoana in concediu medical , cand va veni din concediu il pot concedia individual ? Stiu ca pe perioada concediului nu-l pot concedia , deci nu-l pot cuprinde in notificarea de concediere.

Raspunsul reprezentantilor salariatilor poate veni in aceeasi zi cu prima notificare catre salariati, ITM si AJOFM, urmand ca societatea sa raspunda tot atunci ? Cu alte cuvinte se pot face cele doua notificari in aceeasi zi sau cel putin la o zi distanta cu 30 de zile calendaristice inainte de decizia de concediere colectiva ?

Multumesc.
1. Daca aveti mai putin de 21 de salariati oricate concedieri veti face sunt considerate concedieri individuale.

2. Dupa ce vine din concediul medical o puteti conecdia individual.

@ svisarinescu

Codul Muncii prevede indeplinirea a doua conditi cumulative in cazul concedierilor colective.

Pe perioada concediului medical se poate concedia daca este vorba despre concedieri pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Dvs ii puteti trimite instiintarea de preaviz in timpul concediului medical, insa prevaizul va incepe sa curga ncepand cu prima zi urmatoare celei in care a terminat concediul medical.

Notificarile se pot face in aceeasi zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau nu RAMONICI RAMONICI Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 ... (vezi toată discuția)
Concediere babaangi babaangi Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare. Unitatea are incadrati 40 de salariati. Poate concedia singular - temporar - 9 salariati pentru 4-5 luni de ... (vezi toată discuția)
Inadmisibilitate concediere colectivă petre-petre petre-petre Buna ziua. O concediere colectiva care este tratată ca o suma de concedieri individuale, având on vedere ca temeiul legal invocat este art 65 din ... (vezi toată discuția)