avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Activitate valentin_cristian

Activitate valentin_cristian

Răspuns la discuția Decizie de impunere de la CAS
Buna ziua ,
Aceeasi problema o am si eu. Am un PFa din 2009 , din 2009 pana in 2012 am fost angajat dar am mai taiat facturi si pe pfa. Din 2012 nu am mai fost angajat. In martie 2012 am fost la CASS , am semnat un contract cu ei si m-am pus pe platit acei 137 lei sau cat erau . Inainte de asta am mai facut niste plati prin 2009 prin posta catre ei , tot trimiteau acasa instiintari .
Din martie am platit trimestrial suma solicitata, fara probleme. Mi-a venit acum o decizie de impunere ( mie si intregului oras ) ca am de plata scurt asa vreo 21 mil din care vreo 17 pe 2011. Nu inteleg modul lor de calcul sau de gandire, ma depaseste complet. Cum pot ataca macar plata penalitatilor ? Ai mei merg mereu la Fisc si intreaba daca mai e de plata ceva, sunt la zi cu toate platile si declaratiile, mereu spun ca nu am nimic de plata.
In situatia trimisa de ei se vad confirmate niste plati de prin 2009 ( cand plateam prin posta ca la fisc nu incasau ) dar restul din 2012 nu sunt inregistrate, eu am chitantele de la fisc.
Nu e normal sa imi aplice penalitati pe sume de care eu nu stiu , tinand cont ca sunt bine intentionat si mereu am platit ce am avut de plata.
INteleg ca degeaba eram angajat si plateam CASS , trebuie sa platesc si de pe PFa de parca m-ar intreba la spital in ce calitate ma prezint , sa ma trateze diferit. Nu pot renunta la contractul cu ei si sa ma declare sotia pe asigurarea ei de sanatate?

Pot scapa de acele penalizari tinand cont ca m-au anuntat dupa 1 an de ele ?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.

PE cas ( pensii ) a fost mai ok, m-am asigurat la suma minima, platesc doar pe 2012 ca m-au gasit in sistem ca am fost angajat, sper sa nu imi ia 31.5 % din intreg venitul ????/ ci doar din salariu minim, eu asa am seemnat declaratia, la venit de aprox. 750 ron / luna, platesc cei 253 lei degeaba .
Răspuns la discuția abuz in concediere?
Multumesc inca o data pentru raspunsul complet.
Referitor la plata compensatorie, unde ar trebui sa verific aceasta prevedere ?
Contract colectiv nu cred ca exista, in societate fiind doar 4 angajati .
O zi placuta,
Răspuns la discuția abuz in concediere?
Va multumesc pentru raspunsul acordat !! In preavizul de concediere motivul este "dificultatea economica" . Asta nu inseamna ca postul trebuie desfiintat ? daca si celalalt coleg este angajat pe acelasi post, cu acelasi tip de contract de munca si fisa postului identica nu ar trebui sa fie disponibilizat si acesta ?
Dupa ce mi s-a aplicat o retinere de 50% din salariul prevazut in CIM ilegal si nemotivat, pe luna ianuarie, in luna februarie mi s-a adus la cunostinta un act aditional de micsorare a salariului brut de la 3808 RON la 720 RON valabil de la 1 februarie . Am refuzat semnarea acestuia deoarece in fisa postului exista obligatia angajatului de a avea studii superioare si eu am absolvit studii superioare . Stiu ca salariul minim pentru un angajat cu studii superioare este cu 2 % mai mare, aproape de 1200 roN.DUpa ce a fost modificat actul aditional la suma de 1200 RON am acceptat semnarea acestuia si am solicitat si actul aditional de majorare de la 3166 RON ( aceasta este suma din contract ) si 3808 RON , suma prevazuta pe actul aditional adus mie la cunostinta.
La 5 min. dupa semnarea lui am fost chemat de superiorul direct pentru a lua la cunostinta decizia de concediere , pe motive economice neimputabie mie. Am primit un preaviz de 20 zile lucratoare , conform contractului, zile care imi vor fi platite .
Dupa ce am primit aceasta decizie mi-au fost cerute cheile de la masina, telefonul, simul, mi s-a interzis orice contract cu calculatorul firmei si orice alta informatie, si am fost rugat sa parasesc fima. Am motivat prin faptul ca sunt obligat prin contract sa vin la serviciu insa mi-a raspuns ca nu vrea sa mai vin, ca nu voi avea acces la nimic, ca nu mai vrea sa fac nimic , pot sa plec.
Acum, va intreb, este normal asa ceva?
Se poate sa fiu concediat dintr-o firma cu 4 ( acum 3 ) angajati pe motive economice fara sa mi se asigure ceva?
Tinand cont ca mai exista un coleg pe acelasi post cu mine in firma, el avand rezultate egale si fisa postului egale cu mine , de ce nu l-a demis pe acesta? Nu a fost data nici un fel de decizie interioara,singura motivatie a fost dificultatea economica cu care se confrunta societatea X.

Va multumesc anticipat,
Sa inteleg ca absolut ORICE modificare , fie ea majorare sau reducere , trebuie insotita de un act aditional semnat de ambele parti ?
Salariul minim brut garantat pentru un angajat cu studii superioare finalizare care este? Pentru ca 762 RON cat mi-a fost mie trecut pe actul aditional nu cred ca este.
Va multumesc anticipat !
Conform CIM incheiat de mine cu angajatorul in data de 01.05.2008 trebuie sa primesc lunar o suma de bani mentionata in contract . CIM este unul standard, nu a fost modificat , astfel obligatiile ambelor parti sunt cele general valabile. Societatea la care sunt angajat se ocupa cu vanzarea de produse iar eu sunt angajat pe postul de
reprezentant comercial .
Obligatiile partilor au fost indeplinite pana in luna ianuarie . In data de 19.01.2009 ni s-a comunicat verbal ca trebuie sa indeplinim un target de vanzari pentru a ne primi 50 % din salariu prevazut in CIM si sa indeplinim un alt target ( contacte noi, vizite, mail-uri,telefoane , abordari de clienti noi, propuneri de comanda ) pentru a ne primi cealalta parte din salariu ( 50% ) .
Toate acestea ne-au fost aduse la cunostinta in scris ( la cererea mea ) in data de 26.01.2009 insa nu printr-o decizie interioara semnata de Directorul General sau un act de care noi sa luam la cunostinta, pur si simplu mi-a fost trimis pe mail .
La sfarsitul lunii am fost anuntati ca nu vom primi suma prevazuta in contract deoarece nu ne-am indeplinit target-ul pe luna ianuarie rezultand ca tot ce ne-a fost comunicat verbal si pe mail spre sfarsitul lunii are un caracter retroactiv.
Astfel, in data prevazuta in contract, in contul bancar pentru incasarea drepturilor salariale , s-a virat 50% din suma prevazuta in contract + un alt comision dintr-o vanzare din anul precedent.
La solicitarea unei explicatii detaliate referitoare la calculul salarial am primit un document printat in 3 min. pe care era
mentionata suma aferenta a 50% din salariu + acel comision .
Ne-a mai fost adus la cunostinta si faptul ca la inceputul lunii ianuarie s-a facut la ITM o regularizare la cursul euro ( oferta de angajare a fost in euro, salariul era platit in RON la un curs calculat in medie pe an) ceea ce inseamna ca trebuia sa primim si noi o copie de pe actul aditional . Acum am primit un act aditional de micsorare a salariului de la o suma mai mare decat cea din contract ( drept dovada o majorare a salariului s-a produs datorita regularizarii insa nu am primit nici o instiintare scrisa ) la minimul pe economie.
Mentionez si faptul ca la sediul firmei nu se regaseste o condica de prezenta si nici un registru de intrare iesire si stampila cu intrare-iesire in care eu sa pot inregistra si da nr. cererilor facute conducerii .

Intentia mea este de a depune plangere la ITM pentru nerespectarea obligatiilor salariale, pentru retinerea a 50 % din salariu dar si pentru "regulile" trimise pe mail cu caracter retroactiv.
Din ce am observat in Codul Muncii retinerile salariale se pot face doar in limitele legale sau in situatii in care am produs pagube companiei. Acestea nu pot depasi 5-10 % sau in alte cazuri 30% si toate acestea se pot face tot in urma unei decizii interne.
Referitor la targhetul de vanzari , ni se cere mai exact sa facem un anume profit insa noi nu avem acces la preturile de achizitie si stiam ca trebuie incheiat un alt contract/anexa ce stabileste anumite praguri cat si remuneratia aferenta.

Multumesc anticipat,