avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Activitate rududoo

Activitate rududoo

Este adevărat că cei cu grupe de muncă vor pierde bani la mica recalculare daca depun adeverinte cu salarii brute pe perioada lucrata de exemplu in grupa II inainte de 2001, cazul meu, pentru că li se va recalcula din nou pensia pe perioada respectiva pe legea 360 și astfel vor primi la punctajul total numai 0.25 puncte/an în loc de 25%?
Răspuns la discuția Campania de recalculare pensii
Ok! O zi bună!

Carp Mircea a scris:

In salariile brute ce intra in plus ?
Sporuri.
Da ?
Se pot adauga sporuri, la sporuri ?
Calculati-va singur si asteptati sa va vina calculele d-voastra.
Eu nu va mai raspund.

Scuze, nu m-am exprimat corect!
Punctajul calculat initial folosind inscrisurile din CM, s-a majorat cu 25% pentru ca activitatea a fost desfasurata in gr 2 de munca cf. lg. 263. Deci nu este spor.
Eu doresc sa inteleg daca, in situatia in care eu depun adeverinta cu salariile brute ,- care sunt mai mari decat ce s-a luat din Cartea de Munca -, se va relua modul de calcul al punctajului folosindu-se salariile brute din adeverinta, inclusiv majorarea lui cu 25% pt. gr. 2 de munca, cf. lg. 263 ??
Iar punctajul obtinut la calculul initial al pensiei se anuleaza.
??
Deci, cand mi s-a calculat punctajul pe perioada 1985-1990 s-au folosit in calcul salariile si sporul de vechime din Cartea de Munca, la punctajul obtinut adaugandu-se sporul de 25% pentru gupa de munca 2 inscrisa in CM.
Acum eu vin sa depun adeverinta , -in adeverinta specifica ca ,,am realizat urmatoarele salarii brute" in care cel care a eliberat adeverinta a inclus tortul, deci inlocuiesc datele din CM, cu castigurile mele reale pe acea perioada de activitate.

Deci punctajul calculat initial folosind numai veniturile inscrise in cartea de munca + sporul de vechime va fi scazut din punctajul total ??,
Si asfel se va proceda la calculul noului punctaj cu datele din adeverinta .
La noul punctaj nu se mai adauga sporul de 25% pentru gr.2?? Dvs. spuneti ca nu! Pai atunci ce se intampla cu sporul de 25% calculat la punctajul initial?? Imi scade punctajul astfel??
Practic cum se va proceda, pentru ca eu nu vin cu sporurile nepermanente ci cu salarii brute ??
Am inteles! Insa am o nelamurire.
La recalculare se vor folosi veniturile brute din aceasta adeverinta si va rezulta un nou punctaj. Ajungand in aceasta faza, se va majora acest nou punctaj cu 25%, pentru ca a fost obtinut in conditii de gr. II conform algoritmului initial din lg. 263?? sau majorarea va fi diferita, vezi legea noua.
Sunt pensionar din anul 2015.
Am avut o perioada de 5 ani (1985-1990) lucrata pe santier cu program de 12 ore, gr.II de munca, acord global, castiguri suplimentare ( garantii)- care se plateau pe state de plata separate la anumite perioade de timp).
La calculul numarului de puncte al pensiei mele, pe perioada 1985-1990 s-au folosit salariile asa cum sunt trecute in cartea de munca, si sporurile permanente, iar punctajul determinat pe aceasta perioada a fost majorat cu 25% pentru gr II.
In anul 2017 am reusit sa obtin de la firma care detine arhiva ( angajatorul a tot amanat pana a intrat in insolventa)- o adeverinta cu salariile brute obtinute in perioada respectiva , sumele lunare din tabelul respectiv avand incluse toate veniturile brute, pe fiecare luna. La Casa de pensii mi s-a spus ca nu o vor lua in considerare, motivand cu art. 165 alin.1(b), asa ca am pastrat-o la sertar.
Intrebare:
Va rog sa-mi spuneti, avand in vedere campania de recalculare a pensiilor:
a) Cand pot depune aceasta adeverinta cu salarii brute obtinute pe santier intre 1985-1990?
Acum, pana in septembrie 2024, sau dupa 1.09.2024?
La recalcularea noului punctaj folosindu-se salariile brute din adeverinta va rezulta, normal , un alt punctaj care-l va inlocui pe cel vechi?
b) In aceasta situatie:
1) Ce se intampla cu majorarea aceea de 25% a punctajului vechi, ramane la aceeasi valoare dinainte de recalculare( se aplica principiul neretroactivitatii )??
2) Sau se majoreaza cu 25% punctajul nou obtinut ??
3) Sau se dau numai 0,25 puncte pe an ca in noua lege pentru gr.II???
Mama mea împlinește în curand 98 ani. Din punct de vedere fizic este intr-o stare de degradare avansata necesitând îngrijire continua. În aceste condiții va rog sa-mi spuneti dacă poate beneficia de indemnizatie de handicap, și dacă da , ce documente trebuie pentru întocmire dosar, și unde ma adresez? Va mulțumesc!
Calculul cheltuielilor se face funcție de : la apa rece- consum înregistrat de apometrele individuale, iar energie termica- funcție de suprafață utila individuala. Facturile de la furnizori se emit separat pt. fiecare scara. Eu am pus întrebarea pentru ca scara pe care locuiesc, având în vedere ca asociația nu funcționează d.p.d.v. juridic, dorește sa-și creze asociație proprie.
Deci , toți din scara mea facem aceasta cerere? Problema este , unde o depunem și cui o adresam dacă asociația nu are comitet și nici președinte?