În anul 2008 am fost implicat într-un accident rutier din care a rezultat vătămarea corporală a pasagerului din celălalt autoturism şi a subsemnatului. Poliţia rutieră a apreciat, fără a face cercetări în acest sens, că eu a-şi fi pătruns în intersecţie la culoarea roşie a semaforului. Dosarul a fost înaintat Parchetului pentru cercetări privind latura penală respectiv vătămare corporală din culpă, soluţionat cu NUP pentru ambii conducători auto. În baza NUP poliţia rutieră a dispus suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 zile pentru subsemnatul pe motiv că sunt suspectat că a-şi fi pătruns în intersecţie la culoarea roşie a semaforului. Am depus o plângere la TMB în acest sens, plângere respinsă ca neântemeiată. Am făcut recurs şi Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura este nelegală şi o anulează. Doresc să cer daune morale pentru prejudiciul creat prin măsura abuzivă luată de către Brigada de Poliţie Rutieră.Care este suma ce poate fi cerută în asemenea situaţie? trebuiesc depuse documente justificative privind prejudiciul creat? taxa de timbru este conformă sumei cerute - în cazul în care instanţa nu este de acord cu suma cerută şi stabileşte o altă sumă , restituie contravaloarea din timbrul judiciar? Mulţumesc ...
Sunt politist si fac parte din Politia Judiciara. In decembrie 2008 in timpul serviciului am condus autoturismul din dotarea sectiei, neinscriptionat insa echipat cu girofar si semnale acustice, Ma deplasam in interes de serviciu in regim de urgenta cu semnale acustice si luminoase. Intrand intr-o intersectie prevazuta cu mai multe benzi de circulatie si doua cai de tranvai, semaforul fiind la culoare Verde, la iesirea din intersectie am fost lovit din lateral in roata din dreapta fata de un autoturism ce circula cu viteza din dreapta si care nu a oprit la semafor. Din impact a rezultat vatamarea corporala a unui pasager din autoturismul respectiv si a mea. Politistul de la rutiera a intocmit un proces - verbal de cercetare la fata locului in care a mentionat doar declaratia celuilalt conducator prin care acesta spunea ca a patruns in intersectie la culoarea verde a semaforului, a vazut mai multe masini oprite la semafor insa el nu a oprit. Pasagerul a fost transportat cu salvarea la Spitalul Municipal iar eu de catre echipajul de politie care a efectuat cercetarea la fata locului, pe traseu declarand politistilor ce sa intamplat. Mie mi-a fost retinut permisul de conducere pt. art. 52 alin. 1(patrundere in intersectie la culoarea rosie a semaforului), luand in considerare doar declaratia verbala data de celalalt conducator auto la fata locului. Mentionez ca martor asistent in procesul-verbal a fost folosit proprietarul de drept al autoturismului cu care am avut incidentul. Dosarul a fost inaintat spre solutionare Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti care in luna Iulie 2009 a dat soliutie de Neincepere a urmariri penale. Cu rezolutia Parchetului m-am prezentat sa ridic permisul de conducere insa aici am constatat ca incepand cu data expirarii ultimei prelungiri a dovezii, adica 20 iulie mi se suspenda dreptul de a circula pe o perioada de 30 de zile. Am mers la Judecatoria Sectorului 3 unde am depus contestatie impotriva masurii dispuse de BPR, am obtinut certificat de grefa si m-am prezentat din nou la politie. Aici mi sa spus ca nu pot contesta aceasta masura si ca Judecatoria Sectorului 3 nu este competenta in acest caz.
Ce pot face in aceasta situatie? Mai pot contesta actele intocmite de catre BPR avand in vedere ca nu am luat la cunostinta de continutul acteleo intocmite de catre lucratorii biroului respectiv, acesta nu a fost completat la fata locului si nu am fost pus sa semnez, permisul fiindu-mi retinut fara a mi se elibera dovada in acest sens. Dovada mi-a fost eliberata dupa doua zile insa cu data retinerii.
Un sfat va rog, nu putem lasa Politia Rutiera sa decida dupa bunul plac cine e vinovat si cine nu este.
PS. Dupa 2 zile am cerut politistului care sa ocupat de caz sa ma puna in legatura cu celalalt conducator auto pt. ai da asigurarea autoturismului, acesta a scos telefonul din buzunar, a cautat in agenda acestuia si la sunat, cum este posibil ca dupa doua zile sa devina asa de apropiati incat sa-i memoreze numarul de telefon?
Multumesc pentru raspuns dar nu ma ajuta prea mult, trimitetimi tot textul de lege sau legea pentru ca eu am descarcat de pe net legea 303/2004 si nu am vazut nicaieri cele mentionate de dumneavoastra, respectiv " ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice " eu am asa: Art. 32 - Poate fi numită judecător sau procuror militar persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru intrarea în magistratură, după dobândirea calităţii de ofiţer activ în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
Art. 33 - (1) Pot fi numiţi în magistratură, pe bază de concurs, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2), persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător, procuror şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani, precum şi magistraţii-asistenţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu o vechime de cel puţin 5 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile.
Sunt absolvent al facultatii de drept spacialitatea Stiinte Juridice. Lucrez in Ministerul Administratiei si Internelor, Politia de Investigatii Criminale, de peste 10 ani. Sunt subofiter, pot participa la concursurile organizate in vederea admiterii in magistratura? Multumesc celor care ma pot ajuta cu un raspuns....