avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Activitate Oana Chiselev

Activitate Oana Chiselev

daca un PFA poate sa beneficieze la calcularea ICR-ul de 85% din venit, de ce un asociat unic nu poate? Un asoc. unic nu tot activitate independenta supusa impozitului pe venit realizeaza?
Si daca nu se iau in calcul dividendele, cum altfel as putea sa beneficiez de venitul realizat in ultimele 12 luni?

Va multumesc pentru raspunsuri.
freeelis a scris:

1. Persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

2. Plata indemnizaţiei se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.



La veniturile din activitati independente se incadreaza si dividendele? Pot sa beneficiez de 85% din venituri pentru ICC? atitt ttimp cit am platit impozit la stat pe acest venit....
dar ce ar trebui sa inteleg din ultima parte a citatului de mai sus : "in cazul in care mama este liber profesionista, are o firma, face parte din categoria celor care isi castiga existenta din agricultura sau mai are si alte venituri in afara de salariu (cum ar fi dividende, actiuni etc.) adeverinta va trebui sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine. ?

Atit timp cit am platit impozit pe aceste dividende si ca persoana fizica...
daniela vorovenci a scris:

Mamele pot primi indemnizatia pentru cresterea copilului numai daca in ultimul an inainte de nastere au realizat un venit profesional care poate fi socotit drept venit supus impozitului pe venit. Astfel, conform Ministerului muncii, pe lista de venituri care sunt luate in calcul pentru acordarea indemnizatiei se afla urmatoarele: veniturile comerciale, cele din prestari servicii, din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, arhitect etc.

De asemenea sunt luate in considerare sumele obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente, respectiv brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemanatoare. In plus, se iau in calcul si veniturile provenite din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturi, cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, precum si din valorificarea produselor agricole.

Pentru mamele salariate, adeverinta de venit este eliberata de la locul de munca iar in cazul in care mama este liber profesionista, are o firma, face parte din categoria celor care isi castiga existenta din agricultura sau mai alte si alte venituri in afara de salariu (cum ar fi dividende, actiuni etc.) adeverinta va trebui sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine.



Care este nr. legii si articolul de unde reiese ca dividendele sunt luate in calcul pentru plata indemnizatiei pt crestere copil?
La agentia fiscala de care apartin nu stia nimeni de aceasta lege. Vreau sa merg cu legea in mina cind o sa depunn actele pentru indemnizatie.

Poate cineva, va rog, sa-mi dea un raspuns sigur daca eu ca asociat unic si salariat la aceeasi firma pot sa beneficiez de 85% din venit pentru indemnizatie? Adica pe linga salariu se vor lua in calcul si dividendele?
Răspuns la discuția OUG 44/2008
Doamna David,

va rog sa postati din nou linkul pentru traducatori.blogspot. Cind il accesez imi spune ca blogul nu a fost gasit.
Cit despre OUG 44/2008, nu am gasit nimic acolo care sa-mi raspunda la intrebare. Pot sa facturez traducerile pe SRL-ul pe care il am deja infiintat? Vreau sa stiu daca pot sa evit drumurile pe la Reg. Comertului, la Financiar si intocmirea de zeci de acte. Plus ca, din ce am citit, conf.OUG 44 trebuie sa platesc 16% impozit pe venit, nu stiu cit la sanatate....contabilitatea trebuie tinuta separat......si in conditiile astea ma lipsesc.#-o

Va multumesc!
Răspuns la discuția OUG 44/2008
Buna ziua si bine v-am gasit!
Felicitari pentru forum!

Sunt asociat unic la un SRL. Intre timp am obtinut autorizatia pentru traduceri legalizate de la Minist. Justitiei. intrebarea mea este: pot sa efectuez traduceri si sa emit facturi pe firma mea? Mentionez ca in actul constitutiv e cuprinsa si activitatea de traduceri ( nu stiu sa scriu acum denumirea exacta).
Mai e nevoie sa merg la Administratia Financiara sa ma declar PFA si sa platesc impozitul pe profit anticipat?

Va multumesc!