avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... venitul din dividende se ia in calcul pt indemnizatia ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

venitul din dividende se ia in calcul pt indemnizatia copilului?

Buna ziua,
M-ar interesa daca veniturile din dividende se iau in calcul pt. indemnizatia copilului? si daca se poate o baza legala care sa specifice acest lucru.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: eu_ , utilizator 00:06, 2 Decembrie 2010
Mamele pot primi indemnizatia pentru cresterea copilului numai daca in ultimul an inainte de nastere au realizat un venit profesional care poate fi socotit drept venit supus impozitului pe venit. Astfel, conform Ministerului muncii, pe lista de venituri care sunt luate in calcul pentru acordarea indemnizatiei se afla urmatoarele: veniturile comerciale, cele din prestari servicii, din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, arhitect etc.

De asemenea sunt luate in considerare sumele obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente, respectiv brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemanatoare. In plus, se iau in calcul si veniturile provenite din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturi, cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, precum si din valorificarea produselor agricole.

Pentru mamele salariate, adeverinta de venit este eliberata de la locul de munca iar in cazul in care mama este liber profesionista, are o firma, face parte din categoria celor care isi castiga existenta din agricultura sau mai alte si alte venituri in afara de salariu (cum ar fi dividende, actiuni etc.) adeverinta va trebui sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine.
Multumesc mult pt raspuns , imi puteti spune unde gasesc specificat acest lucru?o baza legala?
daniela vorovenci a scris:

Mamele pot primi indemnizatia pentru cresterea copilului numai daca in ultimul an inainte de nastere au realizat un venit profesional care poate fi socotit drept venit supus impozitului pe venit. Astfel, conform Ministerului muncii, pe lista de venituri care sunt luate in calcul pentru acordarea indemnizatiei se afla urmatoarele: veniturile comerciale, cele din prestari servicii, din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, arhitect etc.

De asemenea sunt luate in considerare sumele obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente, respectiv brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemanatoare. In plus, se iau in calcul si veniturile provenite din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturi, cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, precum si din valorificarea produselor agricole.

Pentru mamele salariate, adeverinta de venit este eliberata de la locul de munca iar in cazul in care mama este liber profesionista, are o firma, face parte din categoria celor care isi castiga existenta din agricultura sau mai alte si alte venituri in afara de salariu (cum ar fi dividende, actiuni etc.) adeverinta va trebui sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine.

Care este nr. legii si articolul de unde reiese ca dividendele sunt luate in calcul pentru plata indemnizatiei pt crestere copil?
La agentia fiscala de care apartin nu stia nimeni de aceasta lege. Vreau sa merg cu legea in mina cind o sa depunn actele pentru indemnizatie.

Poate cineva, va rog, sa-mi dea un raspuns sigur daca eu ca asociat unic si salariat la aceeasi firma pot sa beneficiez de 85% din venit pentru indemnizatie? Adica pe linga salariu se vor lua in calcul si dividendele?
Stimata doamna, dividendele nu sunt luate in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru crestere copil. Doar cele prevazute in Normele metodologice ale OUG 148/2005, respectiv:
Art. 5. - Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 1 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă, denumite în continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) şi (2), art. 46 alin. (1)-(4) şi la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
pakos, utilizator
dar ce ar trebui sa inteleg din ultima parte a citatului de mai sus : "in cazul in care mama este liber profesionista, are o firma, face parte din categoria celor care isi castiga existenta din agricultura sau mai are si alte venituri in afara de salariu (cum ar fi dividende, actiuni etc.) adeverinta va trebui sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine. ?

Atit timp cit am platit impozit pe aceste dividende si ca persoana fizica...

Alte discuții în legătură

De ce dividendele nu se iau in calcul ??????????? eu_ eu_ e cu dus si intors,... nu stiu ce sa mai cred despre cei ce ne conduc....jaf la drumul mare sau prosteala pe fatza ?!?!?! legea spune clar ca se iau in calcul ... (vezi toată discuția)
Pfa - venituri in perioada concediului de crestere a copilului dynno dynno Buna ziua, Pe perioada concediului de crestere de a copilului pot obtine venituri din inchiriere sau din arenda? Mentionez ca activitatea PFA va fi ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie 85% RoxanaBucur RoxanaBucur 1. Cumva la calculul indemnizatiei de 85% din venituri intra si veniturile realizate din tranzactiile de la bursa? 2. In perioada concediului de crestere ... (vezi toată discuția)