utacrat a scris:
Este un raspuns destul de tarziu. Probabil firma este deja infiintata. Poate insa mai citesc si altii raspunsul si-i ajuta acum. Conditiile scrise de cei care au raspuns inainte sunt clare, dar ar trbui sa privim si altfel lucrurile, adica din punctul de veder al activitatii. Mai concret:
1. daca firma pe care o s-o infiintati are ca obiect de activitate prestari de servicii, atunci in mod sigur este mai bine ca firma infiintata sa fie declarata microintreprindere (deci platitoare de impozit pe venit). Cand spun asta am in vedere faptul ca o prestare de servicii presupune, in general, venit "curat", adica fara mari cheltuieli aferente, deci profitul poate fi mare. Se avita astfel alergatura dupa documente care sa aduca in firma cheltuieli. Si nici nu este foarte mare suma care trebuie platita (EX: la facturi emise de 100.000.000 lei vechi imp ar fi 2.500.000 lei vechi.)
2. daca firma isi propune comert, deci trebuie sa reziste din adaosul comercial, atunci este mai bine sa fie declarata ca platitoare de impozit pe profit. Un adaos comercial se acopera usor cu cheltuieli (salarii, chirie, altele) si impozitul pe profit poate sa fie foarte mic.
Buna ziua! Pe mine contabila m-a sfatuit sa-mi infiintez firma ca platitoare de impozit pe venit (banuiesc ca a confundat termenii si ca e platitoare de imp pe profit,sau nu?) si neplatitoare de tva. ma puteti ajuta va rog cu un sfat sau o parere? firma presupune comert dar si productie proprie si vanzare. luminati-ma va rog,ca nu mai inteleg nimic din atatea pareri auzite. si care e treaba cu tva-ul asta? o sa pot scadea cheltuielile daca voi cumpara de la furnizori platitori de tva daca firma mea va fi neplatitoare de tva?