Blocul in care locuiesc este finalizat si locuit in mare parte de cateva luni.
Avem o "problema" cu casa de scara, deoarece au aparut mai multe probleme tehnice(fisuri,crepaturi mai serioase, degradarea peretilor, etc) Constructorul da din umeri si nu vrea sa solutioneze nici o problema.....Am cerut atunci sa fie predata catre asociatie casa de scara si spatiile comune aferente blocului, ca sa ne putem gospodari singuri. Dar surpriza. Constructorul nu vrea sa faca acest lucru, sub pretextul ca deja a predat casa scarii fiecarui locatar in momentul in care a semnat CVC, deoarece exista probabil in toate contractele textul "Apartamentul este echipat cu urmatoarele ............ si de asemenea cu spatiile comune finisate"
1. Este necesara sau obligatorie predarea casei de scara de catre constructor(vanzator) spre asociatia de locatari?
2. Exista vreo lege in acest sens?
3. Care ar fi caile legale prin care s-ar putea determina predarea?
4. Exista posibilitetea obligarii constructorului(vanzatorului) la plata activitatilor desfasurate pentru intretinerea spatiilor comune? de genul femeia de servici, iluminatul scarii, sau iluminatul stradal(care se face tot prin contorul din casa scarii) ?
5. Ce posibilitate legala exista ca noi ca asociatie sa intram in posesia unei copii a proiectului avizat al blocului care se afla la primarie? asta doar pentru a vedea ce s-a promis si ce nu sa realizat :)
Va multumesc nespus de mult pentru raspunsul dumneavoastra prompt si complet. Acum totul e mai clar.....pentru mine pare logic, sper ca si pentru vanzator.......Am pus aceaste intrebari, pentru ca fratele meu a cumparat de la acelasi vanzotor in luna februarie 2009 un apartament in aceleasi conditii ca si mine, si la randul lui ar fi beneficiat de aceasta reducere a tva-ului, doar ca a luat teapa ...asa mai pe romaneste.....
Apartamentul a costat 20.000 euro, adica PRET = 16.200 + 3.800(TVA19%), dar la stornarea facturii, vanzatorul a facut "O CORECTURA PENTRU O GRESEALA IN CONTABILITATE", astfel a facut PRET =19.000 + 1.000(TVA5%)........astfel pretul e acelasi, pentru fratele meu, ca "NU MAI TREBUIE SA DEA NICI UN BAN IN PLUS" .... Intrebat daca poate recupera cei 2.800 de euro (14%) din TVA si de unde , vanzatorul l-a expediat nervos, spunand: "Nu stiu si nu am auzit de asa ceva, eu am respectat doar legea care se poate interpreta, vedeti poate nu ati citit-o voi bine... , si ca acuma ce ai vrea sa iti mai dau si vreo 3.000 de Euro inapoi ????? "
Dat fiindca acestea s-au intamplat la repezeala, adica la predarea apartamentelor unde se cheama grupuri de vreo 10 persoane, si in prezenta unui notar, care nu a zis nimic, doar "SEMNATI AICI SI AICI", fratele meu a semnat de buna credinta si noile facturi si contractul.....
Mai pe urma, s-a mai interesat si el de aceasta lege, si a sunat inapoi pe vanzator sa intrebe de unde isi poate recupera banii....dar acesta tot amana discutia, si la luat pe NU STIU in brate.............
Acuma problema e ca schimband pretul in modul cum a facut el, a marit cu 14% pretul apartamentului odata la mana, si a doua oara, de reducerea de TVA beneficiaza tot el, doar ca in loc sa ia 2.800 de euro din pretul normal al apartamentului, acum ia vreo 3.400 de euro.....
Chestia devine si mai serioasa pentru ca el vinde 800 de apartamente la care IN MEDIE cei 14% din TVA ar fi undeva la 4.000 euro pe apartament (POATE SI MAI MULT DACA MAI SI MARESTE PREETURILE DIN FACTURI PENTRU CA A FOST O EROARE DE CONTABILITATE), si daca face cineva un mic calcul 800 x 4.000 sunt vreo 3.200.000 de euro......BANI PROVENITI DIN BUGETUL STATULUI si bani care nu ajung la cumparator, care e beneficiarul de drept al acestora.........el face toate astea pentru ca legea "se poate interpreta" si pentru ca noi "nu am citit bine"
Daca e interesant pentru cineva, pot sa dau si numele vanzatorului.......
Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu.
In vara anului 2008 am platit pretul integral pentru un apartament (in faza de proiect). Apartamentul are ca finalizare sfarsitul lunii mai 2009. Am deja un Antecontract cu Vanzatorul(care este si constructorul in cazul meu). Tin sa mentionez ca in Antecontract e precizat la sectiunea PRETUL APARTAMENTULUI ca : pretul convenit care face obiectul antecontractului este de xxx Euro, INCLUSIV TVA(nu e specificat 19%).
Dar am primit si o factura, unde am : pret (fara TVA) de 84.595 lei + 16.073lei(TVA) = 100.668lei(total de plata), drept dovada a faptului ca am platit deja aceasta suma cu un TVA de 19%.
Intrebarile mele sunt :
1. In momentul in care o sa fie realizat contractul de vanzare-cumparare final (momentul in care se face si receptia si punerea in posesie) pot recupera diferenta de 14% din TVA ?
2. Ce acte trebuie sa prezint Vanzatorului pentru a putea recupera cei 14% din TVA?
3. Vanzatorul e obligat sa storneze factura veche si sa faca alta noua, in care sa ramana aceeasi suma(fara TVA) + 5% (TVA) astfel incat totalul de plata sa fie o suma mai mica cu 14%?
4. Banii imi vor fi restituiti de catre vanzator direct?
5. Ce ar trebui sa fac in situatia in care acesta nu e de acord?
Tin sa precizez ca ma incadrez in aceasta lege, adica apartamentul meu are in jur de 60mp si a costat 30.000 Euro, si este prima locuinta pe care o sa o detin.
Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit, asa ca va prezint si cazul meu.
In vara anului 2008 am platit pretul integral pentru un apartament (in faza de proiect). Apartamentul are ca finalizare sfarsitul lunii mai 2009. Asta inseamna ca eu am deja un Antecontract cu Vanzatorul(care este si constructorul in cazul meu). Tin sa mentionez ca in Antecontract e precizat la sectiunea PRETUL APARTAMENTULUI ca : pretul convenit care face obiectul antecontractului este de xxx Euro, INCLUSIV TVA.
Astfel am primit si o factura, unde am : pret (fara TVA) de 84.595 lei + 16.073lei(TVA) = 100.668lei(total de plata), drept dovada a faptului ca am platit deja aceasta suma.
Intrebarile mele sunt :
1. In momentul in care o sa fie realizat contractul de vanzare-cumparare final (momentul in care se face si receptia si punerea in posesie) cum pot recupera diferenta de 14% din TVA ?
2. Ce acte trebuie sa prezint Vanzatorului pentru a putea recupera cei 14% din TVA?
3. Vanzatorul e obligat sa storneze factura veche si sa faca alta noua, in care sa ramana aceeasi suma(fara TVA) + 5% (TVA) astfel incat totalul de plata sa fie o suma mai mica cu 14%?
4. Sau Vanzatorul o sa faca o factura noua in care suma fara TVA o sa fie modificata astfel incat, la aceasta, adunand cei 5%TVA sa rezulte aceeasi suma finala ca pe factura veche? (situatie in care se afla fratele meu si in care Vanzatorul da din umeri si spune ca el nu stie de aceasta lege)
5. Banii imi vor fi restituiti de catre vanzator direct?
6. Ce ar trebui sa fac in situatia in care acesta nu e de acord?
Tin sa precizez ca ma incadrez in aceasta lege, adica apartamentul meu are in jur de 60mp si a costat 30.000 Euro, si este prima locuinta pe care o sa o detin.
In speranta ca nu am prea multe intrebari, va multumesc anticipat.