avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Predarea casei scarii blocului finalizat catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Predarea casei scarii blocului finalizat catre asociatia de locatari

Blocul in care locuiesc este finalizat si locuit in mare parte de cateva luni.
Avem o "problema" cu casa de scara, deoarece au aparut mai multe probleme tehnice(fisuri,crepaturi mai serioase, degradarea peretilor, etc) Constructorul da din umeri si nu vrea sa solutioneze nici o problema.....Am cerut atunci sa fie predata catre asociatie casa de scara si spatiile comune aferente blocului, ca sa ne putem gospodari singuri. Dar surpriza. Constructorul nu vrea sa faca acest lucru, sub pretextul ca deja a predat casa scarii fiecarui locatar in momentul in care a semnat CVC, deoarece exista probabil in toate contractele textul "Apartamentul este echipat cu urmatoarele ............ si de asemenea cu spatiile comune finisate"
1. Este necesara sau obligatorie predarea casei de scara de catre constructor(vanzator) spre asociatia de locatari?
2. Exista vreo lege in acest sens?
3. Care ar fi caile legale prin care s-ar putea determina predarea?
4. Exista posibilitetea obligarii constructorului(vanzatorului) la plata activitatilor desfasurate pentru intretinerea spatiilor comune? de genul femeia de servici, iluminatul scarii, sau iluminatul stradal(care se face tot prin contorul din casa scarii) ?
5. Ce posibilitate legala exista ca noi ca asociatie sa intram in posesia unei copii a proiectului avizat al blocului care se afla la primarie? asta doar pentru a vedea ce s-a promis si ce nu sa realizat :)
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:02, 6 Mai 2010
Sunteti chiriasi sau proprietari?
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2010
elga50, moderator
Este necesar sa puneti la dispozitia celor pe care ii intrebati, mai multe informatii; daca sunteti proprietari este nevoie sa va constituiti de urgenta in as. proprietari, astfel aveti posibilitatea sa discutati pe picior de egalitate (persoana jr. vs persoana jr.).
Constructorul imobilului este obligat sa puna la dispozitia as. prop. sau a reprezentantilor proprietarilor (in cazul in care nu ati constituit inca as. prop.) a cartii tehnice a blocului. Cartea tehnica se intocmeste in mai multe exemplare, poate sa o trimita si la Haga daca vor, insa 1 (un) exemplar este necesar sa fie predat beneficiarilor, cu toate notarile la zi! Nu este nevoie de cine stie ce cunostinte savante sa aveti pentru a intelege ce este si ce vrea sa spuna acest document, insa de preferat ar fi sa aveti prin preajma pe cineva de meserie;
Bun, am inteles ceva in legatura cu CVC. Pai eu daca cumpar o veioza de 5 lei, vanzatorul este obligat sa o livreze in cele mai bune conditii de calitate si poate imi da si certificat de calitate la produsul cumparat, dar dvs. care ati achizitionat tot imobilul, chiar sa nu aveti nici-o garantie?.... Si apoi, mai stati ca acum este abia inceputul. Veti gasi peste ani, tot felul de vicii ascunse - aceasta ca drept dovada a inaltei calitati a lucrarilor efectuate...
.........................
Insa daca beneficiati de blocuri tip ANL, situatia se mai schimba, sunteti chiriasii cuiva (probabil ai unui consiliu local), cine stie cine va administreaza... insa faza cu cartea tehnica ramane valabila numai ca este data intr-adevar la primarie. O puteti studia - eventual puteti cere sa va faca (contra cost) o copie, in ideea ca, probabil in cativa ani veti putea cumpara actualele locuinte si bine faceti ca va interesati de pe acum de aceste probleme.
Concret, opinia mea la intrebarile puse:
1. Obligatorie ca obligatorie, dar foarte necesara. Ce sa faca constructorul cu un imobil construit? Sa-l predea proprietarului de drept in conditiile de calitate prevazute in contracte!
2. Nu stiu situatia dvs. acum. Daca sunteti proprietari, probabil ca ati incheiat niste contracte cu clauze, drepturi si obligatii, termene, conditii; daca sunteti chiriasi, chiar ca nu discuta nimeni cu dvs.; trebuie abordat proprietarul, eventual reprezentantul proprietarului in teritoriu;
3. La fel ca la pct. 2 si 3....
4. Cum sa obligi constructorul la plata femeii de serviciu, etc.? Pai constructorul este inca proprietar si dvs. chiriasi? Atunci da, daca nu, nici nu se pune problema. Dvs. va organizati la fata locului cu toate ac. activitati. Mergeti si la serv. specializat al primariei in relatiile cu as. prop. si cereti sprijinul; inteleg ca si iluminatul stadal il faceti prin contorul de scara - ceea ce ma face sa cred ca sunteti inca in organizare de santier...
5. V-am raspuns deja - discutia fiind in legatura cu Cartea tehnica a blocului. Cautati aici pe forum si alte discutii ref. Cartea tehnica a blocului...

Va doresc multa bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. unde as putea gasi in cluj napoca, cartea tehnica ... Nicolae D. Nicolae D. Buna ziua. Unde as putea gasi in Cluj Napoca, cartea tehnica a unui bloc din cartierul Gheorghieni? (vezi toată discuția)
Intrebare legata de spatiul unde se plateste intretinerea din bloc alinbara alinbara Buna seara! La subsolul blocului construit in 2010 exista o incapere unde care este folosita de asociatia de proprietari pentru depozitarea de materiale si ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari Simi96 Simi96 Buna ziua , in cazul unui bloc , asociatia de proprietari (presedintele sau administratorul ) trebuie sa detina planul blocului ? Ar trebui sa existe cate un ... (vezi toată discuția)