avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Activitate dan_daniel

Activitate dan_daniel

Divort la distanta cat mai simplu, ma pot deplasa la nevoie.

Am ajuns la momentul in care nu mai exista alta cale decat de a divorta de sotie. Nu avem copii, locuim amandoi in strainatate, tara UE, dar casatoria a fost incheiata in Romania. Am citit cateva note/bloguri, am scris si cateva emailuri, am primit inapoi o singura oferta de costuri, se pare ca in general se cam feresc sa ofere cifre exacte, ceea ce este de inteles din anumite puncte de vedere dar ridica si niste semne de intrebare.

As prefera sa nu trebuiasca sa ne deplasam amandoi, mai ales ca sotia nu e cetatean roman, nu vorbeste limba romana, insa eu as putea sa ma deplasez daca asta ar face procedura mai simpla/rapida.

Asadar, intrebarile mele ar fi:
- ce modalitati/alternative sunt de a divorta de la distanta, si cam pe unde se invart onorariile - oferta primita pana acum, cea una singura este de 6000 RON, ceea ce nu stiu...e mult, putin?
- am vazut ca exista si posibilitatea de a divorta via mediator/notar, insa asta nu se poate face de la distanta, asa-i? Dar daca m-as deplasa eu in tara, ar fi mai simplu sau mai rapid?

De inteles asupra divortului ne-am cam inteles, dar in acelasi timp dnei. este foarte emotionala, foarte patimasa in felul ei asa ca nu stiu la ce sa ma astept de pe o zi pe alta, asta fiind si unul dintre motivele principale ale divortului.
Iar legat de bunuri, nu avem imobile sau alte lucruri de mare valoare, o masina care are ceva ani si valoreaza <5000 euro, si ceva economii/investitii, doar atat.

Multumesc mult pentru sfaturi!
Multumesc pentru raspunsul aditional.

Nu ne-am dus la ambasada tarii sotiei sa cerem schimbarea pasaportului, pentru ca acea procedura o stim foarte bine si dureaza 6-8 luni cu tot cu alterarea numelui de familie oconform certificatului de casatorie.

Ca sa repet, problema principala este ca pe langa pasaportul actual al dansei, care poarta numele de familie dinainte de casatorie, avem multe-multe acte, toate practic:
- certificat de rezidenta permanenta in tara UE unde am locuit inainte, si unde este foarte probabil sa ne intoarcem dupa 2-3 ani, cand proiectul la care am venit sa lucrez se va finaliza,
- act proprietate locuinta in aceeasi tara, care este incheiat in ambele nume, al meu si al ei
- conturi bancare, o licenta profesionala, etc etc

Toate lucrurile mentionate vor necesita mult timp pierdut de mers inapoi in tara UE unde am locuit inainte sa ne mutam aici, iar birocratia de acolo nu e mai prejos de cea romaneasca, ba chiar si mai si (tara meditaraneeana sudica).

Din aceste motive, actiunea logica de facut pentru a evita toate cele este aranjarea pastrarii numelui dnei. de familie dinainte de casatorie. Stiu ca am facut o greseala acum 9 ani dupa casatorie, cand ar fi trebuit sa mergem sa aranjam inregistrarea numelui la ambasada dnei, dar au existat circumstante atenuante ca sa zic asa :
- tara sotiei nu avea/are ambasada, nici in Romania, nici in tara unde a dobandit resedinta , iar in momentul in care am aplicat pentru inregistrarea rezidentei in respectiva tara, desi cu siguranta au analizat toate documentele noastre, ne-au cerut un porcoi de acte, bineinteles si certificatul de casatorie, nu s-au legat se faptul ca in certificat apare numele de familie dupa casatorie schimbat, au emis certificatul de rezidenta temporar, iar peste 5 ani cel permanent, cu numele ei din pasaport, asa ca sincer nu ne-am asteptar cand am venit in aceasta alta tara sa intampinam aceasta problema.

Acum, din moment ce ambasada tarii dnei. cat si ministerul relevant la care am sunat au confirmat, categoric, ca nu pot face vreo modificare sau emite vreun document privind pastrarea numelui dinaintea casatoriei, nu ramane decat sa ne inarmam cu rabdare si nervi pana-n dinti si sa mergem la ambasada Romaniei, eventual si pana in Romania ca e mult mai aproape, si sa speram ca se va putea cumva aranja acolo ori modificarea/reemiterea certificatului de casatorie, sa speram fara divort, sau macar emiterea vreunei fituici care sa ateste acelasi lucru, cu care sa finalizam procedura de obtinere a rezidentei legale in aceasta noua tara.

Daca mai aveti alte sfaturi utile, mai ales referinte la legile romane aplicabile in aceasta situatie, sunt foarte-foarte apreciate.
gi-jane2 a scris:

Imi pare rau sa va dezamagesc, dar procedura de schimbare a numelui pe cale administrativa se refera la cetatenii romani. Cetatenii straini, isi schimba numele in tara lor sau prim ambasada tarii lor.
og41/2003
"Cetățenii români pot obține, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie ..."
Dvs ati zis ca sotia e catatean straina, nu a cerut si primit cetatenie romana.
La ea in tara nu vreti sa aplicati pt schimbare nume ca dureaza.. asa ca eu chiar am scris serios de divort.
Dureaza o luna divortul ( dati o procura ambii cuiva in Romania sa va depuna actele de divort la notar si apoi veniti in tara la termenul stablit sa semnati actele) si o saptamana sa fiti casatoriti din nou.
Si daca ati fi putut cere schimbarea numeleui pe cale administrativa, dura mai mult, cca 2 luni.

Corect era ca dupa casatorie, sa isi fi schimbat pasaportul sau sa se fi gandit inainte de a va lua numele prin casatorei ca nu va mai putea folosi un pasaport cu alt nume, pana la urma.
Deci astea sunt variantele pt a intra in legalitate ca sa zic asa.. ori schimba pasaportul, ori isi schimba numele la ea in tara si apoi pasaportul pt ca expira, ori divortati, va recasatoriti si schimbati pasaportul cand expira.Am mers azi de dimineata impreuna cu sotia la ambasada tarii dumneaei. Ne-au informat insa ca din moment ce pasaportul are in continuare numele vechi dinainte de casatorie, nu exista posibilitatea de a cere schimbare de nume (pentru ca efectiv nu e vorba de vreo schimbare din perspectiva lor), asa ca ne-au sugerat sa mergem la ambasada Romaniei...mai mult, ne-au spus ca daca certificatul de casatorie ar fi fost incheiat in respectiva tara, ar fi putut procesa o cerere de modificare, dar cum este incheiat in Romania, trebuie solicitat la autoritatile romane.

Nu stiu ce sa zic sincer, daca este corect ce spun dlor, in acelasi timp informatia furnizata de dvs. pare a avea sens pentru ca logic un alt stat nu poate interveni in treburile cetatenilor altui stat (schimbare nume).


Buna seara, si multumesc pentru raspuns.

Pasaportul actual este emis cu cateva luni inainte sa ne casatorim. Asadar, nu a fost schimbat dupa casatorie, pentru ca nu a expirat inca, expira de fapt in Februarie anul viitor.

"Solutia" dvs. cu divortul e amuzanta...dar nu e o solutie :)

Asadar, intrebarea se rezuma la: Care este procedura administrativa prin care se poate cere sa fie schimbat inapoi numele de familie (revenirea la numele de fata a sotiei), fara a divorta bineinteles. Casatoria a fost incheiata in Romania, dupa legile romanesti.

Si cum am explicat din start, atunci cand ne-am mutat in tara respectiva "x", unde am locuit ceva mai mult de 7 ani de zile, am aplicat acolo pentru rezidenta, sotia la fel ca fiind casatorita cu cetatean UE (eu!) a obtinut un certificat de rezidenta, si nu s-au legat de faptul ca in pasaport e inca numele ei de fata. Avem in continuare, atat eu cat si sotia certificate de rezidenta, care dupa 5 ani de zile acolo au fost modificate in certificate de rezidenta permanenta, si la fel cu numele de familie a sotiei aparand ca in pasaport, nu ca in certificatul de casatorie.
Am calatorit cu aceleasi acte prin +10 tari din Europa, inauntru si in afara zonei Schengen, fara probleme. Aici insa in tara "Y" unde ne-am mutat abia in mai anul acesta, dupa +3 luni de asteptare a acelui certificat de rezidenta pentru sotie pentru care am aplicat, ne-au trimis o scrisoare, informandu-ne ca datorita discrepantei de nume de familie pasaport versus certificat casatorie (in certificatul de casatorie aparand faptul ca dumneai preia numele meu de familie) , nu pot emite certificatul de rezidenta si ca trebuie sa raspundem in termen de "xx" zile prin initierea unei noi aplicatii odata ce avem documentele necesare.

Si ca sa repet din nou si ultima parte - tarii de cetatenie a sotiei ii trebuie 4 (patru!) luni de zile doar ca sa emita un pasaport nou, atat de eficiente sunt serviciile acolo, ne-am interesat deja pentru ca urmeaza oricum sa trebuiasca sa-si schimbe pasaportul, asa ca nici nu vreau sa ma gandesc ce procedura vor avea in cazul in care mai trebuie sa isi schimbe numele in urma casatoriei. Lucrul acesta, coroborat cu faptul ca in tara "X" avem certificate de rezidenta permanenta, si este foarte posibil ca peste cativa ani sa ne intoarcem acolo, plus o pleiada de alte acte si lucruri care evident or sa trebuiasca sa fie schimbate daca alegem ca sotia sa aplice pentru noul pasaport al tarii dumneaei cerand si schimbarea de nume de familie conform cu certificatul de casatorie, ne-au determinat sa consideram, ca potential mult mai simpla, solutia acestei cereri de schimbare pe cale administrativa a numelui. Am citit procedura asa cum apare pe site-urile diverselor autoritati locale din Romania, precum aceasta din link
[ link extern ]

Dar nicaieri nu scrie daca se poate aplica pentru toata procedura asta printr-o ambasada a Romaniei si cat ar dura in acest caz, deoarece n-as vrea sa pierd saptamani prin Romania incercand sa-i dau de cap, daca se poate (speram!) aranja via ambasada. Bineinteles ca o sa mergem si la ambasada saptamana viitoare, deja mi-am luat o zi libera de la serviciu pentru asta, dar cunoscand din experienta gradul de servitudine si disponibilitate a emisarilor nostri prin lume ca fiind extrem de scazute, am sperat sa intreb mai intai aici, ca atunci cand voi merge, fie la ambasada, fie daca va fi nevoie la evidenta populatiei in orasul de unde sunt in Romania, sa merg bine "inarmat" cu toti pasii de urmat si legislatia aplicabila acestei proceduri, pentru a evita orice intarzieri si complicatii.

Scuze de polologhia de text dar e clar ca nu m-am facut bine inteles prima oara, asa ca sper acum sa fie mult mai clar, si din nou mii de multumiri anticipate celor care vor raspunde in cunostinta de cauza.

Daniel
Sotia mea este cetatean strain (non-UE), suntem casatoriti de 9 ani de zile, iar pe certificatul de casatorie, la numele de familie dupa casatorie, este trecut pentru ambii numele meu de familie. La momentul respectiv nu am dat foarte multa atentie acestui aspect, iar noul pasaport al sotiei, pentru care a aplicat dupa casatorie, poarta acelasi nume de familie dinaintea casatoriei.

Nu locuim in Romania, pana de curand am locuit in tara X, unde sotia a obtinut fara probleme certificatul de rezidenta ca si mine, cu propriul sa nume din pasaport. Acum, anul acesta ne-am mutat in alta tara, tara Y (ambele in UE), si am aplicat aici conform procedurii normale pentru a obtine documente de rezidenta aici. Dupa ceva luni de asteptare, ne-au trimis un raspuns, ca nu pot emite un certificat de rezidenta pe numele dumneaei, intrucat numele din pasaport e diferit de cel din certificatul de casatorie, unde apare ca numele de familie dupa incheierea casatoriei ar trebui sa fie cel al meu.

Acum, procedura de schimbare a numelui in tara dumneai de nastere este una ultra-complicata, si probabil ar dura multe luni de zile, poate ani, in plus sunt o multime de alte lucruri conexe, conturi bancare, etc in numele ei asa cum apare in pasaport, asa ca am prefera sa aplicam cumva pentru schimbarea numelui de dupa casatorie al ei de casatorie (sa revina la numele de fata dinaintea de casatoriei practic), sperand ca poate aceasta procedura o sa fie mai simplu de implementat.

Asadar, daca aveti informatii cum am putea aplica, daca se poate face acest lucru via ambasadei tarii unde locuim momentan, si de asemenea, la final , presupunand ca e o procedura simpla, vor emite un certificat de casatorie nou cu numele ei vechi de familie, ori vom primi doar o decizie in care sa apara ca numele dumneaei de familie este ABC?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri si sfaturi,
Daniel
Multumesc mult pentru raspuns !
Eu cred ca am fost destul de clar in exprimare, titlul topicului in sine este:

"Pasaport Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate, se poate evita statutul acesta" , prin "a evita" se deduce ca e vorba de o actiune care nu s-a intamplat inca, si anume aceea de a avea in pasaport mentiunea de CRDS. Domnul "Alex_Munteanu" mi-a raspuns, partial la intrebare dar nimeni nu mi-a dat pana acum vreun indiciu daca in momentul cand voi merge la Directia Pasapoarte voi putea sau nu sa obtin un pasaport, electronic, normal si nu temporar, pe care sa nu existe vreo mentiune de domiciliu in strainatate. Imi cer scuze daca am provocat confuzie, am incercat doar sa dau cat mai multe informatii.

In ceea ce priveste diferenta dintre domiciliu si rezidenta as fi recunoscator daca mi-ati explica putin ce inseamna fiecare si cui se aplica acest statut de CRDS daca nu celor cu rezidenta in alt stat ?
Ares_3 a scris:

Faptul ca aveti domiciliul in strainatate este urmarea cererii dvs., de aceea va apare pe pasaport mentiunea Titularul acestui pasaport are domiciliul in strainatate.

Pentru a obtine un pasaport electronic sau simplu fara aceasta mentiune trebuie sa va restabiliti domiciliul in Romania. Asta inseamna ca trebuie sa solicitati mai intai eliberarea unei carti de identitate cu domiciliul in Romania, ceea ce preupune renuntarea la domiciliul din strainatate.

Deci pasaport fara mentiunea CRDS nu puteti obtine fara restabilirea domiciliului in tara.

E de mirare ca mai aveti cartea de identitate, aceasta ar fi trebuit retrasa odata cu aplicarea mentiunii…


Completare
Am uitat sa va spun ca CI pe care inca o mai aveti este nula pe teritoriul Romaniei, ea a fost anulata atunci cand vi s-a aplicat colantul CRDS chiar fizic nu ati predat-o.


Nu am facut nici o cerere pentru a-mi aparea vreo mentiune in pasaport. De unde, din mesajul meu, a-ti dedus asta ? :-/

Pasaportul vechi a expirat in Nov. 2010, nu are absolut nici o mentiune in el aplicat de tara in care ma aflu, in momentul in care am obtinut rezidenta aici (Iulie 2009) nici macar nu mi-au cerut pasaportul , doar cartea de identitate si o copie dupa aceasta.

Deci, din nou, cartea de identitate se afla in posesia mea, este valabila.
Pasaportul nu are absolut nici o mentiune in el ca am domiciliul in strainatate. Nu am o carte de identitate a statului acesta unde locuiesc acum, nu mi s-a cerut acest lucru ca fiind obligatoriu. Singura dovada a rezidentei este o hartie oficiala cu poza mea, nici un fel de mentiune in pasaportul romanesc.
Alex_Munteanu a scris:

Daca aveti CI si doriti sa aveti in continuare un domiciliu in Romania nu este necesar sa solicitati aplicarea CRDS.

Pasaportul simplu temporar este valabil 1 an si costa aproximativ la fel ca cel pe 5 ani si care este electronic.


Nu vreau sa fac unul temporar, nu am scris nicaieri asta