Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Imi pare rau sa va dezamagesc, dar procedura de schimbare a numelui pe cale administrativa se refera la cetatenii romani. Cetatenii straini, isi schimba numele in tara lor sau prim ambasada tarii lor.
og41/2003
"Cetățenii români pot obține, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie ..."
Dvs ati zis ca sotia e catatean straina, nu a cerut si primit cetatenie romana.
La ea in tara nu vreti sa aplicati pt schimbare nume ca dureaza.. asa ca eu chiar am scris serios de divort.
Dureaza o luna divortul ( dati o procura ambii cuiva in Romania sa va depuna actele de divort la notar si apoi veniti in tara la termenul stablit sa semnati actele) si o saptamana sa fiti casatoriti din nou.
Si daca ati fi putut cere schimbarea numeleui pe cale administrativa, dura mai mult, cca 2 luni.
Corect era ca dupa casatorie, sa isi fi schimbat pasaportul sau sa se fi gandit inainte de a va lua numele prin casatorei ca nu va mai putea folosi un pasaport cu alt nume, pana la urma.
Deci astea sunt variantele pt a intra in legalitate ca sa zic asa.. ori schimba pasaportul, ori isi schimba numele la ea in tara si apoi pasaportul pt ca expira, ori divortati, va recasatoriti si schimbati pasaportul cand expira.
Faptul ca aveti domiciliul in strainatate este urmarea cererii dvs., de aceea va apare pe pasaport mentiunea Titularul acestui pasaport are domiciliul in strainatate.
Pentru a obtine un pasaport electronic sau simplu fara aceasta mentiune trebuie sa va restabiliti domiciliul in Romania. Asta inseamna ca trebuie sa solicitati mai intai eliberarea unei carti de identitate cu domiciliul in Romania, ceea ce preupune renuntarea la domiciliul din strainatate.
Deci pasaport fara mentiunea CRDS nu puteti obtine fara restabilirea domiciliului in tara.
E de mirare ca mai aveti cartea de identitate, aceasta ar fi trebuit retrasa odata cu aplicarea mentiunii…
Completare
Am uitat sa va spun ca CI pe care inca o mai aveti este nula pe teritoriul Romaniei, ea a fost anulata atunci cand vi s-a aplicat colantul CRDS chiar fizic nu ati predat-o.
Daca aveti CI si doriti sa aveti in continuare un domiciliu in Romania nu este necesar sa solicitati aplicarea CRDS.
Pasaportul simplu temporar este valabil 1 an si costa aproximativ la fel ca cel pe 5 ani si care este electronic.