la notar sau starea civila e exclus sa divortati daca nu va prezentati ambii.
In instanta, puteti divorta prin acord. se termina la primul termen. puteti imputernici pe cineva ( avocat, prieten, ruda), ambii trebuie sa faceti asta, sa aveti un mandatar comun care sa semneze cererea in numele vostru si sa o depuna la instanta ( instanta stabilita de dvs prin acord- unde prefera mandatarul), acesta va va si reprezenta.
Procura o semnati la ambasada, consulat. E important sa fie corect redactata, sa il imputerniciti si sa legalizeze apoi gotararea in minim 2 ex.
ca si acte, certificatul de casatorie, copii dupa actele de identitate, procurile, cererea, chitanta cu taxa de timbru de 200 de lei. acte care dovedesc ca locuiti in strainatate
art 914 cod procedura civila
2) Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului București.
art 930 cpc
(1) În cazul în care cererea de divorț se întemeiază, în condițiile prevăzute de Codul civil, pe acordul părților, ea va fi semnată de ambii soți sau de către un mandatar comun, cu procură specială autentică. Dacă mandatarul este avocat, el va certifica semnătura soților, potrivit legii.
Art. 920. - cpc
(1) În fața instanțelor de fond, părțile se vor înfățișa în persoană, afară numai dacă unul dintre soți execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfățișa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.
model cerere divort prin acord, temeiul de drept- art 373 a)
[ link extern ]
[ link extern ]
Partajul il puteti face amiabil, acolo unde sunteti.