avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la distanta cat mai simplu, ma pot deplasa la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la distanta cat mai simplu, ma pot deplasa la nevoie. ...

Divort la distanta cat mai simplu, ma pot deplasa la nevoie.

Am ajuns la momentul in care nu mai exista alta cale decat de a divorta de sotie. Nu avem copii, locuim amandoi in strainatate, tara UE, dar casatoria a fost incheiata in Romania. Am citit cateva note/bloguri, am scris si cateva emailuri, am primit inapoi o singura oferta de costuri, se pare ca in general se cam feresc sa ofere cifre exacte, ceea ce este de inteles din anumite puncte de vedere dar ridica si niste semne de intrebare.

As prefera sa nu trebuiasca sa ne deplasam amandoi, mai ales ca sotia nu e cetatean roman, nu vorbeste limba romana, insa eu as putea sa ma deplasez daca asta ar face procedura mai simpla/rapida.

Asadar, intrebarile mele ar fi:
- ce modalitati/alternative sunt de a divorta de la distanta, si cam pe unde se invart onorariile - oferta primita pana acum, cea una singura este de 6000 RON, ceea ce nu stiu...e mult, putin?
- am vazut ca exista si posibilitatea de a divorta via mediator/notar, insa asta nu se poate face de la distanta, asa-i? Dar daca m-as deplasa eu in tara, ar fi mai simplu sau mai rapid?

De inteles asupra divortului ne-am cam inteles, dar in acelasi timp dnei. este foarte emotionala, foarte patimasa in felul ei asa ca nu stiu la ce sa ma astept de pe o zi pe alta, asta fiind si unul dintre motivele principale ale divortului.
Iar legat de bunuri, nu avem imobile sau alte lucruri de mare valoare, o masina care are ceva ani si valoreaza <5000 euro, si ceva economii/investitii, doar atat.

Multumesc mult pentru sfaturi!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
la notar sau starea civila e exclus sa divortati daca nu va prezentati ambii.
In instanta, puteti divorta prin acord. se termina la primul termen. puteti imputernici pe cineva ( avocat, prieten, ruda), ambii trebuie sa faceti asta, sa aveti un mandatar comun care sa semneze cererea in numele vostru si sa o depuna la instanta ( instanta stabilita de dvs prin acord- unde prefera mandatarul), acesta va va si reprezenta.
Procura o semnati la ambasada, consulat. E important sa fie corect redactata, sa il imputerniciti si sa legalizeze apoi gotararea in minim 2 ex.

ca si acte, certificatul de casatorie, copii dupa actele de identitate, procurile, cererea, chitanta cu taxa de timbru de 200 de lei. acte care dovedesc ca locuiti in strainatate
art 914 cod procedura civila
2) Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului București.
art 930 cpc
(1) În cazul în care cererea de divorț se întemeiază, în condițiile prevăzute de Codul civil, pe acordul părților, ea va fi semnată de ambii soți sau de către un mandatar comun, cu procură specială autentică. Dacă mandatarul este avocat, el va certifica semnătura soților, potrivit legii.
Art. 920. - cpc
(1) În fața instanțelor de fond, părțile se vor înfățișa în persoană, afară numai dacă unul dintre soți execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfățișa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.
model cerere divort prin acord, temeiul de drept- art 373 a)
[ link extern ]
[ link extern ]
Partajul il puteti face amiabil, acolo unde sunteti.


Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2021
gi-jane2, moderator
Problema are.rezolvare relativ simpla dacă obțineți acordul dnei pt divorț,mandatati impreuna un.av pt a va reprezenta în fața instanțelor romane etc.Notarul,starea civilă mediatorul nu sunt de folos în cazul dvs instanța este soluția.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cetatean roman si cetatean strain in strainatate ian_ian14 ian_ian14 Buna ziua, Am fost casatorita cu un cetatean de origine pakistaneza, casatoria avand loc in Cipru, unde am locuit si am lucrat amandoi. El a plecat cu toate ... (vezi toată discuția)
Durata divort in lipsa larisamaria94 larisamaria94 buna ziua . ma numesc larisa am 22 de ani si am fost casatorita cu acte 1 an jumate iar acum vrem sa divortam . defapt , cu divortu eram de acord amandoi cand ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie (fara divorț). este posibil în românia pentru soțul cetățean străin? dan_daniel dan_daniel Sotia mea este cetatean strain (non-UE), suntem casatoriti de 9 ani de zile, iar pe certificatul de casatorie, la numele de familie dupa casatorie, este trecut ... (vezi toată discuția)