Intrucat informatiile pe care le detin nu sunt concludente v-as ruga sa ma ajutati oferindu-mi un rapuns la urmatoarele intrebari:
Pentru o persoana de sex feminin nascuta in august 1964 cu o vechime de 28 de ani in campul muncii, din care 12 ani la grupa a I (1985-1997), ce inca se afla in activitate (fara grupa):
- cu cat s-ar reduce varsta de pensionare?
- cat se adauga la stagiul de cotizare?
- care este varsta de pensionare minima/anticipata?
Va multumesc.
Intrucat informatiile pe care le detin nu sunt concludente v-as ruga sa ma ajutati oferindu-mi un rapuns la urmatoarele intrebari:
Pentru o persoana de sex feminin nascuta in august 1964 cu o vechime de 28 de ani in campul muncii, din care 12 ani la grupa a I (1985-1997), ce inca se afla in activitate (fara grupa):
- cu cat s-ar reduce varsta de pensionare?
- cat se adauga la stagiul de cotizare?
- care este varsta de pensionare minima/anticipata?
Va multumesc.
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Situatia este un pic mai complicata. Am fost inregistrata ca somer indemnizat pentru cateva luni. Acum trei saptamani m-am angajat. Situatia insa e de asa natura incat nu pot sa imi indeplinesc sarcinile de serviciu (a se citi nu mi se ofera conditiile sau pur si simplu nu sunt lasata sa imi indeplinesc sarcinile pentru care am fost angajata). Patronul inchide ochii pentru ca, asa cum am aflat ulterior, angajarea mea a fost facuta doar pentru ca legea obliga angajatorul sa aiba acest post. Situatia e de asa natura incat nu mai pot continua datorita presiunilor care se exercita asupra mea. Nu pot spera ca voi fi concediata la initiativa angajatorului pentru ca este nevoie de prezenta mea dar sper ca pot obtine concedierea in baza articolului de mai sus. Intrebarea mea este: voi putea beneficia de ajutor de somaj? Daca nu m-as fi angajat, as fi avut acest drept inca noua luni. Exista riscul ca decizia mea de a munci (pe un salariu doar cu putin mai mare decat ajutorul de somaj) sa ma puna in situatia de a pierde orice drept?
Deschiderea un conflict de munca este exclus.
As dori sa revin asupra intrebarii mele legate de drepturile ce mi se cuvin in urma concedierii.
Intrucat angajatorul meu este afiliat Ministerului Justitiei, sunt valabile prevederile Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National? Pentru ca acest minister nu apare ca semnatar in contractul susmentionat. V-as ruga foarte mult sa ma ajutati in aceasta privinta. Nu doresc sa creez situatii neplacute nici pentru mine nici pentru angajator, dar in acelasi timp as dori sa beneficiez de toate drepturile care in mod legal mi se cuvin. Exista alte regulamente aplicabile in acest caz?
As aprecia un raspuns cat mai clar venit din partea unor persoane care cunost prevederile legale 'din interior'.
Va multumesc.
Angajatorul are un regim special. Nu exista contract colectiv.... iar ramura este Ministerul Justitiei. (!!!) Din nefericire, in cazul angajatorului meu, documentele ce tin de aspectul 'forta de munca' sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. De fapt, solicitarea mea de a mi se arata actul aditional cu privire la salariul actual a generat intreaga poveste. Avand in vedere sfera de activitate a angajatorului si lipsa de interes/profesionalism a organelor abilitate din orasul meu, cred ca e evident de ce as prefera ca aceasta problema sa nu ajunga in instanta.
Buna ziua,
In urma unor evenimente mai mult sau mai putin subiective, angajatorul a decis sa ma concedieze in baza art. 65 (1). Am primit decizia de preaviz in care termenul este stabilit la 15 zile lucratoare (desi i-am comunicat ca termenul legal este de 20 zile). Ulterior m-am prezentat la ITM Braila sa cer relatii in legatura cu aceasta problema. D-na de la ghiseu nu parea sa stie nimic despre subiect. Pentru ca am insistat, mi-a spus ca la ei se primesc decizii cu 15 zile, daca asa le-a dat angajatorul... si daca tot mai am nelamuriri sa ma duc la Inspectia Muncii. Ceea ce am si facut. Acolo am vorbit cu un domn, care la randul sau nu stia nimic despre subiect, dar care dupa ce i-am spus articolele din lege si din contractul national unic care fac referire la aceasta problema si le-a citit, a concluzionat ca ele nu sunt aplicabile decat in cazul concedierilor colective... si ca in general e mai bine sa nu agit apele, ca cine stie ce poate sa imi mai gaseasca angajatorul, asa ca mai bine las situatia asa, ca sa nu o patesc mai rau!!!! Se pare ca Braila nu functioneaza in baza acelorasi legi ca restul tarii.
Sa fiu sincera, imi doresc ca acest balamuc sa se termine si nu intentionez sa atac decizia de preaviz, cu atat mai mult cu cat nici institutia abilitata sa puna lucrurile in ordine nu cunoaste legislatia. Dar doresc sa imi primesc salariul compensatoriu si sa pot intra in posesia cartii de munca intr-un termen cat mai scurt. Care este modalitatea cea mai 'curata' si rapida de a le obtine... mai ales ca motivul real pentru care am fost concediata este ca sunt 'prea legista'.
Va multumesc