referitor la proprietatea devalmasa, apartamentul a fost vandut prin acelasi contract catre "fiul risipitor".
mama i-a vandut partea ei, in nume persoanal, dar si partea tatalui, pe care l-a reprezentat prin procura.
mi se pare interesanta ideea de a-i notifica pe mandatar si pe cumparator sa-mi predea suma incasata ca pret...raspunsul lor sau lipsa raspunsului o voi putea folosi in instanta.
de asemenea, sumele mari de bani cheltuite de sotul supravietuitor pentru spitalizare in faza terminala a bolii, precum si pentru inmormantare, sunt sume imprumutate de la parinti,i Ss, cu mari sacrificii...
deci nici nu se pune problema ca ar fi primit vreun ban, ca pret.
eu am insa o intrebare: voi ce sanse de reusita dati unei asemenea spete, daca ajunge in instanta?daca instanta admite actiunea, nu va putea anula contractul decat pentru partea care apartinea de cujus si atunci nu stiu ce regim juridic va primi aceasta cota.
ma poate ajuta si pe mine cineva cu un ghid de evaluare a proprietatilor imobiliare pe anul 2006 pentru BUCURESTI? este cel care este intocmit pentru notarii publici, in care sunt specificate preturile minime de vanzare a imobilelor.
pe 2007 am gasit pe site-ul ANCPI, insa pe 2006 nu am gasit, pe Bucuresti....
are cineva vreun link, vreo idee??? sunt disperata sa-l gasesc...
multumesc mult tuturor pentru raspunsuri si pareri....
mi se pare o idee buna cu mandatul....problema este ca nu am acest document, la cartea funciara nu s-a depus la data efectuarii vanzarii, iar notara la care s-a facut si procura, si vanzarea este foarte buna prietena cu "inculpata" mea.....asa ca nu am cum sa fac rost de aceasta procura, sa vad ce prevede....banuiesc ca este standardul folosit de notariat...
in ideea in care nu voi primi raspuns de la partea adversa sau raspunsul ma trimite in instanta, voiam sa va mai intreb unele lucruri: am un mostenitor minor, care are curator desemnat de autoritatea tutelara, special pentru impartirea mostenirii, intrucat este in conflict de interese cu mama sa.pot sa reprezint in proces si mama, si minorul/curatorul? daca curatorul pleaca din tara, trebuie desemnat un altul?
decesul de cujus a fost in aprilie 2007, in iunie clienta mea a mers la notariat si a depus actele pentru succesiune....le-a completat prin dec. 2007, cand urma sa se dezbata, insa nu s-a mai intamplat....prin faptul ca clienta mea locuieste in apartament si plateste toate cheltuielile, se considera acceptare tacita a mostenirii, nu? asa imi amintesc, chiar nu am lucrat pe acest domeniu.
daca ajung in instanta, nu vreau sa mi se opuna prescriptia dreptului de optiune succesorala.
de asemenea, daca ajung in instanta si vreau sa anulez contractul pentru pret fictiv, ce probe pot sa aduc? o adeverinta de la adminisratia financiara ca cumparatorul ca nu are venituri e destul? si martori?
in contradovada, cumparatorul nu trebuie sa vina cu dovezi scrise ca a achitat pretul si ca a avut resursele necesare pentru a -l achita? salariu, o donatie, o mostenire, ceva....
scuze tuturor celor carora li se par intrebari banale, insa pentru mine sunt ceva mai multe nelamuriri, nemaiavand de-a face cu asa ceva in ultimii ani de practica.
este prima data cand postez un subiect de discutie si chiar as avea nevoie de ajutorul celor mai experimentati pe genul de speta pe care il voi prezenta.
am un de cujus care are sot supravietuitor si 3 descendenti, din 3 casatorii diferite. cu cateva luni inainte de a deceda (se stia ca va muri de cancer), a vandut unuia dintre copii cota sa de 1/2 din apartamentul pe care il detinea inca in copropr. cu mama copilului- fosta sotie (de care a divortat, insa nu au facut si partajul bunurilor comune). in schimbul acestei "vanzari" respectivul mostenitor a "promis" (evident, verbal:((), ca nu va mai avea nici o pretentie la mostenirea tatalui sau.
masa succesorala actuala este formata dintr-un apartament bun propriu al lui de cujus, primit ca mostenire de la parintii sai (in timpul ultimei sale casatorii).
problema este ca respectivul mostenitor care a primit acea jumatate de apartament, nu se multumeste acum doar cu atat, ci vrea si cota de 1/4 din masa succesorala aratata mai sus (adica mai exact, vrea sa ajungem la o intelegere, sa primeasca suma de 20.000 euro ca si cota parte din mostenire).
de asemenea, pretul nu a fost achitat, intrucat descendentul respectiv nu realiza la momentul vanzarii si nici acum nu realizeaza venituri, care sa-i permita sa achite acest pret. (Nota: prin acelasi contract de vanzare-cumparare, mama descendentului a vandut partea ei, in nume personal si l-a reprezentat pe de cujus prin procura sa vanda partea lui-deci intreg apartamentul a fost vandut catre descendentul respectiv prin acelasi contract; mama si-a rezervat drept de habitatie)
inca o chestie: apartamentul a fost vandut la o valoare mai mica decat cea stabilita in mod obligatoriu prin acele expertize tehnice imobiliare care sunt folosite de notarii publici la autentificarea actului; nu am gasit insa nicaieri o sanctiune a nulitatii pentru acest lucru, ci doar, eventual, evaziune fiscala.
ca sa pot invoca prezumtia de la 854, nu sunt intrunite conditiile, deoarece mostenitorii rezervatari pe care ii reprezint au avut cunostinta de vanzare si au sperat ca astfel acest descendent de care tot am vorbit pana acum si-a primit partea si nu va mai avea altfel de pretentii la mostenire.wrong guess:(
daca a mai avut cineva astfel de cazuri si daca exista sanse de izbanda mergand pe o actiune in simulatie in instanta, va rog un sfat...
ofer la schimb consultanta pe comercial, IP si real estate;)