avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Activitate loory

Activitate loory

Mi s-a incheiat contractul de munca cf. art. 65 (1) in data de 05.03.2009. Angajatorul nu-mi elibereaza adeverinta pentru AJOFM din care sa reiasa ultimele 12 luni de cotizare (din ultimile 24) , fapt pt. care cei de la AJOFM nu-mi primesc dosarul,(deoarece in evidenta lor figurez cu contributia de somaj achitata doar pana la septembrie 2008) chiar daca am , conform cartii de munca , stagiu de cotizare de 19 ani. Angajatorul a constituit din salariu contributia, dar n-a virat banii la buget.

DACA

Conform Legii 76/2002 actualizata pana la 01.01.2009,
ART. 36
(1) Vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor si reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, pana la data intrării in vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii in munca, prevăzută la alin. (1), se face cu carnetul de munca sau cu alte acte prevăzute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrării in vigoare a prezentei legi se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de munca.
ART. 37
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajaţii sau, după caz, si angajatorii au plătit contribuţii de asigurări pentru şomaj in sistemul asigurărilor pentru şomaj in România, precum si in alte tari, in condiţiile stabilite prin acordurile si convenţiile internaţionale la care România este parte.

precum si
ART. 110
Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală.
ART. 111
Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) si la art. 27, constând in sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune si se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
ART. 112
Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj si nevirarea acestora in termen de 15 zile in conturile stabilite potrivit reglementărilor in vigoare constituie infracţiune si se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
------------
Litera j) a art. 113 a fost introdusă de pct. 34 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 126 din 8 octombrie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.


Care ar fii pasii de urmat? Unde pot sa reclam acest fapt, pt. a mi se elibera adeverinta ?

In fond, mie mi s-au oprit banii , dar cu ce sunt eu vinovata ca nu au fost si achitate aceste datorii?


Am o nelamurire personala cu privire la definirea cotelor de 3,5,7 si 10% a stagiului de cotizare la somaj . In curand trebuie sa-mi intocmesc dosarul pt. somaj si nu stiu daca voi primi vreun procent. Aceasta cotizare se refera la o perioada CONSECUTIVA (ex. : pt. 3% ar trebui 36 luni din ultimele 36?) sau din totalul vechimii ca angajat?
Sunt angajata cu carte de munca din noiembrie 1989 , dar : in 2005 in luna august , mi-am facut contract de asigurat C.A.S. (fara sa fac si cu AJOFM) iar la 1 octombrie am intrat in concediu prenatal pana la 31.01.2006, de la 01.02.2006-30.11.2007 C.C.I.C.(acesta suspenda -din cate am citit in legi- perioada de cotizare) , 01.12.2007-03.03.2009, angajata. LUNA AUGUST SI SEPTEMBRIE 2005 NU AM COTIZATIE SOMAJ.
Conform vechimii totale de cotizatie (dupa mine) ar trebui sa beneficiez de 7% , dar ...
Ar exista posibilitatea sa achit acum (martie 2009) acele 2 luni restante+accesoriile aferente? (asta in caz ca nu mi s-ar acorda procentul cuvenit)
Răspuns la discuția recuperare salarii restante
Nu am aflat starea societatii... ramasesem ultima angajata (in afara de administrator->director general), dar pana la 3.02.2009, din cate stiam nu era declarata in faliment, doar executari silite (inca "neterminate") ANAF.
Executarea silita asupra unui/unor bun(uri) al societatii, ar trebui sa acopere suma salariilor restante? E inmatriculat doar un autoturism (cam vechi), ce nu cred ca acopera suma de 8500 ron (ca sa nu mai adaug zilele de c.o. cuvenite si neachitate , precum si un salariu compensator conform Regulamentului de Ordine Interioara, pt. art.65 alin.1 C.Muncii).
Exista posibilitatea sa actionez in instanta (in acest caz) pe administratorul societatii sau unul dintre asociati?
Sau ce alte variante (legale ma refer) ar exista ?

Angajatorul nu a transmis la I.T.M. pana astazi 09.03.2009 , nici o decizie .
Angajatorul imi datoreaza salariile aferente perioadei septembrie 2008-februarie 2009. Tinand cont ca l-am actionat in instanta (cauza castigata) , dupa ce voi primi hotararea judecatoreasca, voi continua cu executare. Dar daca aceasta societate are conturile blocate de la incepului anului 2008 de catre A.N.A.F., iar la sediul social nu se gaseste nimeni , ce anume se va executa pentru a-mi recuperara salariile in suma de 8500 ron? Ce alta varianta ar mai exista in acest caz?
In data de 05.02.2009, am primit o adresa de instiintare ca incepand cu data de 04.02.2009 pana pe 03.03.2009, sunt in perioada de preaviz, dupa care imi inceteaza contractul de munca cu art. 65 alin.1 Codul Muncii. Pana azi, 09.03.2009, inca nu am primit decizia de incetare a contractului de munca, vizata I.T.M., fapt pt. care inca nu-mi pot intocmi dosarul pt. A.J.O.F.M. Tinand cont ca nu pot lua legatura cu nici un reprezentant al societatii (administratorul sau unul din asociati -caci alti angajati nu mai sunt), cum pot intra in posesia deciziei ?