Am la tara o proprietate compusa din casa+ teren de 2000 mp, pe care am cumparat-o ingradita. Vecina a demolat, fara ca macar sa ma anunte, gardul care delimita cele doua proprietati (pe o lungime de 150 mp!) , a scos si stilpii din pamant, lasand cele doua proprietati practic fara nicio delimitare. Motivul invocat este acela ca gardul era facut de ea si ii trebuie in alta parte. Ce posibilitati am pentru a o obliga sa readuca situatia la starea initiala (si normala) ?
Vreau sa cumpar 17000 mp teren agricol de la proprieter , pe baza titlului de proprietate. Cum procedez pentru a imi putea inscrie pe numele meu aceasta suprafata , avind in vedere ca expertiza costa mai mult decit terenul?
Nu este vorba de nicio expropriere pentru utilitate publica , este o expropriere din 1982, pentru constructie de blocuri , plan la care s-a renuntat si Statul Roman nu a intrat efectiv in posesia acelui teren. Eu am cumparat cu acte in regula 400 mp , care erau inscrisi intr-un CF de evidenta , pentru ca CF ul original era pierdut(cine e de vina?) . Acum , dupa multi ani, Cf ul original se gaseste si , pur si simplu , mi se aduce la cunostinta ca nu mai sunt proprietar pe terenul pe care l-am cumparat , pe care l-am inscris in CF , pe care mi-am construit o casa.
In anul 2003 am cumparat o casa cu teren de 400 mp, de la unicul proprietar al imobilului , care detinea in acest sens un extras de carte funciara de evidenta (reconstituit pe baza de sentinta ramasa definitiva) , intrucit CF ul original era declarat lipsa la inventar. Am construit o casa noua , cu autorizatie de constructie , emisa in baza extrasului de carte funciara , in care eram unic proprietar. Dupa finalizarea constructiei , la cererea de inscriere a acesteia in CF , mi se raspunde ca , intrucit s-a gasit cartea funciara originala , in care Statul Roman figureaza cu 60 mp prin ordin de expropriere si cu 80 mp prin Legea 58/1974, proprietatea mea, cumparata cu acte in regula este diminuata si casa nou construita nu se poate intabula. Ce drepturi am eu in calitate de cumparator de buna credinta si ce pot sa fac pentru a stapini proprietatea pe care am cumparat-o? Impotriva cui pot sa indret actiunea in instanta ?
In anul 2003 am cumparat o casa cu teren de 400 mp, de la unicul proprietar al imobilului , care detinea in acest sens un extras de carte funciara de evidenta (reconstituit pe baza de sentinta ramasa definitiva) , intrucit CF ul original era declarat lipsa la inventar. Am construit o casa noua , cu autorizatie de constructie , emisa in baza extrasului de carte funciara , in care eram unic proprietar. Dupa finalizarea constructiei , la cererea de inscriere a acesteia in CF , mi se raspunde ca , intrucit s-a gasit cartea funciara originala , in care Statul Roman figureaza cu 60 mp prin ordin de expropriere si cu 80 mp prin Legea 58/1974, proprietatea mea, cumparata cu acte in regula este diminuata si casa nou construita nu se poate intabula. Ce drepturi am eu in calitate de cumparator de buna credinta si ce pot sa fac pentru a stapini proprietatea pe care am cumparat-o?
Multumesc mult pentru raspuns. V-as ruga sa detaliati putin. La ce legi faceti referire?
Mai am o nedumerire: eu , in calitate de cumparator de buna credinta , chiar nu am niciun drept asupra unei parti din proprietatea pe care am dobindit-o cu acte in regula ? Am cumparat o proprietate si am mai investit bani in ea , iar acum mi se spune ca , de fapt , nu e a mea. Eu nu aveam cum sa stiu , nici cind am cumparat-o , nici cind am construit.
Va multumesc
Am cumparat o casa cu teren de 400 mp pe baza unei carti funciare de evidenta. Inscrierea proprietatii s-a facut in C. F. de evidenta pe baza unei sentinte judecatoresti , CF originala fiind pierduta. Am construit pe acest teren iar acum , cind am vrut sa inscriu noua constructie in Cartea Funciara , mi se comunica faptul ca s-a gasit vechea CF , in care 60 mp erau trecuti in proprietatea Statului Roman printr-un decret de expropriere , iar alti 80 mp , tot in proprietatea statului , prin legea 58/1974. Drept urmare , mi se refuza inscrierea casei (legal construita) in CF si mi se diminueaza proprietatea cu 140 mp. Ce mai pot eu sa fac acum , cind termenul pentru retrocedare conform Legii 18/1991 este demult depasit ?