avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Activitate mancipri

Activitate mancipri

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti intr-o problema la care nu pot sa-i dau de cap si pe care din cauza a prea multor legi, ordonante si ordine, nu o cunosc bine nici cei de la casa de sanatae si implicit nici medicii:
Din cate a inteles, in perioada de stare de urgenta, (conform art.4 din ORDIN nr. 502/417/2020 pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017) in caz de nevoie, medicul de familie putea sa elibereze concedii medicale , fara a tine cont de cele 30 de zile pe care avea voie sa dea concediu medical pe an pana aunci (conf. Normelor din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate), fara a tine cont d cate zile de Concediu medicala avut bollnavul pana atunci, si fara sa fie nevoie de avizul medicului expert de la casa de pensii. Daca bine am inteles, aceste prevederi au fost prelungite prin
( ORDIN pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/201, CARE SPECIFICA ACELEASI PREVEDERI CA PE PERIOADA STARII DE URGENTA:
–art. 13 şi 15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative,
Articolul INormele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 20, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:(4) Durata prevăzută la alin. (3) nu cuprinde şi zilele de concediu medical care se acordă potrivit art. 10 alin. (2), art. 781 alin. (7) lit. k), alin. (15) şi (16), precum şi art. 782 alin. (7) lit. k), alin. (14)
CEEA CE S-A INTELES A FOST IN FELUL URMATOR;
”DUPA ARTICOLUL 20, DUPĂ ALINEATUL (3) INTRODUCE ALINEATUL (4), CARE SPUNE CA DURATA PREVĂZUTĂ LA ALIN (3) , ADICA CLE 30 DE ZILE CALENDARISTICE ACORDATE DE MEDICUL DE FAMILIE ÎNTR-UN AN, NU CUPRIND ȘI ZILELE DE CONCEDIU MEDICAL CARE SE ACORDĂ POTRIVIT ART. 78^1 ALIN. (7) LIT. K), ADICA, ZILELE DE CONCEDIU MEDICAL ACORDATE ÎN PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ
DECI, LA CELE 30 DE ZILELE DE CONCEDIU MEDICAL DATE DE MEDICUL DE FAMILIE, NU SE ADUNA, NU SE CONTABILIZEAZA SI ZILELE DE CONCEDIU MEDICAL DATE PE PERIOADA STARII DE URGENTA.”
Intrebari:
1.Este corecta interpretarea de mai sus?
2. Acesta prevedere s-a prelungit si petru starea de alerta?
3. Pana la ce data se aplica aceste pevederi? (30 septembrie 2020?)

Pe perioa de urgenta si de alerta medicul de familie a emis certificate de concediu medical, Asa cum spune legea le-a trmis bolnavului prin e=mail, iar bolnavul la randul sau, tot prin e-mail le-a trimis la angajator. A stat acasa pe perioada prescrisa. Angajatorul i-a platit corect si la timp anajatului perioada in care a fost in incapacitate de munca. Problema este ca acum angajatorul i-a cerut angajatului sa predea fizic concediile medicale ( cele pe hartie) si medicul refuza sa i le dea bolnavului, pe motiv ca a aflat el nu stiu de unde ca nu ar fi fost legal sa le emita, Ce este de facut in situatia aceasta?
Buna ziua ! Va rog sa imi spuneti in cazul unei persoane cu boala cronica( limfedem,, henie de disc, inuficienta crdiaca etc) care este la limita de 30 de zile concediu medical dat de medicul de familie si de 90 de xile de cncediu medical total, pe perioada de stare de urgenta cine trebuie sa ii mai elibereze concediu medical in caul ca boal s-a agavaat si nu este apt de munca.?
Buna ziua,
Sunt in varsta de 55 de ani.. De la varsta de 12 ani am locuit cu parintii si bunica, cu chirie, intr-un apartament in proprietatea statului (RIAL), Tata titular de contract de inchiriere, restul fiind inscrisi ca familia titularului,
Parintii au divortat si in apartamment am ramas eu, tata si bunica.
Apoi buniica a decedat.
Intre timp m-am casatorit.
M-am rugat de tata sa o inscrie si pe sotie in actul de inchiriere ca facand parte din familie. S-a conformat.
Ulterior tata a decedat, Am trecut contractul de inchiriere pe numele meu, si astfel eu am devenit titular de contract si sotia a fost trecuta ca facand parte din familie,
In vara anului 1993 am cumparat apartamentul in rate, pe 20 de ani,
Pe contractul de vanzare - cumparare, in calitate de cumparatori fiind trecuti eu si sotia. Nu s-a facut intabuarea nici pana in ziua de astazi.
Pe 8 ian 1995 sotia a parasit domiciliul conjugal si am divortat. Divortul s-a pronuntat din vina fostei sotii, ("sotie si mama imorala")
NU SA FACUT PARTAJ DUPA DIVORT,
Avansul la apartament plus ratele pana cand a plecat fosta sotie au fost in suma de aproximativ 10% din totalul sumei de plata, Ratele mi se opreau din salariu mie deoarece fosta sotiie nu a lucrat deloc in toata perioada de 4 ani cat am fost casatoriti,
Dupa plecarea fostei sotii, restul de 90% din suma, i-am achitat tot eu. O parte in rate si o parte dintr-un salariu, ( se marisera mult salariile)..
De cand fosta sotie a plecat si pana in prezent, eu am locuit efectiv in apartamentul in cauza, eu am platit toate taxele,eu am intretinut acest apartament, Timp de 24 de ani, fosta sotie nu s-a implicat cu nimic si nici nu a mai calcat in apartament.
Doresc, ca tot apartamentul sa imi revina doar mie, fara plata unei sulte. catre fosta sotie.
Va rog sa imi spunetii daca pot cere atribuirea prin uzucapiune, sau sa deschid actiune de partaj unde sa arat ca nu a lucrat niciodata, ( nici la servici nici in casa), divotul s-a pronuntat din cauza ei sI practic eu am achitat toata suma pe apartament, !?
Răspuns la discuția Pot sa ma pensionez?
Multumesc !
Răspuns la discuția Pot sa ma pensionez?
Pana la aceasta varsta nu ma pot pensiona sub nicio forma ?
Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca ma pot pensiona si daca da, in ce conditii,
Varsta 55 impliniti,
37 De ani vechime in munca din care
2 ani armata
15 ani grupa 1 cu 75%
8 ani grupa doua 100%
14 ani fara grupa
Pe langa serviciul de baza am mai lucrat si am platit taxe, 8 ani membru intr-un consiliu de agministratie si 4 ani referent lla camera deputatilor in cadrul unui cabinet de deputat
Detin si o adeverinta pentru 2 ani spor rezultati de la schimbul 3
Facultatea si master le-am facut la zi, de la varsta de 45 ani si pna la varsta de 50 ani, In total 5 ani in care am fost si angajat.
Răspuns la discuția H.G. nr. 557/2019
Imi dati va rog articolul de lege care spune ca HG 557/2019 nu este aplicabila persoanelor care se afla in CO.
O persoana care se afla in concediu de odihna in perioada 14, 08.2019 - 6.09. 2019 beneficiaza de ziua libera conform H.G. nr. 557/2019?
Si daca da, cand va recupera ziua avand in vedere ca pana la 31 august se fla in concediu de odihna ?
Deoarece nu cunosc, va rog mult sa specificati exact textul de lege care da voie unui avocat sa asiste un client fara a prezenta contractul de asistență juridică, delegatie, chitanta si/sau factura fiscala. Stiu ca la inceputul oricarui proces, judecatorul cere actele precizate avocatului. Aici nu este asa? Exista alta lege?

avocatmaria a scris:

pentru asistenta este in regula cum a procedat.
Eu am participât asa cum spuneti si e legal. In cazul in care se doreste consultanta juridica pe actele intocmite de notar atunci avocatul poate emite imputernicire avocatiala si o inmaneaza notarului.
Nu aveti de ce sa faceti nicio plangere