avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Activitate Bellini

Activitate Bellini

Răspuns la discuția Schimbare coloana apa
Multumesc pentru raspuns.
Operatorul economic este din bloc (si el proprietar), iar materialele exista avand in vedere ca au fost cumparate pentru tot blocul.
Lucrarea nu se poate efectua in totalitate avand in vedere ca nu se poate lucra in cateva apartamente de pe coloana (dezafectat coloane vechi si inlocuirea lor).

E o situatie ciudata, dar sper sa o rezolvam cu intelegere.
Altfel e realmente imposibil - ca doar nu o sa mergem la tribunal pentru asa ceva...pierderea de timp / bani nu se justifica.

Daca exista alte idei / abordari, le astept...

Buna seara,

As dori sa aflu o parere avizata din partea Dumneavoastra. Situatia este dupa cum urmeaza:
-blocul are 6 apartamente pe etaj.
-asociatia de proprietari a hotarat impreuna cu locatarii schimbarea tuturor coloanelor de apa calda si rece din bloc.
-in acest moment a ramans neschimbata o coloana de la wc serviciu la apartamentul meu (si la celelalte etaje desigur).

Proprietarii de la etajele 1, 2 si 7 refuza schimbarea acum, deoarece nu mai doresc sa sparga nisa.
Asociatia de proprietari a schimbat coloana la etajele 3 si 4.
Eu locuind la etajul 5 doresc schimbarea si am posibilitatea sa ma mufez (PPR) la etajul 4 si s-ar schimba pana la etajul 6 la plafonul dintre 6 si 7.
Presendintele refuza lucrarea pe motiv ca nu doreste sa faca pe bucati.

Evident, manopera o achita asociatia, asa cum a fost la celalalte 25 coloane din bloc. In cazul de faza, se achita manopera aferenta unei fractiuni din lucrare.

Cum as putea sa ii explic presedintelui ca nu e nici o problema sa facem lucrarea pe bucati? Sau sa inteleg ca este o problema tehnica.
Mentionez ca atat la etajul 4 cat si la etajul 6 nisa care acopera tevile este demontata si se poate lucra fara probleme...

Răspuns la discuția Despagubire bransament apa
Buna ziua,

Exista o lege care sa spuna clar acest lucru?

Multumesc,
@Aurelian
Din pacate ati facut o presupunere gresita.
Este vorba de perete de rigips care acopera tevile parte comuna.
Peretele respectiv este proprietate privata si nu a fost prevazut din constructie cu o usa de vizitare.

Din ce ati scria eu inteleg ca asociatia poate scrica peretele (repet, fara faianta) sa repare tevile si apoi sa plece, nu?
Daca raspunsul este DA, atunci la ce se aplica articolul citat in mesajul precedent?

Ca tot nu imi este clar...
Si nu, nu este vorba de un cost de 150-200 ron pentru a repara peretele respectiv, ci de ideea in sine.

In plus cred ca este dreptul fiecaruia sa stie ce obligatii/drepturi are, nu?

Aurelian Buharu a scris:

Bellini
Doar din dorinta de a incerca sa fiu de folos mai scriu inca, ceva randuri.
Deci, un condominiu este format din doua parti distincte: proprietatea privata si proprietatea comuna. Coloanele de apa in cazut de aici, cele ce sunt pe verticala sunt parte in proprietatea comuna. Restul , pe orizontala sunt parte din proprietatea de drept privat. In aceasta parte....ce apartine fiecarui proprietar sunt si peretii interni, pentru ca daca nu ar fi asa, ar trebui sa zugravim in apartamente , doar cu acordul asociatiei. Este foarte adevarat ca se pot face si lucrari asupra proprietatii private prin intermediul asociatiei de proprietari, dar acelea nu se platesc in cota indiviza, ci in cota integrala, ele fiind cheltuieli pe beneficiar. Nemultumirea dumneavoastra poate rezulta si din faptul ca, ipotetic vorbind, daca vi s-a facut o gaura in faianta si a fost montata o usita, exista marea posibilitate ca daca doriti sa refaceti faianta ea sa nu mai poata fi gasita cu aceleasi caracteristici. Dar asa cum foarte clar este mentionat in lege, este parte din zona de drept privat si nu face parte din proprietatea comuna asupra careia sa achitati cote indivize.
Eu sper sa fi fost pe cat de posibil de ajutor. Mai mult de atat nu voi mai participa la discutie, deoarece tot ce puteam spune am spus deja.
Cu deosebita stima, Aurelian B.

@Aurelian Buharu
Am inteles ce spuneti si evident tot eu achit acele costuri, dar ca parte indiviza. Discutam de un bloc de 54 apartamente, iar in acest moment doar 8 sunt afectate de lucrare. Evident in viitor urmeaza sa se execute reparatii si la celalelte coloane.
Sa stiti ca nu am scris pe forum ca sa intru in polemici cu cineva anume.
Am cerut anumite informatii deoarece poate sunt persoane care se pricep mai bine sau au trecut prin astfel de situatii.

@yocentta
Sper sa nu gresesc:
HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.................
s) ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza.

In cazul meu, nu au fost efectuate reparatii, ci inlocuiri.
Problema, daca pot sa ii spun asa, este ca in Adunarea generala cand a fost discutata/votata aceasta operatiune (schimbat coloane de apa) nu au fost stabilite aceste aspecte (reparatii, etc). Ci a fost discutat strict despre inlocuirea coloanelor.

Multumesc,
Asta m-ar fi interesat sa aflu - cum se interpreteaza.

Nu sunt interesat de modul simplu, nici eu nici vecinii mei si as fi vrut sa stiu daca putem solicita reparatia si readucerea la stadiul initial.

Inteleg ca e mai bine sa existe o usita de vizitare, dar aceasta vine si cu mai multe dezantaje, cum ar fi: miros (ca doar nu inchide etans), zgomot si estetic. Usitele nu sunt sub masca chiuvetei.

Lasand asta la o parte, modificarea unei masti nu implica obtinerea unei autorizatii. E vorba de un perete usor si a fost inlocuit cu un perete usor. Iar explicatia este foarte simpla - a fost o inundatie in trecut si pentru a depista cauza a fost demolata aceasta masca (partial) - astfel a fost refacuta. Practic trebuia tot asociatia sa o refaca la momentul respectiv, dar a fost achitata de catre locatarii afectati direct.

Cat despre o nemultumire fata de asociatie, da aceasta exista. Dar nu acesta este subiectul discutiiei si mai mult, nu este relevant.
Ca fapt divers, presedintele "negociaza" lucrarile. exemplu: s-a stricat un corp de iluminat din fata unei usi. Presedintele se ofera sa cumpere doar corpul de iluminat, fara sursa (bec) sau mana de lucru. Ce faci in cazul acesta? Rezolvi singur problema pentru ca ai nevoie de lumina imediat...nu multi au timpul necesar sa intre in polemici sau sa ceara respectarea legii si isi achita costurile singuri, desi nu intra in atributiile locatarului, ci ale asociatiei de proprietari.

Dar in acest moment sunt mai multe persoane afectate de aceasta situatiei si coroborat cu faptul ca in seara aceasta urmeaza sa fie adunare generala as vrea sa stiu cum pot sa ridic aceasta problema si evident sa fiu pregatit cu raspunsurile necesare.
Buna seara,

Asociatia de locatari a decis inlocuirea coloanelor de apa.
Pentru operatiune a fost decopertata o zona de 30 x 40 cm pentru acces.
3 coloane, deci 3 decopertari.
Presedintele a decis ca fiecare apartament sa primeasca o usa de vizitare din pvc alb in detrimentul reparatie fiecarei decopertari.

Daca nu ma insel, legea spune ca in caz de interventie sa se readuca la stadiul initial (adica in cazul meu perete rigips).

Cum se interpreteaza aceasta lege?
Cu alte cuvinte, poate presedintele asociatiei sa decida sa puna usi de vizitare sau trebuie sa readuca fiecare masca la stadiul initial? Evident, nu ma refer la faianta, marmura, aur sau ce are fiecare in apartament.

Precizez ca blocul a fost construit in 1981 iar fiecare masca era din ceva similar unei foi de rigips (gen beton subtire), dar fara gura de vizitare. In acest moment tind sa cred ca toti proprietarii au schimbat mastile respective cu unele din rigips construite pe schelet metalic.

Daca ma poate lamuri cineva cum se interpreteaza / aplica articolul respectiv ar fi de mare ajutor, mai ales ca maine o sa fie adunare generala si as dori sa ridic aceasta problema.

Multumesc
Multumesc pentru claridicari!
Buna dimineata!
Multumesc pentru raspunsuri.
@ynocentta - din pacate 6 zile sunt necesare sa fiu acasa. O coloana dureaza 2 zile. Cel putin asa a fost pana acum la alte 3 apartamente de pe etaj.
@elga 50 - inteleg ca nu este nevoie de un aviz, dar trebuie sa se incadreze in anumiti parametrii produsele? Tevile vechi sunt din metal, iar cele noi sunt din ppr.

Pun aceste intrebari deoarece persoanele care lucreaza nu imi creaza senzatia ca sunt buni in ceea ce fac. Aceasta este impresia pe care mi-au lasat-o vazandu-i de cateva ori in bloc.

Finisajele dupa lucrare tin de mine ca si proprietar pentru ca asa spune legea?
Intreb deoarece eu am renovat total apartamentul acest an. Inainte si pe partursul lucarilor de renovare i-am rugat pe cei din asociatie in repetate randuri sa imi permita sa schimb coloanele aferente etajului meu cu firma cu care lucrez sau cu firma care o accepta ei pe cheltuiala mea doar ca sa evit deranjul din casa la momentul in care vor decide ei sa schimbe coloanele avand in vedere ca se vorbeste de aceasta lucrare din luna Decembrie 2016....

Evident, am investit o suma de bani in finisaje iar acum ei urmeaza sa sparga ca sa efectueze lucrarea. Inteleg ca este beneficiul meu, dar totodata nu vad normal ca eu sa platesc ca sa readuc la stadiul initial peretii respectivi.

Repet - blocul nu este prevazut din constructie cu guri de vizitare iar peretii care acopera coloanele de apa/scurgere sunt placati cu placi de genul gips-carton (am inteles ca sunt placi de beton, conform normativului din anul constructiei).
Reconstruirea peretelui nu tine tot de lucrare in acest caz?

Multumesc,
Buna seara,

Asociatia de proprietari din blocul in care locuiesc (detin apartament) a hotarat schimbarea tuturor coloanelor de apa. In cazul meu (3 coloane).

Toata operatiunea dureaza circa 6 zile in care proprietarii trebuie sa fie acasa de dimineata pana seara - cu alte cuvinte trebuie sa imi iau concediu 5 zile lucratoare.

La apartamentul de langa mine unde a fost deja facuta operatiunea, vecinul s-a trezit inundat in 3 camere plus 2 holuri din cauza ca mesterul nu a strans bine legaturile (nu cunosc explicatia exacta).

Eu ca si proprietar, am dreptul sa solicit o copie a contractului incheiat intre asociatia de proprietari si firma care presteaza serviciile? Pentru astfel de lucrare este necesar un proiect avizat de vreo institutie a statului?
Cu alte cuvinte ma intereseaza foarte clar cine plateste daunele in cazul in care exista astfel de probleme (ma refer imediat dupa prestarea lucrarii).

Mai mult de atat, pentru schimbarea celor 3 coloane de apa urmeaza sa se efectueze o gura de vizitare in 3 ziduri. Cine suporta reparatia aferenta?
Tin sa precizez ca apartamentele nu au fost prevazute cu gura de vizitare din constructie.

Multumesc anticipat