avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare coloane apă în asociație. Am dreptul să ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare coloane apă în asociație. Am dreptul să solicit o copie a contractului?

Buna seara,

Asociatia de proprietari din blocul in care locuiesc (detin apartament) a hotarat schimbarea tuturor coloanelor de apa. In cazul meu (3 coloane).

Toata operatiunea dureaza circa 6 zile in care proprietarii trebuie sa fie acasa de dimineata pana seara - cu alte cuvinte trebuie sa imi iau concediu 5 zile lucratoare.

La apartamentul de langa mine unde a fost deja facuta operatiunea, vecinul s-a trezit inundat in 3 camere plus 2 holuri din cauza ca mesterul nu a strans bine legaturile (nu cunosc explicatia exacta).

Eu ca si proprietar, am dreptul sa solicit o copie a contractului incheiat intre asociatia de proprietari si firma care presteaza serviciile? Pentru astfel de lucrare este necesar un proiect avizat de vreo institutie a statului?
Cu alte cuvinte ma intereseaza foarte clar cine plateste daunele in cazul in care exista astfel de probleme (ma refer imediat dupa prestarea lucrarii).

Mai mult de atat, pentru schimbarea celor 3 coloane de apa urmeaza sa se efectueze o gura de vizitare in 3 ziduri. Cine suporta reparatia aferenta?
Tin sa precizez ca apartamentele nu au fost prevazute cu gura de vizitare din constructie.

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Bellini , utilizator 12:05, 18 Octombrie 2017
Nu este necesar sa luati concediu 5 zile pentru interventia din apartamentul dv
Presedintele de asociatie si executantul au realizat o esalonare/programare a lucrarilor astfel ca dv puteti solicita sa se execute interventia in apartamentul dv la anumita data convenita
Aveti dreptul sa studiati orice document al asociatiei-in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007
daca presedintele de asociatie este responsabil,pentru eliminare suspiciuni poate sa va puna la dispozitie contractul de prestari servicii inlocuire instalatie parte comuna
Executantul are obligatia sa execute strict inlocuire instalatie parte comuna,
Finisajele interioare=materiale+manopera ,inlocuire gresie/faianta intra in responsabilitatea proprietarului
Daunele de genul acelei inundatii ar trebui platite de firma prestatoare, dar, daca aceasta mentiune nu exista in contract, ma indoiesc ca firma se va grabi cu despagubirea.
Pentru lucrarea respectiva nu este nevoie de avizul niciunei institutii a statului. Este o inlocuire de coloane de apa. Gurile de vizitare sunt o necesitate pentru ca in viitor sa poata fi controlata mai bine starea coloanelor si eventual reparatia acestora.

Lucrarea se suporta pe asociatie de proprietari.
Buna dimineata!
Multumesc pentru raspunsuri.
@ynocentta - din pacate 6 zile sunt necesare sa fiu acasa. O coloana dureaza 2 zile. Cel putin asa a fost pana acum la alte 3 apartamente de pe etaj.
@elga 50 - inteleg ca nu este nevoie de un aviz, dar trebuie sa se incadreze in anumiti parametrii produsele? Tevile vechi sunt din metal, iar cele noi sunt din ppr.

Pun aceste intrebari deoarece persoanele care lucreaza nu imi creaza senzatia ca sunt buni in ceea ce fac. Aceasta este impresia pe care mi-au lasat-o vazandu-i de cateva ori in bloc.

Finisajele dupa lucrare tin de mine ca si proprietar pentru ca asa spune legea?
Intreb deoarece eu am renovat total apartamentul acest an. Inainte si pe partursul lucarilor de renovare i-am rugat pe cei din asociatie in repetate randuri sa imi permita sa schimb coloanele aferente etajului meu cu firma cu care lucrez sau cu firma care o accepta ei pe cheltuiala mea doar ca sa evit deranjul din casa la momentul in care vor decide ei sa schimbe coloanele avand in vedere ca se vorbeste de aceasta lucrare din luna Decembrie 2016....

Evident, am investit o suma de bani in finisaje iar acum ei urmeaza sa sparga ca sa efectueze lucrarea. Inteleg ca este beneficiul meu, dar totodata nu vad normal ca eu sa platesc ca sa readuc la stadiul initial peretii respectivi.

Repet - blocul nu este prevazut din constructie cu guri de vizitare iar peretii care acopera coloanele de apa/scurgere sunt placati cu placi de genul gips-carton (am inteles ca sunt placi de beton, conform normativului din anul constructiei).
Reconstruirea peretelui nu tine tot de lucrare in acest caz?

Multumesc,
Asociatia este obligata sa va refaca peretele la zidarie, ca sa zic asa, nu si finisajele.
Si, da, acum se utilizeaza coloane din ppr, nu se mai lucreaza cu tevi de metal.
Multumesc pentru claridicari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecin care nu colaboreaza ContSters335168 ContSters335168 Buna ziua Acum 3 luni am cumparat un apartament si am inceput renovarea .Mentionez ca apartamentul are nevoie de renovare totala ,a fost neglijat de ... (vezi toată discuția)
Exista o lege care sa se refere la asa ceva? cerul cerul Cand se efectuaeaza o reparatie la coloanele de apa comune din bloc exista niste dispozitii legale? Se poate inlocui teava de metal cu orice(pexal etc)?Se ... (vezi toată discuția)
Coloane incalzire comune cu ''basici'' aminea aminea Buna ziua, In urma cu câțiva ani in blocul in care locuiesc si dețin un apartament, s-au schimbat coloanele de încălzire. La scurt timp aceste țevi de ... (vezi toată discuția)