avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloane incalzire comune cu ''basici''
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloane incalzire comune cu ''basici''

Buna ziua,

In urma cu câțiva ani in blocul in care locuiesc si dețin un apartament, s-au schimbat coloanele de încălzire. La scurt timp aceste țevi de plastic au format basici. Un instalator m-a sfătuit sa solicit schimbarea acestor țevi deoarece prezintă un risc ridicat de explozie. Menționez ca aceste țevi sunt externe, nu sunt îngropate in perete si nu doar riscul de inundație ar fi o problema ci și pericolul de a fi surprins de apa fierbinte care circula pe aceste țevi.

Am prezentat situația președintelui de asociație însa răspunsul a fost unul negativ, acesta motivând ca in interior țevile sunt bune si nu vor exploda. Din ce am putut eu afla aceste țevi reprezinta un bun comun care cade in gestiunea asociației si nu ar trebui sa ma rog cu cerul si pământul de ei sa le schimbe. Va rog sa ma ajutați in rezolvarea acestei probleme, ce documente trebuie sa întocmesc si care este procedura ca sa nu mai întâmpin refuzuri.

Va mulțumesc anticipat.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: georgetaexpertcontabil , utilizator 21:55, 9 Octombrie 2016
Faceti o solicitare scrisa catre conducerea asociatiei (in dublu exemplar - cel care ramane la dv. sa fie semnat de presedinte ca a luat la cunostinta) si in plus de asta, sfatul meu este sa va asociati in acest demers si alti vecini.

Intr-adevar, pentru coloanele de caldura trebuie utilizate tevi din materiale speciale care sa suporte temperaturi inalte ale lichidului care circula prin ele.
Daca coloanele de la dv. sunt din pexal, asta e un adevarat pericol. Daca insa s-a folosit PPL, e posibil sa nu fie probleme.

In plus de asta, n-ar strica daca ati putea aduce in apartamentul dv. si un inginer de la RADET care sa va spuna cu adevarat ce trebuie facut.
elga50 a scris:


Daca insa s-a folosit PPL, e posibil sa nu fie probleme.




PPL sau PPR ?
Daca este vorba despre tevi de polipropilena este vorba despre PPR
Abreviere PPR =prescurtat de la Polypropylene Random Copolymer
@aminea a scris
La scurt timp aceste țevi de plastic au format basici.

Este interesant despre ce tevi de plastic face vorbire utorul topicului,in conditiile in care se cunoaste ca pexalul reprezinta o teava, produsa cu o tehnologie speciala, care are avantajul de a imbina caracteristicile plasticului cu cele ale metalului ductil.
Materialul plastic folosit pentru stratul intern si pentru stratul extern este polietilena reticulata =PE-X, stratul intermediar metalic fiind realizat din aluminiu.
Exista situatii in care datorita viciilor de turnare sau si de manevrare la transport ,pot aparea crapaturi ale straturilor tevilor atat la teava de pexal cat si de polipropilena
In speta dv,initial solicitati opinia unui specialist=instalator care va poate preciza cu certitudine din ce material este executata instalatia verticala parte comuna si solutia pe care o propune acesta
Ulterior verificati si la restul vecinilor daca se confrunta cu probleme similare
In final ,sesizati oficial presedintele de asociatie,care detine obligatia sa asigure buna functionare a partii comune de constructii si instalatii din imobil,sa dispuna masurile necesare remedierii defectiunii existente la instalatia parte comuna din condominiu


Sunt convins ca tevile sunt din PPR si nu pot sa cred ca dupa o iarna de functionare au facut „basici”... Intr-adevar, sfatul doamnei elga este foarte bun. Adresa la asociatie, concomitent cu evaluarea unui specialist.
Aceste tevi din PPR sunt la moda acum datorita faptului ca se lucreaza extrem de usor cu acestea, interiorul este foarte bine prelucrat, iar imbinarile sunt „sudate” cu dispozitive speciale. Una peste alta, tevile din PPR sunt superioare tevilor din otel poate si pentru faptul ca nici nu mai trebuiesc izolate, pierderile de caldura fiind foarte mici.

Asadar, daca ajungeti la concluzia ca aceste tevi sunt din PPR, nu trebuie sa va faceti griji. Oricum, banuiesc ca la lucrarea respectiva discutam si de oarece garantii...
Va mulțumesc pentru ajutor.

Instalatorul care a văzut problema nu mi-a spus ce material sunt insa m-a sfatuit sa le schimb.

Președintele de bloc s-a opus categoric in stiulul caracteristic tuturor cele ce se cred patroni ai blocului si nu angajați. Acesta a motivat ca asa sunt țevile in tot blocul si ca nu prezintă niciun risc, însa fără prea multe explicatii tehnice sau dovezi ale unei asigurări autorizate.

Intenționez sa le schimb pe cheltuiala mea pt ca se pare legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este ceva tabu pt aceste persoane. Insa întrebarea mea este daca pot folosi si alt material sau trebuie sa pun tevi tot de plastic?

De asemenea intenționez sa solicit conform dreptului meu de proprietar precizat in lege documente contabile si nu numai de la asociație, va rog sa imi spuneți cum ar trebui sa acționez in acest sens, am înțeles ca ar trebui sa trimit o cerere prin posta cu confirmare de primire.

va multumesc!
@aminea

Puteți schimba țevile din ap . dv. țevile comune de apă rece, caldă și incălzire se schimbă de Asociație și orice abuz poate fi pedepsit , și oricum ca să schimbați țevile comune trebuie să contactați presedintele fiindcă nu o sâ puteți schmba țevile sub presiune .In cea ce privește calitatea materialului folosit asociația dispune conform ofertelor.

Dacă doriți puteți solicita verbal ( dar s-ar putea să rămană doar vorbe ) sau in scris in dublu exemplar ,una pt. dv. și celălalt ex. pt. președinte cu semnătură și dată sau dacă refuză să o trimiteți prin poștă cu confirmare de primire orice document ( e) doriți de la asociație .

Alte discuții în legătură

Vecin care nu colaboreaza ContSters335168 ContSters335168 Buna ziua Acum 3 luni am cumparat un apartament si am inceput renovarea .Mentionez ca apartamentul are nevoie de renovare totala ,a fost neglijat de ... (vezi toată discuția)
Exista o lege care sa se refere la asa ceva? cerul cerul Cand se efectuaeaza o reparatie la coloanele de apa comune din bloc exista niste dispozitii legale? Se poate inlocui teava de metal cu orice(pexal etc)?Se ... (vezi toată discuția)
Schimbare tevi coloana principala bloc Coco0588 Coco0588 Buna ziua! In anul 2016, am cumparat un apartament prin programul Prima casa in zona Piata Sudului. Acest apartament a fost renovat de la zero. In iarna ... (vezi toată discuția)