avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie dupa inlocuire coloane apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie dupa inlocuire coloane apa

Buna seara,

Asociatia de locatari a decis inlocuirea coloanelor de apa.
Pentru operatiune a fost decopertata o zona de 30 x 40 cm pentru acces.
3 coloane, deci 3 decopertari.
Presedintele a decis ca fiecare apartament sa primeasca o usa de vizitare din pvc alb in detrimentul reparatie fiecarei decopertari.

Daca nu ma insel, legea spune ca in caz de interventie sa se readuca la stadiul initial (adica in cazul meu perete rigips).

Cum se interpreteaza aceasta lege?
Cu alte cuvinte, poate presedintele asociatiei sa decida sa puna usi de vizitare sau trebuie sa readuca fiecare masca la stadiul initial? Evident, nu ma refer la faianta, marmura, aur sau ce are fiecare in apartament.

Precizez ca blocul a fost construit in 1981 iar fiecare masca era din ceva similar unei foi de rigips (gen beton subtire), dar fara gura de vizitare. In acest moment tind sa cred ca toti proprietarii au schimbat mastile respective cu unele din rigips construite pe schelet metalic.

Daca ma poate lamuri cineva cum se interpreteaza / aplica articolul respectiv ar fi de mare ajutor, mai ales ca maine o sa fie adunare generala si as dori sa ridic aceasta problema.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Bellini , utilizator 18:09, 22 Mai 2018
Problema prezentata de dumneavoastra poate fi interpreta si simplu si complicat !
La modul simplu, montarea unos usite de vizitare este salutara datorita faptului ca acestea asigura o mult mai usoara cale de acces catre instalatiile din interiorul mastilor. Dumneavoastra de ce vi se pare un dezavantaj ca s-au montat usi de vizitare ?
Pe de alta parte, revenirea la situatia initiala a peretilor poate insemna si ridicarea faptului daca dumneavoastra aveti ceva autorizatii pentru momentul cand ati inlocuit peretii originali ce spuneti ca erau din beton subtire, cu masti din rigips si structura metalica. Clar ca nu ati facut ceva ce ar cauza deficiente structurale cladirii, dar legea este lege ! Ce faceti daca administratorul va pune o astfel de problema ?
Poate ca dumneavoastra aveti si alte nemultumiri fata de asociatie, insa montarea usilor de vizitare este ceva ce tot pe dumneavoastra va avantajeaza. In multe privinte ba chiar pe termen lung sunteti in castig. Pot fi verificate usor coloanele pe perioada garantiei lucrarii, plus ca la viitoare posibile interventii nu se va mai produce nici un fel de deranj peretilor. Pentru ca tot dumneavoastra ati suporta aceste costuri !!!

Cu deosebita stima, Aurelian B.
Asta m-ar fi interesat sa aflu - cum se interpreteaza.

Nu sunt interesat de modul simplu, nici eu nici vecinii mei si as fi vrut sa stiu daca putem solicita reparatia si readucerea la stadiul initial.

Inteleg ca e mai bine sa existe o usita de vizitare, dar aceasta vine si cu mai multe dezantaje, cum ar fi: miros (ca doar nu inchide etans), zgomot si estetic. Usitele nu sunt sub masca chiuvetei.

Lasand asta la o parte, modificarea unei masti nu implica obtinerea unei autorizatii. E vorba de un perete usor si a fost inlocuit cu un perete usor. Iar explicatia este foarte simpla - a fost o inundatie in trecut si pentru a depista cauza a fost demolata aceasta masca (partial) - astfel a fost refacuta. Practic trebuia tot asociatia sa o refaca la momentul respectiv, dar a fost achitata de catre locatarii afectati direct.

Cat despre o nemultumire fata de asociatie, da aceasta exista. Dar nu acesta este subiectul discutiiei si mai mult, nu este relevant.
Ca fapt divers, presedintele "negociaza" lucrarile. exemplu: s-a stricat un corp de iluminat din fata unei usi. Presedintele se ofera sa cumpere doar corpul de iluminat, fara sursa (bec) sau mana de lucru. Ce faci in cazul acesta? Rezolvi singur problema pentru ca ai nevoie de lumina imediat...nu multi au timpul necesar sa intre in polemici sau sa ceara respectarea legii si isi achita costurile singuri, desi nu intra in atributiile locatarului, ci ale asociatiei de proprietari.

Dar in acest moment sunt mai multe persoane afectate de aceasta situatiei si coroborat cu faptul ca in seara aceasta urmeaza sa fie adunare generala as vrea sa stiu cum pot sa ridic aceasta problema si evident sa fiu pregatit cu raspunsurile necesare.
Cel mai important aspect este sa se ajunga la o situatie care sa nu produca nemultumiri si afectari proprietarilor. Eu scriu din nou doar pentru un singur motiv. Ati facut o afirmatie. Ca asociatia trebuia sa faca anumite lucruri deoarece are aceaste atributii. Iar ca din cauza ca nu face, locatarii ajung sa isi achite costurile singuri. Apoi stimate domn, cel putin teoretic, de fapt si de drept tot dumneavoastra suportati costurile a orice se face, repara, imbunatateste, modifica atat in proprietatea personala cat si in cea comuna. Mai exact, ca achitati costul unei usite, sau al refacerii rigipsului...nu tot dumneavoastra platiti ?
Despre ce sa cereti in adunarea generala si cum sa ridicati problema ! Puteti cere si supune dezbaterii orice doriti dumneavoastra. Daca se voteaza si se ajunge la un consens majoritar, acel lucru se va si face !!! Si ca vrea presedintele si ca nu vrea ! Adunarea generala conduce asociatia de proprietari, comitetul executiv o reprezinta doar, el duce la indeplinire hotararile adunarii generale
Cu stima, Aurelian B.
legea spune ca in caz de interventie sa se readuca la stadiul initial (adica in cazul meu perete rigips).

Care este legea la care faceti referire ?
Legiuitorul a prevazut obligatia asociatiei de proprietari sa execute interventia asupra partii comune fara insa a avea obligatia asigurarii finisajelor anterioare
Instalarea de usi de vizitare la instalatia comuna este avantajoasa proprietarilor ,asigurand un acces rapid si ,scutind in viitor alte interventii asupra peretilor
@Aurelian Buharu
Am inteles ce spuneti si evident tot eu achit acele costuri, dar ca parte indiviza. Discutam de un bloc de 54 apartamente, iar in acest moment doar 8 sunt afectate de lucrare. Evident in viitor urmeaza sa se execute reparatii si la celalelte coloane.
Sa stiti ca nu am scris pe forum ca sa intru in polemici cu cineva anume.
Am cerut anumite informatii deoarece poate sunt persoane care se pricep mai bine sau au trecut prin astfel de situatii.

@yocentta
Sper sa nu gresesc:
HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.................
s) ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza.

In cazul meu, nu au fost efectuate reparatii, ci inlocuiri.
Problema, daca pot sa ii spun asa, este ca in Adunarea generala cand a fost discutata/votata aceasta operatiune (schimbat coloane de apa) nu au fost stabilite aceste aspecte (reparatii, etc). Ci a fost discutat strict despre inlocuirea coloanelor.

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Reparatii parti comune la bloc Andrei177 Andrei177 La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune cu afectarea proprietatii migaste migaste sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa ... (vezi toată discuția)