avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie dupa inlocuire coloane apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie dupa inlocuire coloane apa

Buna seara,

Asociatia de locatari a decis inlocuirea coloanelor de apa.
Pentru operatiune a fost decopertata o zona de 30 x 40 cm pentru acces.
3 coloane, deci 3 decopertari.
Presedintele a decis ca fiecare apartament sa primeasca o usa de vizitare din pvc alb in detrimentul reparatie fiecarei decopertari.

Daca nu ma insel, legea spune ca in caz de interventie sa se readuca la stadiul initial (adica in cazul meu perete rigips).

Cum se interpreteaza aceasta lege?
Cu alte cuvinte, poate presedintele asociatiei sa decida sa puna usi de vizitare sau trebuie sa readuca fiecare masca la stadiul initial? Evident, nu ma refer la faianta, marmura, aur sau ce are fiecare in apartament.

Precizez ca blocul a fost construit in 1981 iar fiecare masca era din ceva similar unei foi de rigips (gen beton subtire), dar fara gura de vizitare. In acest moment tind sa cred ca toti proprietarii au schimbat mastile respective cu unele din rigips construite pe schelet metalic.

Daca ma poate lamuri cineva cum se interpreteaza / aplica articolul respectiv ar fi de mare ajutor, mai ales ca maine o sa fie adunare generala si as dori sa ridic aceasta problema.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Bellini , utilizator 18:09, 22 Mai 2018
Bellini
Doar din dorinta de a incerca sa fiu de folos mai scriu inca, ceva randuri.
Deci, un condominiu este format din doua parti distincte: proprietatea privata si proprietatea comuna. Coloanele de apa in cazut de aici, cele ce sunt pe verticala sunt parte in proprietatea comuna. Restul , pe orizontala sunt parte din proprietatea de drept privat. In aceasta parte....ce apartine fiecarui proprietar sunt si peretii interni, pentru ca daca nu ar fi asa, ar trebui sa zugravim in apartamente , doar cu acordul asociatiei. Este foarte adevarat ca se pot face si lucrari asupra proprietatii private prin intermediul asociatiei de proprietari, dar acelea nu se platesc in cota indiviza, ci in cota integrala, ele fiind cheltuieli pe beneficiar. Nemultumirea dumneavoastra poate rezulta si din faptul ca, ipotetic vorbind, daca vi s-a facut o gaura in faianta si a fost montata o usita, exista marea posibilitate ca daca doriti sa refaceti faianta ea sa nu mai poata fi gasita cu aceleasi caracteristici. Dar asa cum foarte clar este mentionat in lege, este parte din zona de drept privat si nu face parte din proprietatea comuna asupra careia sa achitati cote indivize.
Eu sper sa fi fost pe cat de posibil de ajutor. Mai mult de atat nu voi mai participa la discutie, deoarece tot ce puteam spune am spus deja.
Cu deosebita stima, Aurelian B.
@Aurelian
Din pacate ati facut o presupunere gresita.
Este vorba de perete de rigips care acopera tevile parte comuna.
Peretele respectiv este proprietate privata si nu a fost prevazut din constructie cu o usa de vizitare.

Din ce ati scria eu inteleg ca asociatia poate scrica peretele (repet, fara faianta) sa repare tevile si apoi sa plece, nu?
Daca raspunsul este DA, atunci la ce se aplica articolul citat in mesajul precedent?

Ca tot nu imi este clar...
Si nu, nu este vorba de un cost de 150-200 ron pentru a repara peretele respectiv, ci de ideea in sine.

In plus cred ca este dreptul fiecaruia sa stie ce obligatii/drepturi are, nu?

Aurelian Buharu a scris:

Bellini
Doar din dorinta de a incerca sa fiu de folos mai scriu inca, ceva randuri.
Deci, un condominiu este format din doua parti distincte: proprietatea privata si proprietatea comuna. Coloanele de apa in cazut de aici, cele ce sunt pe verticala sunt parte in proprietatea comuna. Restul , pe orizontala sunt parte din proprietatea de drept privat. In aceasta parte....ce apartine fiecarui proprietar sunt si peretii interni, pentru ca daca nu ar fi asa, ar trebui sa zugravim in apartamente , doar cu acordul asociatiei. Este foarte adevarat ca se pot face si lucrari asupra proprietatii private prin intermediul asociatiei de proprietari, dar acelea nu se platesc in cota indiviza, ci in cota integrala, ele fiind cheltuieli pe beneficiar. Nemultumirea dumneavoastra poate rezulta si din faptul ca, ipotetic vorbind, daca vi s-a facut o gaura in faianta si a fost montata o usita, exista marea posibilitate ca daca doriti sa refaceti faianta ea sa nu mai poata fi gasita cu aceleasi caracteristici. Dar asa cum foarte clar este mentionat in lege, este parte din zona de drept privat si nu face parte din proprietatea comuna asupra careia sa achitati cote indivize.
Eu sper sa fi fost pe cat de posibil de ajutor. Mai mult de atat nu voi mai participa la discutie, deoarece tot ce puteam spune am spus deja.
Cu deosebita stima, Aurelian B.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii parti comune la bloc Andrei177 Andrei177 La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune cu afectarea proprietatii migaste migaste sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa ... (vezi toată discuția)