avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Activitate dorinasimion

Activitate dorinasimion

Intradevar, sistemul bugetar calculaeza salariul de baza cu spor de vechime inclus. De aceea salariul minim este raportat la baza + vechime.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatorului caz.
Conform CCM salariatii au dreptul la nasterea unui copil la un ajutor acordat de angajator.
Acest ajutor se acorda de catre angajator pe baza cererii salariatului in cauza si a prezentarii documentelor justificative, respectiv a certificatului de nastere.
In situatia in care nasterea copilului a survenit in anul 2007 iar salariatul a incetat activitatea in cadrul societatii un luna martie 2009 fara ca inainte de acesta sa solicite in scris acordarea acestui drept in ce masura se mai poate acorda la aceasta data ajutorul mentionat.
Tin sa precizez ca fostul salariat a actionat societatea in instanta pentru neacordarea ajutorului , repet fara sa il fi solicitat pe durata cat a fost salariat.

Multumesc anticipat pentru ajutor
Se impun mai multe intrebari.
1. Spui ca saptamanal lucrezi odata sambata, odata duminica in functie de schimb. Intrebarea este cate zile ai libere pe saptamana? una? sambata sau duminica sau doua? Legal saptamanal trebuie sa beneficiezi de 2 zile libere.Vineri si sambata cand lucrezi duminica, duminica si luni cand lucrezi sambata.
2. In mod normal toate orele lucrate intr-o luna in afara programului normal de lucru- ex. 168 ore in luna aprilie -sunt ore suplimentare. Daca sunt efectuate in cursul saptamanii se platesc cu spor de minim 75%, daca se efectueaza sambata, duminica sau in zile de sarbatori legale cu spor de minim 100%- Art.117-120 L 53/2003 Codul Muncii
3. Pentru lucrul in zilele legale de repaus saptamanal(sambata si duminica) societatea este obligata sa acorde salariatului un spor pentru orele lucrate in zile de repaus. Art .132-L 53/2003 Codul Muncii.
E destul de complicat..si trebuie foarte atent urmarit programul. In concluzie trebuie sa urmaresti strict orele lucrate intr-o luna, sa beneficiezi de 2 zile consecutive de repaus saptamanal, sa primesti un spor pentru orede lucrate sambata si duminica si spor de ore suplimentare atunci cand este cazul. Numai bine!
Nu reusesc sa inteleg. Codul Fiscal a stabilit pentru microintreprinderi un impozit pe venit de 3% pentru 2009. Ok. Impozitul forfetar se aplica si microintreprinderilor? Ca nu inteleg cum stau lucrurile. Deci spre ex. : la un venit anual de 100000 lei platesti 3% impozit in valoare de 3000 lei. Ok Apoi vine impozitul forfetar, cu grila intre 52001-215000 si spune ca minimul de plata la 100000 este 4300 lei. Ce fac? mai platesc 1300? peste cei 3000? Atunci ce rost mai are "facilitatea de 3% pe venit" Sau mai bine zis unde este ea? Nu cumva legea se bate cap in cap aici? Inteleg la firmele care platesc impozit pe profit si nu realizeaza acest profit, dar la micro cat facturezi atata platesti. Ce imi scapa?
Multumesc anticipat pentru lamuriri.