Sotia mea a efectuat concediul de maternitate in perioada aprilie-iulie 2014 dupa care a intrat in CIC, in luna aprilie 2015 trebuie sa se intoarca la serviciu.
Intrebarea mea este daca pentru acea perioada de concediu de maternitate se considera perioada de activitate prestata si se ia in calcul la stabilirea concediului de odihna (pe scuri daca are dreptul la zile de concediu de odihna pentru acea perioada)?
Stiu ca din ianuarie 2015 prin Legea 12/2015 s-au adus modificarii Codului Muncii in acest sens, dar pentru cei care au efectuat concediul de maternitate inainte sa intre in vigoare a acestei modificari si completari si nu au beneficiat de CO aferent zilelor de concediu de maternitate, se aplica acesta Lege sau alta Lege, avand in vedere ca luna viitoare se intoarce la serviciu si nu au trecut 180 de zile conforl L12/2015
Va rog din suflet sa imi spuneti, daca depunerea declaratiei 201 este obligatorie pentru toate persoanele fizice ce a obtin venituri din strainatate de la o entitate cu cu sediul central in Romania, sau ca si in cazul declaratiei 200, cei al caror impozit (de 16%) a fost retinut la sursa, de catre companie si virat statului roman, conform convetiei civile dintre mine si ei.
Va multumesc anticipat
Va solicit ajutorul in legatura cu o problema. Sa va explic situatia:
Locuiesc in strinate intr-un stat UE de pai bine de 3 ani,si in 2009 am incheiat o conventie civila de prestari servicii cu Ambasada Romaniei (institutie romaneasca) in acest stat in urma careia am un venit X cu impozitul de 16 %,catre statul Roman, retunut la sursa.
Intrebarea este daca eu trebuie sa depun formularul 201 la fisc si pe anul 2009 si pe anul 2010 si daca depunand acest formular de venit automat trebuie sa platesc contributiile(asigurari sociale, pensie, somaj) atat pe 2009 cat si pe 2010 cu penalizari.
Buna ziua
Va rog daca puteti sa imi comunicati care sunt prvederile legale care stau la baza urmatoarelor afirmatii:
”O unitate poate încheia convenţii civile pentru prestarea unor activităţi chiar şi cu unii dintre propriii salariaţi, dar numai dacă se respectă condiţiile universal valabile care stau la încheierea oricărei convenţii civile, respectiv:
1) realizarea activităţii respective să fie cu caracter ocazional, întâmplător, conjunctural şi, uneori, urgent;
2) activitatea respectivă să nu fie înscrisă în obiectul de activitate al unităţii şi nici prevăzută a se realiza prin posturile cuprinse în statul de funcţii al unităţii;
3) pentru o asemenea activitate nu se poate stabili cu exactitate: timpul de muncă (destul de diferit de la un executant la altul), calificarea executantului (în special pe bază de diplome, care, pentru unele activităţi, nu sunt edificatoare), mijloacele de realizare şi alte asemenea elemente;
4) pentru realizarea unei asemenea activităţi nu se justifică încadrarea de personal cu contract individual de muncă, nici chiar cu timp parţial pe perioadă nedeterminată;
5) obiectul convenţiei civile să conste într-un raport juridic de a da sau de a face ceva, până la un anumit termen, într-o anumită perioadă, fără a se specifica timpul de muncă.
6) în condiţiile în care într-o convenţie civilă s-a specificat timpul de muncă, se aplică obligatoriu prevederile Codului muncii, indiferent de celelalte elemente pe care le conţine aceasta (convenţia civilă). ”