avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Activitate Aln_andreea

Activitate Aln_andreea

Tocmai mi-am infiintat un PFA si am optat pentru varianta normei de venit, cod CAEN 4799. Eu sunt si angajat cu contract de munca 8h/zi.
Acum trebuie sa merg la ANAF pentru inregistrare, am tot citit pe internet, dar am nevoie de confirmarea unor informatii:
1. Fiind angajat cu ctr de munca 8h/zi beneficiez de reducere 50% la norma de venit anuala? Iar pentru asta am inteles ca este necesara o cerere de mana si adeverinta de salariat de la locul muncii. Imi puteti spune ce se va trece pe adeverinta (mi-este un pic teama ca daca angajatorul afla ca mi-am infiintat PFA, va dori sa inceteze ctr de munca si sa colaboram pe viitor prin intermediul PFA-ului, lucru care m-ar dezavantaja maxim, eu infiintandu-mi PFA-ul pentru o a doua activitate, ce nu are legatura cu actualul loc de munca).
2. Am inteles ca voi fi scutita de plata contributiei la pensii. Corect? Trebuie sa mai fac eu ceva in sensul asta?
3.Pentru contributia de 5.5% somaj, trebuie sa mai depun documente? Daca da, unde?
4.Ce mai este nevoie pentru a fi in legalitate? Acel registru de care am citit pe internet, nu am inteles exact de unde se ia si cum se procedeza cu el mai departe (stiu doar ca se trec doar intrarile?!)
5. Este necesar un cont bancar strict pe PFA? Daca eu am mai multe conturi personale, pot alege unul dintre ele pt a-l folosi la PFA?
6. Daca ma inregistrez la ANAF in luna aprilie, primul impozit/contributii le platesc pana pe 25 iunie? Corect?
Revin cu niste completari.
Am luat legatura azi cu dir. executiv de la firma in ideea ca ne vom putea intelege ca oamenii, i-am explicat ca imi cunosc drepturile si voi face o sesizare la ITM si ca ar fi mai bine sa solutionam aceasta problema pe cale amiabila.
Doamna dir. a fost foarte ofensata, a considerat afirmatia mea o amenintare si a inceput sa spuna ca de fapt eu sunt vinovata ca nu mi-am respectat sarcinile de serviciu (nu stiu la ce sarcini se referea, avand in vedere ca nu am semnat nici un contract si nicio fisa a postului).
Problema e ca eu am incasarile de zilele trecute pe care in mod normal trebuie sa le depun maine.
Am vrut sa le predau directorului de agentie, impreuna cu documentele pe care le mai aveam, pe semnatura, pentru ca mi-e frica sa nu ma acuze de ceva pe nedrept (nu avem registru de casa, chitantier la secretariat). Dar acesta nu vrea sa le accepte, desi i-am spus ca eu nu vreau sa mai continui activitatea la aceasta firma. Ce sa fac ?
Am inteles. Contractul de munca nu l-am primit, adica nu mi l-au trimis sa-l semnez, banuiesc ca nici nu exista.
Voi face sesizarea la ITM Craiova si apoi voi merge mai departe si in instanta.
Sunt dezamagita ca m-am lasat pacalita, dar macar voi stii ca pe viitor sa fiu mai atenta.
Va multumesc pt sfaturi!
Buna ziua,
Am si eu nevoie de un sfat urgent. Incepand cu data de 15.04.2009 lucrez la un broker de asigurari, functia asistenta/secretara. Sediul central al firmei este in Craiova si de curand au deschis aceasta agentie in Bucuresti (unde lucrez eu). Discutiile avute despre angajare le-am purtat cu Dir. de Vanzari care mi-a oferit un salariu pt inceput de 1000 ron net/luna. De asemenea m-a informat despre actele necesare incheierii contractului de munca, spunandu-mi ca trebuie sa le trimit la Craiova, pentru ca cei de acolo se vor ocupa. Am trimis actele la dif de aprox 10 zile (m-a intarziat cazierul si adeverinta de la medicul de familie care era in concediu). Totul parea a fi ok pana la data cand colegii (respectiv dir. de agentie si agentii de asigurari) trebuiau sa primeasca comisioanele aferente politelor incheiate - 25 aprilie- si au observat ca banii nu le-au fost trimisi. Dupa zeci de telefoane si discutii cu Dir. Executiv de la Craiova agentii au primit comisioanele (si au ales sa plece de la aceasta firma, ei fiind pe contract de mandat) si directoarea de agentia a primit doar 16% din finantarea negociata. Atunci m-am panicat si eu un pic si am luat legatura cu cei de la Craiova care mi-au zis ca eu sunt intr-o situatie diferita, si ca imi voi primi banii pe 20 mai, iar contractul meu nu este gata, dar nu este o problema, voi primi banii cash. Ok, mi-am continuat activitatea (care implica lucratul cu bani, respectiv agentii depun la mine politele realizate si primele incasate, iar eu le depun la randul meu la agentiile de asigurari cu care lucram) si pe 20 mai primesc telefon ca voi primi bani a doua zi, a doua zi la fel, si astazi 28 mai nu am primit niciun ban. Intrebarea mea este ce pot face in aceasta situatie ? Banii imi erau necesari pentru a plati ratele la facultate, si in ritmul asta, am toate sansele sa pierd si anul de facultate, pentru ca nu-mi pot da examenele fara a plati ratele.
Eu am dovezi ca am lucrat la aceasta firma, toti banii pe care i-am depus au fost pe baza de borderou semnat de mine, am facut depuneri la banca si de asemenea apare numele meu, plus colegii care imi sunt martori. Ce pot face pentru a-mi recupera banii?
Răspuns la discuția probleme cu vecinii
Buna ziua,

Si eu ma confrunt cu probleme cu vecinii, respectiv cu un vecin. Mai pe scurt, este o persoana pe la 60 ani, foarte tafnoasa si pus intotdeauna pe cearta. Pana acum i-am facut o reclamatie la Politie (pt ca se imbatase si arunca cu pet-uri de bere pe masina mea) de unde a rezultat o amenda de 500 ron (pe care a contestat-o in istanta, fara castig de cauza) De atunci e si mai pornit impotriva mea si a familiei mele, il banuim de niste zgarieturi cu cheia pe ambele masini, aparute peste noapte, dar nu putem demonstra nimic. Partea proasta este singurele locuri in care putem parca masinile sunt langa "gradina" lui. Ca sa fiu mai explicita, in fata blocului in care locuiesc, exista un teren care banuiesc ca ar fi al CFR-ului avand in vedere ca este langa sina de tren (str moinesti sector 6) si ca nu exista niciun fel de constructii. Si se pare ca pamantul este destul de fertil intrucat o parte din vecinii mei si-au amenajat gradini de legume pe el. Acum un an, a venit o echipa care a daramat toate garajele ilegale cat si gradinile de legume. Vecinul meu, perseverent din fire, si-a refacut gradina, a montat din nou gard si dupa ce-si termina treaba in gradina are grija ca toate gunoaiele, resturile, etc sa le depoziteze in fata sau in spatele masinii mele. As dori sa stiu unde pot reclama acest lucru (amenajarea unei gradini de legume pe un spatiu pe care nu-l detine, banuiesc ca nu e legal ceea ce face). De asemenea, ma gandesc sa montez o camera de supraveghere la balcon, sa pot filma masinile si vreau sa stiu as avea vreo problema din punct de vedere legal.