avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca salariul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca salariul

Buna ziua,
Am si eu nevoie de un sfat urgent. Incepand cu data de 15.04.2009 lucrez la un broker de asigurari, functia asistenta/secretara. Sediul central al firmei este in Craiova si de curand au deschis aceasta agentie in Bucuresti (unde lucrez eu). Discutiile avute despre angajare le-am purtat cu Dir. de Vanzari care mi-a oferit un salariu pt inceput de 1000 ron net/luna. De asemenea m-a informat despre actele necesare incheierii contractului de munca, spunandu-mi ca trebuie sa le trimit la Craiova, pentru ca cei de acolo se vor ocupa. Am trimis actele la dif de aprox 10 zile (m-a intarziat cazierul si adeverinta de la medicul de familie care era in concediu). Totul parea a fi ok pana la data cand colegii (respectiv dir. de agentie si agentii de asigurari) trebuiau sa primeasca comisioanele aferente politelor incheiate - 25 aprilie- si au observat ca banii nu le-au fost trimisi. Dupa zeci de telefoane si discutii cu Dir. Executiv de la Craiova agentii au primit comisioanele (si au ales sa plece de la aceasta firma, ei fiind pe contract de mandat) si directoarea de agentia a primit doar 16% din finantarea negociata. Atunci m-am panicat si eu un pic si am luat legatura cu cei de la Craiova care mi-au zis ca eu sunt intr-o situatie diferita, si ca imi voi primi banii pe 20 mai, iar contractul meu nu este gata, dar nu este o problema, voi primi banii cash. Ok, mi-am continuat activitatea (care implica lucratul cu bani, respectiv agentii depun la mine politele realizate si primele incasate, iar eu le depun la randul meu la agentiile de asigurari cu care lucram) si pe 20 mai primesc telefon ca voi primi bani a doua zi, a doua zi la fel, si astazi 28 mai nu am primit niciun ban. Intrebarea mea este ce pot face in aceasta situatie ? Banii imi erau necesari pentru a plati ratele la facultate, si in ritmul asta, am toate sansele sa pierd si anul de facultate, pentru ca nu-mi pot da examenele fara a plati ratele.
Eu am dovezi ca am lucrat la aceasta firma, toti banii pe care i-am depus au fost pe baza de borderou semnat de mine, am facut depuneri la banca si de asemenea apare numele meu, plus colegii care imi sunt martori. Ce pot face pentru a-mi recupera banii?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:36, 28 Mai 2009
Cereti contractul de munca , mandat sau orice act care sa dovedeasca ca aveti legatura cu angajatorul.Intre timp strangeti probele prin care ati participat in cadrul acelei companii de asigurare.
Nu este legal sa lucrezi fara a avea o forma autentica scrisa.
Puteti sa-i somati si sub forma scrisa pentru a aveam mai multe dovezi .
Daca vedeti ca nu aveti cu cine vb , faceti sesizare la ITM.
1. ar fi trebuit sa aveti un exemplat din contractul de munca. l-ati primit sau va platesc la negru?
2. daca nu gasiti o solutie amiabila, putetiu face o reclamatie la ITM de care tine firma (inteleg ca cel din Craiva)
Acesta poate da amenzi firmei, dar nu ii poate obliga sa va dea si banii
Banii ii puteti recupera in instanta, folosindu-va si de PV de la ITM dupa control.
Am inteles. Contractul de munca nu l-am primit, adica nu mi l-au trimis sa-l semnez, banuiesc ca nici nu exista.
Voi face sesizarea la ITM Craiova si apoi voi merge mai departe si in instanta.
Sunt dezamagita ca m-am lasat pacalita, dar macar voi stii ca pe viitor sa fiu mai atenta.
Va multumesc pt sfaturi!
Revin cu niste completari.
Am luat legatura azi cu dir. executiv de la firma in ideea ca ne vom putea intelege ca oamenii, i-am explicat ca imi cunosc drepturile si voi face o sesizare la ITM si ca ar fi mai bine sa solutionam aceasta problema pe cale amiabila.
Doamna dir. a fost foarte ofensata, a considerat afirmatia mea o amenintare si a inceput sa spuna ca de fapt eu sunt vinovata ca nu mi-am respectat sarcinile de serviciu (nu stiu la ce sarcini se referea, avand in vedere ca nu am semnat nici un contract si nicio fisa a postului).
Problema e ca eu am incasarile de zilele trecute pe care in mod normal trebuie sa le depun maine.
Am vrut sa le predau directorului de agentie, impreuna cu documentele pe care le mai aveam, pe semnatura, pentru ca mi-e frica sa nu ma acuze de ceva pe nedrept (nu avem registru de casa, chitantier la secretariat). Dar acesta nu vrea sa le accepte, desi i-am spus ca eu nu vreau sa mai continui activitatea la aceasta firma. Ce sa fac ?
Depuneti ce aveti de depus maine si pastrati documente (copii) de pe toate actele pe care le faceti acolo.
faceti copii de pe toate documentele pe care le-ati semnat pana acum

daca aveti ceva de predat si nu va primeste directorul, puteti face predarea prin Posta cu confirmare de primire
Mentionati pe borderoul d epredare sau intr-o adresa atasata absolut fiecare document [predat, si puteti scrie si motivul pentru care procedati la predarea acestor documente (detaliati situatia in care ati fost pusa, lipsa contractului de munca, neprimirea salariului, faptul ca din acest motiv intelegeti sa va dati demisia de la acel loc de munca). va putea fi un document util in instanta, daca veti ajumnge acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata drepturi salariale daniel mihai daniel mihai Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu un sfat.credeti ca este bine sa trimit sesizare la ITM, cu urmatoarele?(si daca credeti ca am sa rezolv ceva cu aceasta ... (vezi toată discuția)
Angajatorul mi-a trimis acasa o scrisoare de la o firma de avocatura... razvan_s razvan_s Salut. Am lucrat cateva luni la o firma si am realizat un program pentru ei. In cele din urma, in urma unor divergente (nu am primit salariul) mi-am depus ... (vezi toată discuția)
Inselaciune in cazul unui contract convectie civila marisa marisa Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie in care ma aflu ca si angajat dar si persoana fizica. Problema ar fi urmatoarea: Un fost angajat cu ... (vezi toată discuția)