avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Activitate Mihaibc

Activitate Mihaibc

Cum e calculata ziua de concediu de odihna. De la ora 0:00 la 24:00 sau doar prin raportare la programul normal. Altfel spus am 5 zile de concediu de odihna. Pot lucra ore suplimentare luni pana la ora 8 și apoi de la 8 sa întru in concediu ? Sau e concediu de luni ora 0 pana vineri ora 24? E undeva prevazut?
Răspuns la discuția CONTRACT COLECTIV DE MUNCA
Totusi intrebarea daca inteleg eu bine e pusa altfel: Daca este negociat un CCM la nivel de unitate incheiat intre angajator si un sindicat reprezentativ, daca se poate incheia cu un ALT sindicat un ACORD nu un nou CCM , In opinia mea raspunsul este ca legal se poate , dar, nu stiu in ce masura angajatorul va si dori sa faca acest lucru , Atentie , angajatorul nu poate fi obligat sa negocieze acest acord. Dar daca partile vor, nimeni nu le poate interzice.
Unde scrie , in ce lege ca daca exista un CCM nu raman aplicabile si prevederile art 153 din L62/2011 ?
Citez din legea dialogului social " Articolul 153
Conform principiului recunoașterii reciproce orice organizație sindicală legal constituită poate încheia cu un angajator sau cu o organizație patronală orice alte tipuri de acorduri, convenții sau înțelegeri, în formă scrisă, care reprezintă legea părților și ale căror prevederi sunt aplicabile numai membrilor organizațiilor semnatare."
Aveti mare dreptate. Educatia e importanta, Parintii raspund de faptele minorilor, etc... Problema e ca uneori copii inteleg, dar nu constientizeaza si ... merg pe calcaie sau tropaie sau... mai stiu ce. Pana la urma sunt copii iar educatia se face in timp. Asta daca nu plecati de la ideea ca bataia e rupta din rai. Eu nu cred in violenta. Am sa va spun din experienta.
Eu stau la Bloc de 30 de ani, si sunt multe situatiile in care apar diferite probleme.
In primul rand depinde CUM PUI PROBLEMA. De acolo pleaca multe. Cand tu vii cu scandal si crezi ca celalalt se va speria si se va conforma cerintelor tale te inseli amarnic. In primul rand trebuie sa intelegi ca pentru a exista o comunicare trebuie o intelegere reciproca. Altfel.... postezi pe forumuri si te plangi ca nu esti inteles.
Sau asteptam sa apara modificari legislative, chiar utopice prin care sa impunem amenzi parintilor si pentru ca rade copilul mai tare sau alte idei trasnite.

Inainte de orice trebuie sa fim oameni civilizati, iar asta inseamna respect dar si incercarea de a te pune in pielea celuilalt. Sa incerci sa vezi ce ai face tu daca ai fi in locul celui de la care ai "pretentii" sa faca.
Oricare vor fi modificarile legislative nu vor modifica faptul ca aceste blocuri au fost construite fara o izolare fonica suficienta. Si nici nu vor tine loc de bun simt . din partea tuturor celor implicati.
2 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cojocaru40 a scris:

Dati-mi un sfat,o idee,sunt intr-o sitiatie greu de descris.Suntem o fam.cu 2 copii,unul in clasa a 10 a si unul in clasa a 8 a,care suporta o galagie enorma de la vecinii de sus.Avem probleme cu ei de aproximativ 3 ani,au doi copii unul de 2 si unul de 4 ani,de dimineata de la ora 6,45 pana la ora 10 fac o galagie enorma,cel mic invatand dupa amiaza nu se poate concentra la invatat si la scris,iar seara pana la ora 22 e un calvar pt noi..Am mers la sectie de cateva ori,dar nimic,am vorbit cu vecinii de sus,dar la fel fara nici un rezultat,mi-au spus ca programul de liniste dat prin lege e de la ora 22 pana la ora 7 si dupa amiaza de la ora 13 pana la ora 14,mentionez ca lucrez 12 ore si fac si cate doua turi de noapte una dupa alta si nu ma pot odihni.Noi nu stim ce e un somn de wichend,in fiecare zi ne trezesc la ora 7 maxim.Stam cu chirie in acest apartament de aproximativ 5 ani,nu am avut niciodata probleme cu vecinii.Nu stim ce sa mai facem sa putem avea si noi o viata normala si linistita.Ajutati-ne va rog cu un sfat...Multumesc

Buna ziua,
Imi cer scuze daca am interpretat gresit , dar din prezentare cam asa se intelege,
1 Nu ati precizat in ce consta zgomotul( galagia) ,
2 inteleg ca de 3 ani este galagie si familia de sus au 2 copii unul de 2 si unul de 4 ani , de unde pot presupune ca dupa ce a facut cel mare 1 an a inceput galagia...
Pot presupune ca e de la copii? ( alergat, tropait ...)

Interesant este orarul exact 6:45 - 10 respectiv seara pana la 22 , Copii nu merg la gradinita?
citez: "Stam cu chirie in acest apartament de aproximativ 5 ani,nu am avut niciodata probleme cu vecinii.Nu stim ce sa mai facem sa putem avea si noi o viata normala si linistita."
Locuiti de 5 ani si nu ati avut probleme si acum spuneti ca problema e de 3 ani? Cum vine?
Cred ca nu a-ti prezentat detalii importante

Trebuie totusi inteles ca la bloc ( deduc din expresia vecinii de sus) sunt avantaje si dezavantaje, si galagia de la vecini vine din zona dezavantajelor.

Acum omeneste discutand , daca si doar daca zgomotul e produs de copii , la 2 sau 4 ani cat timp credeti ca ii convingeti sa nu mai alerge? Sau copii dumneavastra au fost mari de la inceput? Nu au fost mici? Nu aveti experienta ?

Cred ca toti cei care au copii mai mari ar trebuii sa caute si sa inteleaga parintii cu copii mai mici, desigur nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam, dar nici sa ajungem cu reclamatii la politie nu cred ca e cazul.
Si apoi, sa ne indignam de ce vecinu nu e intelegator , pai dupa ce-l trimiti sa dea cu subsemnatu' la politie, si asta "de cateva ori" , vrei sa mai fie amabil? Sau va reationa cu ... raceala ca sa nu spun altfel.
Cum iti asterni asa dormi , e o vb veche dar ... inteleapta ,
Sfatul cel mai bun este sa incercam sa ne intelegem cu ceilalti, sa incercam sa ne punem in locul lor . Si doar daca constatam o rea vointa, sa facem alte demersuri legale. Daca nu e rea vointa ci doar o imposibilitate concreta ( nu cred ca cineva poate cere sa legam copii de picioare sa nu mai alerge), mai trebuie sa intelegem si noi. Putem discuta cu vecinii, ca sa limitam aria zgomotoasa ( sa incercam ca macar intr-o camera sa fie liniste( sa invete copilul).
Locuitul la bloc este o forma de locuire in comun, si toleranta si buna intelegere sunt regulile de baza. Iar pentru o buna intelegere trebuie sa mai accepti si ce nu iti convine.

Oricum stand in chirie, aveti la indemana varianta mutarii , poate la casa?

luminita29 a scris:

Din curiozitate as dori sa stiu de ce este eronata.poate o pot modifica

CORNELIU56 a scris:

multumesc de raspuns dl. Vasile , desigur "luminita29" are o interpretare eronata ; va rog daca este posibil sa va exprimati opinia daca si in instanta se poate spera la aceeasi interpretare de catre judecatori ; aveti cumva informatii ca se au castigat cauze pe aceasta speta ? multumesc inca o data




Eroarea este data de citirea punctuala si nu prin corelare , cred ca trebuiesc luate impreuna prevederile art 122 si art 123 din codul muncii, astfel citim la art 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile
calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
si la art 123
(1) "În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de
art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia."

altfel spus daca nu se compenseaza cu timp liber se da un spor , ce facem platim ora suplimentara doar cu sporul? sau ca ora normala + spor? De ce se numeste SPOR?

Practic ora suplimentara se plateste "normal" ( ca doar a fost lucrata) si avem 2 variante de compensare a faptului ca e " suplimentara" ori se da un liber platit ori se da un spor de minim 75%.
Cred ca e logica aceasta interpretare .
Cu atat mai mult cu cat daca luam art 122 al 1 se compensează prin ore libere plătite nu ar mai fi justificabila prevederea alin 2 , doar scrie deja clar la alin 1 ca sunt platite, ori interpretarea unui text al unui act se face in scopul producerii unor efecte , pe cale de consecinta, art 122 alin 2 are scopul de a determina cum se plateste ora efectuata peste programul normal de lucru si trebuie interpretata ca salariu corespunzator( normal) pentru orele prestate peste programul normal de lucru, si nicidecum in cadrul programului normal .
a se vedea ce am raspuns la postarea dnei. luminita29
Răspuns la discuția Plata ore suplimentare - concret
Buna ziua,
Cu scuzele de rigoare consider ca reglementarile sunt diferite pentru ca abordeaza aspecte diferite si fiecare aspect trebuie reglementat specific, aceasta insemna totodata ca in situatia unui cumul de situatii ( aspecte) avem si un cumul de aplicari .( a se vedea si Comunicarea interpretativă a Comisiei privind Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru (2017/C 165/01) citez - "Un lucrător care se încadrează la mai multe definiții trebuie să beneficieze de măsurile de protecție aferente fiecăreia." ( pg 21 din document).
In ce priveste reglementarile ce privesc orele suplimentare din art 122 consider corect ca, art 122 al 2 inseamna dupa cum citesc eu ca pentru orele suplimentare care se compenseaza cu timp liber salariatul beneficiaza de timp liber + salariul pentru orele prestate peste programul normal de lucru , - citez din lege-
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile
calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Daca legiuitorul ar fi considerat ca se compenseaza doar cu timp liber nu introducea si al 2, deoarece era clar precizat deja in alin 1 ca e vorba de ore libere platite.
Mai mult , daca luam ca si valoare , in cazul compensarii cu timp liber fara plata orelor lucrate peste program , salariatul ar fi dezavantajat fata de situatia compensarii in bani. astfel in cazul compensarii in bani legiuitorul a impus un spor de minim 75%,
Sa o luam un pic altfel:
Luam un caz teoretic unde calculam ca ora normala este platita cu 1 leu pe ora, luna are 168 ore si sporul de ora suplimentara este negociat de 100% .
Salariatul lucreaza 4 ore suplimentare
Varianta A - in care se platesc orele suplimentare
salariatul primeste:
168 ore x 1 leu = 168 lei = program normal
4 ore x 1 leu = 4 lei ore suplimentare
4 ore x 1 leu = 4 lei = spor ore suplimentare
TOTAL = 176 lei
Varianta B 1 - in care se acorda doar timp liber: ( fara plata orelor efectuate peste program normal)
164ore x 1leu = 164 lei program normal
4 ore x 1 leu = 4 lei ore suplimentare platite normal
TOTAL = 168 lei-
Varianta B 2 - pe care o consider eu corecta liber + plata ca ora normala
164 ore x 1 leu = 164 lei = program normal
4 ore x 1 leu = 4 lei ore suplimentare ce se compenseaza ( cu timp liber) ca si program normal
4 ore x 1 leu = 4 lei = spor ore suplimentare
TOTAL = 172 lei ( + cele 4 ore liber)
Atfel de ce ar venii salariatul ( este necesar acordul sau) sa munceasca in afara programului normal de lucru, daca nu primeste nimic in plus? doar pentru un timp liber cand toti cei de acasa sunt plecati?
Si, de ce aceasi ora suplimentara are o valoare concreta diferita cand o dai ca liber fata de cand o platesti?
Nu este corect ca valoarea ei pecuniara sa fie aceiasi?
Luati ca ar fi practic , varianta A, la care dupa ce primesc banii ii dau inapoi firmei banii pentru 4 ore ( ca absent motivat)
orele suplimentare si de mobilizare necompensate cu timp liber , efectuate de ex. in luna martie ( pentru a se putea asigura posibilitatea de compensare prevazuta de codul muncii, se platesc la finalul lunii aprilie) se calculeaza ca referinta la salariul din martie ( luna efectuarii lor )sau din aprilie (luna platii lor) ?

Deoarece difera numarul de ore lucratoare dintr-o luna in functie de nr de zile lucratoare S+D...

Care e referinta corecta si unde (eventual o lege sau o procedura legala) pot gasi explicatia modului de calcul. Va multumesc anticipat!
Am citit ce scrie in link-ul dat de dumneavoastra, sa inteleg ca termenul pentru acordarea de timp liber pentru orele lucrate S sau D este in acea saptamana ( imediat urmatoare) si daca nu se poate da liber ce facem? munca voluntara?
Dau si eu un caz simplu: prin natura serviciului sunt necesare interventii rapide pentru remedierea unor deranjamente , la solicitarea angajatorului desigur.
s-au lucrat in timpul saptamanii minim 8 h / zi - 5 zile, in plus sau lucrat:
3 ore suplimentare miercuri noaptea
3 ore S
2 D
cum facem? Luam libere? si cu restul activitatii pe care trebuie sa o prestam in timpul saptamanii conform programarii ce facem ,
totusi viata e mult mai complexa decat strictul legal.
freeelis a scris:



Munca in zilele de sambata si duminica sau in sarbatori legale in care nu se lucreaza nu este considerata munca suplimentara.




Dar cum e considerata? munca voluntara? Daca Firma iti solicita sa te duci sa muncesti .

Eu cel putin credeam ca orice perioada de timp lucrata in afara programului normal de lucru e munca suplimentara.
Ex. program luni- vineri 7 - 15 5 zile x 8 ore = 40 ore pe saptamana - orice e in plus fie in timpul saptamanii fie S sau D este ora suplimentara .

Nu discutam de munca la STAT unde se dau HG prin care se specifica doar compensarea prin timp liber, discutam de privat unde partile au dreptul de negociere , negociere ce implica si modul de compensare a orelor suplimentare.