Stimata doamna,
In functie de gravitatea problemelor oftalmologice conform standardului ministerului Transporturilor 443/2003 puteti pe baza avizului de inapt/inapt temporar sa va adresati policlinicii witting din bucuresti, care va stabili concluzia finala si incontestabila a situatiei dvs dpdv oftalmologic. Am avut caz de discromatopsie partiala care dupa un consult acolo si corectie optica corespunzatoare poate conduce ca si sofer profesionist.
Oricum dvs conform hg355/2007 trebuia sa aveti avizul medical de siguranta circulatiei inainte de inceperea cursului respectiv.
Pe motiv de inaptitudine medicala conform codului muncii puteti fi concediata fara sa va impute valoarea cursului pt ca angajatorul nu a respectat legea 319/2006 si hg 355/2007 care spune ca inainte de participarea la cursuri de calificare este obligatorie examinarea medicala - medicina muncii pentru stabilirea aptitudinii medicale cu privire la activitatea respectiva
Buna ziua,
as dori sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema.
Sunt in concediu de crestere a copilului din data de 15.03.2009 pana in 09.02.2011, urmand ca in data de 10.02.2011 sa ma intorc la serviciu.
In data de 02.02.2011 am trimis adresa de revenire conform procedurilor interne Romtelecom
in data de 04.02.2011 am primit un formular de optiuni avand in vedere ca incepand cu data de 01.04.2011 postul meu se restructureaza, urmand sa se comaseze doua compartimente.
Acest formular de optiuni are doua variante:
1. incetarea CIM cu acordul partilor
2. participarea la o evaluare pe criterii profesionale pe baza act. din 2010 si a unor teste/interviuri privind activitatea profesionala pentru una din cele 3 pozitii nou create din comasarea unor compartimente (un compartiment cu aceeasi locatie ca si postul meu si 2 compartimente in alte judete ale tarii).
Tinand seama de art. 76(3) din CCM la nivel national valabil, eu nu pot fi evaluat pe criterii profesionale pe o perioada de 6 luni de la intoarcerea la serviciu considerata perioada de readaptare. De asemenea eu un 2010 nu am avut activitate profesionala care sa poata fi evaluata.
De asemenea si persoana incadrata pe perioada determinata pe postul meu va participa la aceasta evaluare, desi conform art. 82(2) din Codul muncii spune:
" 2) În cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată este încheiat pentru a înlocui un salariat al cărui contract individual de muncă este suspendat, durata contractului va expira la momentul încetării motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de muncă al salariatului titular."
Ce ar trebui sa fac in aceasta situatie?
Ce se poate intampla in aceasta situatie?
Rog Raspuns urgent!!!
Va multumesc
Cu stima
N.V
Asa este, scuze m-am exprimat eu gresit. Am uitat sa pun "" :)
Oricum sunt multi angajatori care nici nu vor sa auda despre aceste controale medicale periodice.
Noi suntem un cabinet privat de servicii medicale de medicina muncii si am gasit companii, e drept neverificate de ITM/ASP/Protectia Muncii fara controale medicale periodice.
Oamenii aveau de la angajare fisa de aptitudine semnata si aceea de medicul de familie, sau de unii medici cu competenta in medicina de intreprindere, sau chiar unii fara fisa si in rest nimic.
Am intalnit angajatori care mi-au comunicat ca "prefera sa plateasca amenda" decat sa faca controlul medical periodic.
Am intalnit firme din domeniul ALIMENTAR cu distributie de alimente in lanturile de SUPERMARKET-uri (Cora,Carefour,Metro) cu control medical periodic nefacut din 2008 trimestrul II si acum suntem in 2009 trimestrul II (si nu au de gand sa si-l faca nici acum) - cu siguranta NU VOI MAI CONSUMA PRODUSE DE LA FIRMELE RESPECTIVE.
Sunt multi angajatori care habar nu au de legea 319 si de HG355
Mi s-a intamplat ca intr-un judet (nu spun care) ca si Inspectorii de la ASP sa nu cunoasca Hg355 si sa ceara examinari aiurea.
Am patit din nou intr-un judet un abuz din partea ASP ("examinarile coprobacteriologice si coproparazitologice nu sunt valabile daca nu sunt facute la noi"). Le-am recomandat celor "abuzati" sa faca plangere la Protectia Consumatorului. In momentul in care laboratarele ASP-ului vor fi ACREDITATE RENAR si vor AVEA "SR EN ISO/CEI 15189:2007" si vor veni rezultate de la laboratoare neacreditate atunci sa comenteze, in rest orice analiza de la un laborator acreditat RENAR este valabila sub semnatura unui medic specialist de laborator din cadrul respectivului laborator.
Asa ca...
eu am o vorba "Daca prostia si ignoranta ar durea o multime si-ar da duhul"
In primul rand ca sa se aplice o lege, aceasta trebuie cunoscuta.
Dar la viteza cu care ies in .ro legile si ordonantele si HG-urile si mai stiu eu ce care mai de care mai contradictorii si neclare cu loc de interpretatri ... si sa ai cele mai moderne abonamente legislative si sa ai cel mai bun jurist - lucru care lipseste cu desavarsire la firmele mici - tot nu poti fi la zi cu legislatia/normele/etc.
Daca ITM-ul, Protectia Muncii, ASP-ul ar controla TOATE FIRMELE DIN ROMANIA si le-ar si AMENDA pe cele care nu sunt la zi cu fisele medicale atunci poate ca s-ar respecta si aceasta LEGE (319) si HG (355) si Cabinetele de medicina muncii ar lucra mai mult.
Poate mai citesc si careva de la ITM/ASP/PM. Uite o masura de a aduce bani la bugetul de stat. Cel putin 50% din firmele mici din .ro nu au in perioada de valabilitate controalele medicale periodice.
Sunt curios de un lucru in 2011 Ministerul Sanatatii va mai permite din nou la presiunea "PETROM,ELECTRICA si altii" continuarea "jocului Medicilor de Intreprindere care au avut o sansa sa urmeze specializarea de Medicina Muncii si nu au facut-o si nu o fac in continuare insa au pretentii."
De asemenea sunt curios cum poate Ministerul Sanatatii sa acorde DREPT DE LIBERA PRACTICA in MEDICINA MUNCII unui medic de intreprindere "REZIDENT IN ANUL 2 - Medicina Muncii"
De asemenea sunt curios cum in unele centre Universitare - nu dau nume - Rezidentiatul se face FARA PREZENTA - - "scumpii medici de intreprindere" si nu numai ei merg doar la EXAMENE in rest isi vad de cabinetul lor si "practica medicina muncii cu toate ca nu au DREPTUL.
Sunt multe probleme in sistemul SANITAR si nu numai. CORUPTIA ESTE IN FLOARE si ESTE LA CELE MAI INALTE NIVELURI.
1. Corect.
Insa in contractele pe care angajatorii le incheie cu cabinetele de medicina muncii se prevede uneori faptul ca aceste controale medicale periodice se efectueaza la sediul angajatorului.
2. Corect si asta, insa angajatorului i se imputa neefectuarea controlului medical periodic in cazul unui control (amenda de la 4000 la 8000 lei)
Poate sa aplice sanctiune disciplinara dupa aceea, insa nu cred ca vreun angajator va aplica "4000-8000" lei amenda angajatului "verificat si prins fara cmp la zi".
Controalele acestea se desfasoara prin sondaj:
- se ia statul de functii al firmei
- se intreaba prima persoana care-i iese in cale de "nume/prenume, meserie, loc de munca, activitati pe care le efectueaza"
- se verifica existenta/neexistenta persoanei pe statul de functii
- neexistenta - inseamna munca la negru si se pedepseste de catre ITM in alt mod
- existenta -> duce la cererea consultarii urmatoarelor acte:
- CIM
- fisa protectia muncii
- fisa aptitudine la angajare daca e angajat de mai putin de un an sau 6 luni
(depinde de meserie)
- fisa de identificare a factorilor de risc
- verificarea activitatilor pe care le efectueaza persoana in cauza daca aceste corespund cu fisa postului/factorii de risc
- in caz ca ceva e suspect se va cere de la Medicul de Medicina Muncii - analizele efectuate care au stat la baza intocmirii fisei de aptitudine.
Asta e numai o parte dintr-un control ITM/ASP/Protectia Muncii
Buna ziua,
va inselati. Sanctiunile sunt in legea 319/2006:
Angajarea persoanelor care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, nu corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si neasigurarea controlului medical periodic/controlului psihologic periodic, ulterior angajarii - art 13.lit j se sanctioneaza cu amenda intre 4000-8000 lei.