Tatăl meu a murit acum 8 ani. Încă nu am facut succesiunea, din diverse motive.
Suntem 4 frați, doar 3in apropiere, al 4-lea nu stim unde este. Al 4-lea urmaș este trecut în actele e succesiune.
Nu avem posibilitatea sa luam cumva legatura cu ea, dar vrem să facem demersurile pentru succesiune.
Putem să face asta fără al 4-lea urmaș?
Nu stiu de unde s-a inteles ca exista un vanzator...never mind
Noi am dus masa in uscatorie, la rugamintea fostului proprietar. Nu exista documente pentru aceasta actiune, dar exista martori.
Doar vorbe asa nu ma ajuta. Pentru ca baietul asta are multe cunostinte, care-l pot ajuta la nevoia. Daca as avea vreun articol de lege, nu as avea nicio problema sa arunc masa la gunoi.
anul trecut in luna august am achizitionat un apartament. Fostul proprietar s-a mutat la sfarsitul lunii si din septembrie ne-am mutat noi.
Ei au lasat in urma o masa, cu rugamintea sa o tinem in uscator pana vine el sa o ia.
Iata ca au trecut 8 luni jumatate si masa e tot acolo, chiar daca au fost multe telefoane cu rugaminti sa vina sa ia masa.
Intelegerea locatarilor blocului este ca in uscatorie sa se usuce doar rufe, fara alte depozite personale.
Eu as vrea sa scot masa din uscatorie sa o duc la gunoi, fara acordul proprietarului. Am voie?
Nu stiu ce sa mai fac, pentru ca m-a dus cu vorba de fiecare data cand am vorbit la telefon, iar masa trebuie scoasa de acolo.
mama este nascuta in februarie 1956
casatoria parintilor mei a durat 38 de ani
mama nu are invaliditate de niciun grad
tata nu a murit in conditii speciale, nu a fost cadru militar
deci mama ar trebui sa ia pensie de urmas, jumatate din pensia tatalui, cand o sa implineasca varsta de pensionare. Eu nu stiu ce inseamna aceasta varsta de pensionare pentru mama mea, in acest caz. Cati ani trebuie sa impleneasca mama mea ca sa poata depune cerere pentru pensia de urmas!?
mama mea este nascuta in 1956 si a fost casnica toata viata. Pana in 2012 a fost in intretinerea tatalui meu care era pensionar. In 2012 tata a murit, mama a primit 6 luni pensie de urmas, apoi gata. Din ce am citit in lege, are drept la pensie doar dupa ce indeplineste varsta standard de pensionare, dar ce inseamna asta, care este varsta de pensionare pentru mama mea, in acest caz!? La ce varsta va putea cere pensia de urmas!?
Bonusarea este specificata intr-un act intern, general pentru toata tara, nu exista specificatii individuale in contractul de munca sau intr-un alt act aditional.
Da, corect, poate stabili indicatori de performanta, dar trebuie sa fie niste indicatori realisti, care se pot indeplini. Cand pui targete imposibile nu ai cum sa-ti motivezi salariatii.
O sa incercam sa depunem o plangere la ITM.
Vanzari au fost facute, deci bani ar trebui sa existe...asta doar daca nu s-au dus deja in buzunarele pentru vacante ale mai marilor.
Buna ziua,
As avea si eu o intrebare. Prietenul meu lucreaza la o firma de distributie. Salariu este format dintr-o parte fixa si o parte de bonus, in functie de atingerea targetelor. La atingerea Targetului de 50% ia 50% din bonus, la 75% ia 75%, la 90% ia 100%.
Ieri, la sfarsit de luna, dupa ce toata lumea a muncit o luna intreaga sa-si faca target-ul, cineva din conducerea firmei a hotarat ca pe luna in curs, salariu va consta in partea fixa, iar bonus-ul se va lua doar daca target-ul a fost indeplinit 100%.
Bineinteles ca nimeni nu a indeplinit target-ul 100%, deaceea nimeni nu isi va lua bonus-ul.
Aceasta taiere a bonusarii este rezultatul unor vanzari foarte mici, pe fondul unor scumpiri foarte mari ale produselor.
Are voie anagajatorul sa faca aceste schimbari!? Are voie sa impuna targete nerealizabile!?
Va rog sa ma sfatuiti daca putem depune o plangere undeva si daca da, unde, pentru ca nu mi se pare normal sa impui niste targete de nerealizat si sa tai bonusuri cand deja este obligat sa-le platesti.
da, cei doi mostenitori au la randul lor mostenitori in Ro, dar acum eu cum stiu daca mostenitorii au acceptat mostenirea pe celelalte proprietati? (s-ar putea sa existe proprietati mostenite, dar nu stiu sigur)