avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Activitate pcipascal

Activitate pcipascal

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu o informatie: trebuie ( si daca da - se poate) sa imi fac cont de trezorerie pe PFA pentru a putea incasa ctrvl. unor contrcate incheiate cu institutile publice?

Am un PFA inregistrat si am niste contracte facute cu cateva primarii. Zilele trecute am aflat ca primariile platesc doar din conturi de trezorerie in conturi de acelasi fel. Nu am mai lucrat pana acum cu primarii si nu am stiut de lucrul asta. Am gasit undeva pe net o informatie cum ca sunt si anumite execptii in care institutiile pot plati direct in contul titularului daca acesta e PFA. Informatiile se bat cap in cap cu ideea ca institutiile platesc doar din trezorerie in conturi de trezorerie.

Care e realitatea de fapt?

Va multumesc
Răspuns la discuția REFERAT - legal sau nu?
@raluca: sunt de acord ca toti am gresit, atat eu cat si ei. insa daca nu era specificat ceva in contract sau printr-un alt act (indiferent din vina cui) ei au acum dreptul sa sa imi perceapa penazliari pentru ceva neadevarat si care oate fi demonstrat foarte simplu pe baza facturilor client/furnizor? o sa incerc sa explic situatia mai detaliat: eu eram director de vanzari si materialele pe care la vindeam le cumparam de la diversi furnizori; in datoria mea era sa negociez atat cu furnizorii cat si cu clientii; am comandat o lucrare la un furnizor la un pret de X iar la client a fost facturata la un pret X + 60%; lucrarea nu s-a facut la timp si ca sa nu pierd comanda definitiv am acceptata 20% discount pentru client; ideea e ca oricum per total a ramas aprox. 30% profit (poate fi demonstrat foarte simplu cu facturile aferente); intra in atributiile mele sa rezolv o astfel de situatie si eu am ales varianta discountului.

@gabescu: mi se pare normal sa fiu raspunzator pentru tot ce am facut (bine sau nu) insa ei acum inventeaza o pierdere; varianta aleasa de mine a fost acceptata de toata lumea ca fiind cea mai buna (e adevarat ca nu in scris) - - am explicat si mai sus cum s-a intamplat defapt. De asta cer lamuriri despre formalitatile legale de a penaliza pe cineva (cu referatul) pentru ca trebuie sa vad si eu cum pot sa ma apar, ca altfel raman de prost, cu munca voluntara. Poate vrei sa imi zici si parerea ta legata de discutia asta de acum ceva zile: www.avocatnet.ro/content/for...
Buna ziua,

am plecat de la fostul loc de munca la data de 13.04.2009 si ieri (9 iunie) am primit prin posta un referat in care mi se specifica ca mi se vor retine din salariul de pe luna mai (salariu pe care trebuia sa il iau cel tarziu in 5 iunie si noi suntem deja in 10) 300 lei penalizari (suma reprezinta ctrvl. unei facturi de discount pe care am acordat-o unui client - citez "fara acordul administratiei" - in conditiile in care preturile le stabileam eu, fara a cere in prealabil acordul altcuiva).

Intrebare:
- se poate face "REFERAT" unui fost angajat? (referatul este inregistrat cu data de 2 iunie, cand eu deja nu mai lucram acolo)
- daca da: referatul e semnat doar de administratori; nu ar fi trebui sa il semnez si eu? sau macar sa specifice undeva ca nu am fost de acord cu el? - e facut unilateral, si inregsitrat doar la firma, nu ITM sau altceva.

va multumesc si astept raspunsul dvs.
decizaia nu am primit-o inca. am doar copia dupa demisie care este aprobata de firma. Pt. conventie si cererea dr. salariale am cate un exemplar original (au fost facute in dublu exemplar)
mersi sammy si pentru lamuririle astea

mai am ramas insa cu intrebarea asta te rog: "Apropo de asta, mai am o intrebare: cand am plecat am facut o cerere (inregistrata de catre firma) prin care imi solictam dreptruile salariale restante si banii cuveniti pe concediul neefectuat. Care e termenul pana la care ar trebui sa primesc aceste drepturi. Au trecut deja 3 saptamani si nu am primit nicun leu. Cat ar trebui sa mai astept pana sa anunt ITM-ul sau sa ii dau in judecata?"
@saamy:

- nu am avut trecut niciun traseu pe fisa de protectia muncii asta stiu 100%; recunosc insa ca nu imi amintesc daca mi-au dat sa o semnez sau nu
- conventia pe care am semnat-o, ma gandesc ca intra sub incidenta art. 38, in care se zice ca nu se poate renunta la drepturi prin nicio tranzactie = nulitate, nare valoare - aici era intrebarea mea: interpretez corect art 38 sau nu? poate avea sau nu valoare o asemenea conventie in acest caz?

va multumesc inca odata

saamy multmesc de lamuriri. cu asta cred ce e clar acum.

mai am insa ceva: in perioada cat eram angajat, am facut accident cu masina firmei, care nu avea CASCO, paguba fiind estimata la aprox. 2500 euro. Accidentul s-a petrecut seara , in drumul spre casa (poate fi dem. cu PV de intocmit de politie), deci e considerat accident de munca (eu am aflat asta insa mult mai tarziu). Cand mi-am dat demisia am semnat, separat, o conventie prin care am consimtit ca nu voi mai avea alte pretentii banesti iar ei in schimb vor renunta la a-mi imputa aceasta paguba (ma prostisera atunci cand am facut accidentul ca, desi eram in drum spre casa intr-o zi normala de lucru, paguba mi se imputa mie pentru ca eram in afara programului, in timpul meu liber cica).

intrebarea mea e daca e considerat 100% cf. legii accident de munca? am mai citit intre timp art 38 si de acolo imi dau seama ca acea conventie e practic ilegala. adevarat?
Cred ca intra la 79: eu mi-am dat demisia si ei mi-au aprobat-o.

La clauza de neconcurenta din CIM scrie ca nu am voie sa lucrez in domeniu (atat, fara specificatii clare ce domeniu anume) si ca in cazul in care voi incalca aceasta clauza va trebui sa platesc daune (echivalentul a 50% din media salariilor ultimelor 6 luni).

Cum ziceam si mai sus nu e trecuta si nici nu am primit vreo indemnizatie pentru asta (nici macar nu mi-am primit toate drepturile salariale), nu sunt trecute domeniile sau aria geografica.

Apropo de asta, mai am o intrebare: cand am plecat am facut o cerere (inregistrata de catre firma) prin care imi solictam dreptruile salariale restante si banii cuveniti pe concediul neefectuat. Care e termenul pana la care ar trebui sa primesc aceste drepturi. Au trecut deja 3 saptamani si nu am primit nicun leu. Cat ar trebui sa mai astept pana sa anunt ITM-ul sau sa ii dau in judecata?
Buna ziua,

recent mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat. As vrea sa imi deschid un business propriu insa vreau sa fie legal si totul in regula legat de neconcurenta. Am citit art. 21 din codul munci dar nu sunt sigur de interpretare:

Art. 21, (2) "Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul"

Eu in contractul de munca la clauza de neconcurenta nu aveam trecute nici activitatile, nici indemnizatia, nici tertii sau aria geografica, ci doar periada (1 an) si faptul ca as plati daune (daune in valoare de 50% din media salariilor pe ult. 6 luni) daca voi lucra/deschide firma proprie in domeniu (...domeniu care insa nu e specificat).

In conditiile astea eu consider ca nu am niciun obstacol in a activa in continuare in domeniu.

Gandesc corect sau nu?

Va multumesc mult si astept si parerile voastre