avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REFERAT - legal sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REFERAT - legal sau nu?

Buna ziua,

am plecat de la fostul loc de munca la data de 13.04.2009 si ieri (9 iunie) am primit prin posta un referat in care mi se specifica ca mi se vor retine din salariul de pe luna mai (salariu pe care trebuia sa il iau cel tarziu in 5 iunie si noi suntem deja in 10) 300 lei penalizari (suma reprezinta ctrvl. unei facturi de discount pe care am acordat-o unui client - citez "fara acordul administratiei" - in conditiile in care preturile le stabileam eu, fara a cere in prealabil acordul altcuiva).

Intrebare:
- se poate face "REFERAT" unui fost angajat? (referatul este inregistrat cu data de 2 iunie, cand eu deja nu mai lucram acolo)
- daca da: referatul e semnat doar de administratori; nu ar fi trebui sa il semnez si eu? sau macar sa specifice undeva ca nu am fost de acord cu el? - e facut unilateral, si inregsitrat doar la firma, nu ITM sau altceva.

va multumesc si astept raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 15:42, 10 Iunie 2009
Trebuia sa cereti acordul celorlati ,mai ales conducerii ptr.ca va poate da un referat fara sa mai puteti fi angajata undeva.Firma era obligata sa va atentioneze in timpul cat ati lucrat la ei pentru a sti ce aveti de facut.Toti ati procedat gresit in aceasta situatie.
Este total gresit si nu au dreptul a va retine nimic din salariul neachitat, fara un titlu executoriu.
Daca va retine din salariu, sesizati ITM-ul si datii in judecata pentru a va recupera suma retinuta si eventuale daune.
Insa trebuie sa va spun ca fostul angajat raspunde pentru prejudiciul patrimonial adus angajatorului in perioada cat a lucrat si in legatura cu serviciul sau.
@raluca: sunt de acord ca toti am gresit, atat eu cat si ei. insa daca nu era specificat ceva in contract sau printr-un alt act (indiferent din vina cui) ei au acum dreptul sa sa imi perceapa penazliari pentru ceva neadevarat si care oate fi demonstrat foarte simplu pe baza facturilor client/furnizor? o sa incerc sa explic situatia mai detaliat: eu eram director de vanzari si materialele pe care la vindeam le cumparam de la diversi furnizori; in datoria mea era sa negociez atat cu furnizorii cat si cu clientii; am comandat o lucrare la un furnizor la un pret de X iar la client a fost facturata la un pret X + 60%; lucrarea nu s-a facut la timp si ca sa nu pierd comanda definitiv am acceptata 20% discount pentru client; ideea e ca oricum per total a ramas aprox. 30% profit (poate fi demonstrat foarte simplu cu facturile aferente); intra in atributiile mele sa rezolv o astfel de situatie si eu am ales varianta discountului.

@gabescu: mi se pare normal sa fiu raspunzator pentru tot ce am facut (bine sau nu) insa ei acum inventeaza o pierdere; varianta aleasa de mine a fost acceptata de toata lumea ca fiind cea mai buna (e adevarat ca nu in scris) - - am explicat si mai sus cum s-a intamplat defapt. De asta cer lamuriri despre formalitatile legale de a penaliza pe cineva (cu referatul) pentru ca trebuie sa vad si eu cum pot sa ma apar, ca altfel raman de prost, cu munca voluntara. Poate vrei sa imi zici si parerea ta legata de discutia asta de acum ceva zile: www.avocatnet.ro/content/for...
nu au dreptul sa va retina din salar, faceti o adresa in care sa-i anuntati ca daca pana in data de ... nu ati primit salariul cu toate drepturile ce va revin pana la data incetarii contractului ( inclusiv co neefectuat) veti sesiza ITM-ul, apoi ii veti actiona in judecata.
Succes

Adresa sa fie trimisa prin posta cu confirmare de primire.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
lorelayold76, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stoc sora sora buna.sunt la inceputul drumului in contabilitate motiv pentru care va cer ajutorul. lucrez la un depozit de bauturi cu livrare directa catre ... (vezi toată discuția)
Noile conturi 609 si 709? Annamaria Bajko Annamaria Bajko Buna seara! Am o intrebare in legatura cu conturile 609 si 709.Aceste conturi functioneaza invers fata de 667 si 767???Pana acuma sconturile acordate am ... (vezi toată discuția)
Diferenta de pret pentru volum vanzari oferita de client furnizorului slungoci slungoci Care este tratamentul contabil si fiscal in urmatoarea situatie: O societate incheie un contract cu furnizorii sai prin care acestia vor livra saptamanal o ... (vezi toată discuția)