Care este tratamentul contabil si fiscal in urmatoarea situatie:
O societate incheie un contract cu furnizorii sai prin care acestia vor livra saptamanal o cantitate din produsul X,la pretul de 10lei/unitate.
In cazul in care suma livrarilor lunare depaseste 101 unitati se acorda suplimentar 2 lei/unitate pentru intreaga cantitate livrata.
Ca urmare furnizorul va factura diferenta de pret aferenta livarilor lunare ulterior emiterii facturilor saptamanale.
Clientul va achita furnizorului pretul produselor cf. facturilor saptamanale precum si diferenta de pret pentru depasirea volumului de livrari.
Cum se inregistreaza in contabilitate factura de diferenta de pret,tinand cont ca produsele au fost receptionate saptamanal,facturate si inregistrate si partial consumate pana la finele lunii?Ar fi necesar un cont distinct de cheltuiala sau se poate repartiza diferenta pe stoc?
Care sunt implicatiile fiscale ale acordarii acestor diferente?
e cam neclar, sau cel putin eu nu inteleg cum la vanzari mai mari in loc sa se reduca pretul el creste?Practic, furnizorul ar trebui sa primeasca o reducere comerciala la vanzari peste un prag si nu sa creasca pretul !
Ati sesizat foarte bine diferenta fata de situatia uzuala.
Este vorba de achizitia unor materii prime a caror piata este deficitara,deci pentru a stimula furnizorul sa livreze clientul acorda majorari de pret la volume superioare de livrari
soficu cristina
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
ok, am inteles.Implicatii fiscale nu aveti, intrucat este pret negociat de parti( nu este reglementat de stat, nu?).Ca si inregistrare, as merge pe storno Marfa intrata la pret fara diferenta si repus pe pret+diferenta.Daca se vinde tot stocul intro luna sau trimestru, nu este gresit sa-l inregistrati direct pe cheltuiala cu marfa(tot acolo ajunge in final, dar pe masura vanzarii)
Buna ziua,
Cum procedez in cazul in care contractul intre parti prevede preturi valabile pentru anumite termene de plata de la facturare (90 zile-pret standard, 45 zile- pret micsorat cu 10 lei/bucata, etc).Se factureaza marfa conform intelegerii cu pret standard- termen 90 de zile si ulterior clientul plateste la 45 de zile. Cum este corect sa facturez si sa inregistrez avand in vedere ca factura a doua nu este in aceeasi luna: diferenta de pret (-10 lei/buc. aferent facturii. nr...) sau discount?
Deobicei se acorda sconto pentru plata in avans nu preturi diferentiate.Dar in acest caz, stabilititi ca procedura daca platiti la 45 zile si inregistrati factura deja cu pretul diminuat.
Diferente de pret
taie
Buna ziua,
Am urmatoarea problema: am intrare in stoc en gros marfa 500buc la pret 10lei pe data de 01.08.2011 si pe data de de 20.08.2011 am ramas cu ... (vezi toată discuția)