avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Activitate ursu2003

Activitate ursu2003

Buna ziua, va rog sa-mi explicati modul in care un cetatean cu dubla cetatenie, romana-USA, plecat legal in anii '90 si stabilit in SUA, nascut in 1959 si cu o perioada lucrata/cotizata de circa 11 ani (pana in 1989), poate beneficia de drepturile de pensie pt perioada respectiva de 11 ani si de care tip de pensie PLV, PA sau PAP, daca poate beneficia de "cumpararea" celor 5 ani de cotizare pt atingerea stagiului minim de 15 ani sau pt reducerea varstei de pensionare si daca poate cere iesirea la pensie, in conditiile prezentate, inaintea inplinirii varstei de 65 de ani. De asemeni stiu ca se lua in consideratie acum 2-3 ani incheierea unui acord cu SUA privind recunoasterea contributiei la asigurari sociale (pensie) asa cum este cu Canada, dar nu stiu daca s-a incheiat o astfel de conventie. Va multumesc anticipat pt timpul acordat.
Fiul meu in varsta de 25 de ani a suferit o fractura care necesita interventie chirurgicala. Nu are asigurare, medic de familie a avut cat a fost elev pana acum 7 ani, nu are venituri pt ca pe unde a mai lucrat ocazional a fost fara contract si deci nu figureaza cu venituri impozabile in ultimii 7 ani. Cum pot sa rezolv aceasta problema in decurs de cateva zile pana i se va face externarea din spital? Am inteles ca trebuie platita contributia pe 6 luni a 5.5% din salariul minim dar cine stabileste aceasta suma, direct la trezorerie? trebuie intai sa-l inscriu la un medic de familie ce fiind fara venituri? trebuie sa aduc un certificat fiscal ca nu are venituri impozabile si cu acesta sa ma duc la medicul de familie?
Eu sunt pensionar si am asigurare dar am inteles ca nu pot sa-l iau ca si coasigurat pentru ca este fiu si nu sot/sotie sau parinte. Interventia chirurgicala se impune in 24 de ore dar cei de la spital nu mi-au putut da alte indicatii decat ca as putea suporta intregul cost al interventiei ca si spitalizarea, mai putin interventia de la camera de garda care figureaza ca fiind "urgenta". Puteti sa-mi indicati calea cea mai potrivita ca sa pot rezolva aceasta problema, eventual si cu cele mai mici cheltuieli legale. 5.5% din 975 brut ori 6 luni reprezinta o suma de 321.75 lei si probabil un adaus de penalizare in valoare de cat...La aceasta se mai adauga si plata contributiei in avans pe cateva luni pentru acoperirea tratamentului si recuperarii. Va rog sa-mi recomandati pasii de facut si eventual sa-mi confirmati costul estimat, o zi buna!
Buna ziua! In 2014 se mai aplica scutirea de penalitati la achitarea impozitelor restante (imobil - auto) de mai multi ani persoanelor fizice?