Buna seara,
O institutie publica are o datorie catre alta institutie publica stabilita prin hotarare judecatoreasca. De la hotarea judecatoreasca a trecut 4 ani. Acum institutia datoare a primit decizie de executare pentru suma datorata si penalitati in suma de 5 ori cat datoria.
Avand in vedere termenul scurs de pronuntarea instantei si a faptului ca nu s-a mai purtat nicio corespondenta vizavi de aceasta datorie a intervenit perioada de prescriptie? Suma mai este datorata? In cazul in care suma este inca datorata penalitatile e normal sa depaseasca suma datorata de 5 ori?
Va multumesc!
Doresc sa dau in judecata angajatorul pentru calcularea eronata a drepturilor salariale. Deoarece diferentele care ar urma sa le primesc nu justifica angajarea unui avocat pot sa deschid proces fara sa am avocat?
Va multumesc!
Vecina mea a lucrat intr-o cooperativa. La acel moment anii 1980-2000 nu aveau carte de munca ci o alta forma de membrii cooperatori. Dupa anii 1990 o minte luminata de acolo a considerat ca poate sa le faca carti de munca retroactiv. Pe baza acelei carti de munca au iesit la pensie la limita de varsta aproximativ 50 persoane din aceasta cooperativa. O persoana care la acel moment era foarte tanara acum a mers cu toate documentele inclusiv acea vechime inscrisa in carte de munca prin anii 1990-2000. Casa de pensii refuza sa-i considere vechime in munca pe motiv ca forma lor juridica de organizare era alta si vechimea/contributivitatea nu are ce cauta in cartea de munca. Pentru acea vechime era nevoie de un anumit timp de adeverinta. Cu alte cuvinte acea carte de munca e un fals de care vecina mea (asa spune ea) nu cunostea la momentul respectiv ca altele erau documentele pe care ar fi trebuit sa le foloseasca la dosarul de pensionare. Acum, i-si pune problema in modul cel mai serios care sunt implicatiile daca se vor verifica retroactiv toate aceste dosare de pensionare:
- avand in vedere ca nu ea a intocmit acea carte de munca ci doar a fost beneficiara are raspundere legala?
- primeste pensie de mai bine de 20 ani. La o recalculare daca ar fi obligata sa dea sume primite necuvenit pe baza acestei carti de munca beneficiaza de termenul de prescriere sau trebuie sa returneze pe toti ce 24 ani?
- mai pot fi trasi la raspundere dupa atatia ani avand in vedere ca sefa cooperativei de la acea vreme care a intocmit aceste carti de munca in locul adeverintelor intre timp a decedat?
- ce se poate intampla faptic cu pensia ei, fiind singurul ei mijloc de existenta in conditiile in care acea adeverinta pe care ar fi trebuit sa o primeasca la acel moment nu a fost eliberata si nici nu mai are de unde sa o ceara cooperativa fiind falimentata prin anii 2000. Se pare ca arhiva nu mai exista.
Nu. Se considera munca ,,la negru''. Prestarea unei activitati in cadrul unei persoane juridice se efectueaza doar in baza unui contract individual de munca.
Se pot contesta mai multe amenzi dispuse de catre aceeasi institutie intr-o singura plangere contraventionala? E nevoie sa fac plangeri separate pentru fiecare amenda?
In actul constitutiv al unei asociatii de propietari sunt membru conform actului de constituire al acestuia. Din motive personale in urma unei sedinte a asociatiei de bloc am cerut sa ma retrag. In aceasta sedinta s-a luat act de cererea mea si a fost ales prin vot alta persoana. Eu am cerut sa se schimbe acest lucru si in statutul asociatiei. Presedintele de bloc mi-a comunicat ca nu e necesar ca acest demers sa fie consemnat si in actele juridice a asociatiei deoarece eu am fost schimbata in acea sedinta. E corect? Aceasta schimbare a unui membru nu trebuie modificat si in statut prin instanta?